Parintele Stefan Nutescu

Parintele Stefan Nutescu Mareste imaginea.

Parintele Stefan Nutescu este unul dintre duhovnicii romani care traiesc in Sfantul Munte Athos. A imbratisat viata monahala in Manastirea Sihastria, iar astazi este staret si duhovnic al Chiliei Buna Vestire, din Schitul romanesc Lacu, care apartine de Manastirea Sfantul Pavel. Parintele Stefan Nutescu este cunoscut mai ales pentru cartile traduse si editate la Editura Evanghelismos.

Schitul Lacu si Chilia Buna Vestire

Schitul romanesc Lacu, inchinat Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, este situat la aproximativ patru ore (mers pe jos) de la Manastirea Sfantul Pavel, de care si apartine. Schitul a fost infiintat de cativa calugari veniti aici din Manastirile Neamt, Caldarusani si Cernica, precum si din unele manastiri basarabene.

Prima mentionare documentara a Schitului Lacu dateaza de la inceputul secolului al XVIII-lea. Biserica cea veche, inaltata in anul 1760, a fost rezidita din temelie, intre anii 1900-1904. La inceputul secolului al XIX-lea, in Schitul Lacu functionau peste treizeci de chilii, in care se nevoiau aproape o suta de calugari. Astazi, in schit functioneaza treisprezece chilii, in care traiesc aproape cincizeci de calugari.

Chilia Buna Vestire - Schitul Lacu - Sfantul Munte Athos 

Lacu este un schit cu randuiala monahala anahoretica, adica format din mai multe "chilii", imprastiate pe arie de vreo doi kilometri patrati. In Sfantul Munte, chilia reprezinta o casa cu paraclis, in care cativa monahi locuiesc sub indrumarea unui duhovnic, cuprinzand si camerele de oaspeti, sala de mese si alte dependinte. Fiecare astfel de chilie are viata ei liturgica, independenta de a celorlalte, in timpul saptamanii, dar toti monahii din schit se aduna, duminica si in sarbatori, in biserica centrala, pentru rugaciunea in comun si Sfanta Liturghie.

Chilia Buna Vestire este locuita de zece calugari. In aceasta chilie se tine toata randuiala Sfantului Munte Athos, cu slujbe de noapte, iar in timpul zilei ascultarile calugarilor sunt la facut tamaie, croitorie de vesminte si haine calugaresti, lumanari, munca la gradina si traducere din limba greaca in romaneste. Chilia Buna Vestire desfasoara o intensa si diversificata activitate de misiune ortodoxa.

 Chilia Buna Vestire - Schitul Lacu - Sfantul Munte Athos

Parintii din aceasta chilie traduc si editeaza, la Editura Evanghelismos, un numar mare de carti de misiune ortodoxa, de la invataturi ale Cuviosilor Parinti Athoniti, pana la tratate teologice asupra dreptei credinte si a problemelor actuale. Toate ascultarile sunt insotite de rugaciunea inimii si de alte rugaciuni.

Parintele Stefan Nutescu

Parintele Stefan Nutescu a imbratisat viata monahala in Manastirea Sihastria, pe cand inca traia parintele Cleopa Ilie. Dupa anul 1989, parintele Stefan ia binecuvantare si vine in Sfantul Munte Athos, unde se adanceste si mai mult in viata isihasta inceputa la Sihastria. Nu dupa multa vreme, parintele Stefan Nutescu ajunge apreciat pentru intelepciunea sa duhovniceasca si pentru statornicia lui monahala in dreapta credinta. In jurul sau se vor aduna mai multi calugari ravnitori de cele sfinte, printre care si ieromonahul David Galbeaza, unul dintre ucenicii parintelui Cleopa.

Chilia Buna Vestire - Schitul Lacu - Sfantul Munte Athos

Parintele ieroschimonah Stefan Nutescu, fiind un bun cunoscator al limbii grecesti, a tradus si a publicat, pana acum, zeci de carti cu vietile si cuvintele duhovnicesti ale parintilor din Sfantul Munte Athos. In aceasta privinta, el a infiintat Editura Evanghelismos, care tipareste carte de spiritualitate ortodoxa si carti de muzica bisericeasca bizantina athonita.

Parintele Stefan Nutescu, despre Spovedanie si duhovnicie: "Cel care apuca pe calea Domnului trebuie neaparat sa aiba duhovnic. Asa cum exista medicul de familie, asa trebuie sa existe preotul de familie. De regula, duhovnicul trebuie sa fie acelasi pentru membrii familiei. Trebuie sa ne alegem un duhovnic care are multa dragoste, multa intelegere fata de neputinta omului, dar si fermitate, o anumita asprime care efectiv ne ajuta la sporirea duhovniceasca. Multi inclina sa-si aleaga duhovnici mai ingaduitori in privinta Canoanelor, dar e bine de ales un cunoscator al Canoanelor si al vietii duhovnicesti. Toti stim ca Spovedania este o Taina a Bisericii, dar esential este cum se face aceasta Taina. Faptul ca omul de astazi este foarte prins de duhul lumesc, il determina sa faca o spovedanie foarte superficiala, un fel de proces verbal. Il "completeaza" si-l "trimite" la Dumnezeu, fara nici un fel de angajament launtric, ca efectiv sa-si schimbe viata. Ce faci daca primesti dezlegarea imediat, fara o analiza mai amanuntita a starii si a vietii tale launtrice? Omul pleaca, dar nu s-a folosit. De fapt, nici macar nu a intrat pe calea aceasta a curatirii de patimi si a vindecarii sufletesti. Duhovnicia este cu adevarat un mestesug. Daca vrei sa te tamaduiesti si sa sporesti sufleteste, trebuie sa tii legatura permanenta cu duhovnicul."

Chilia Buna Vestire - Schitul Lacu - Sfantul Munte Athos

Parintele Stefan Nutescu, despre dreapta socotinta si duhovnicie: "In viata duhovniceasca avem absoluta nevoie de un duhovnic, un om care sa aiba virtutea dreptei socotinte si care sa ne povatuiasca. Dreapta socotinta este considerata de Sfintii Parinti drept cea mai mare virtute pentru ca il mentine pe monah si pe orice crestin pe calea de mijloc, cea neprimejdioasa, pe calea imparateasca de inaintare spre scopul final. Extremele nu sunt de la Dumnezeu. Lucrarea diavolului este sa ne arunce in extreme, ori in stanga, ori in dreapta. Caderea de-a stanga inseamna lucrarea exclusiv a patimilor trupesti (trandavie, lacomie, desfranare), iar caderea de-a dreapta este caderea in nevointa peste putere, cunoscute fiind cazurile unora care au fost ispititi sa se nevoiasca peste puteri, ba chiar au fost ajutati sa ajunga la anumite masuri, insa in cele din urma au cazut infranti. Deci dreapta socotinta este virtutea virtutilor, care ne pastreaza in smerenie. Judecatile lui Dumnezeu nu se pot impaca cu judecatile oamenilor. Lucrarea dreptei socoteli este de a elimina si curata judecatile omenesti, pentru ca ele sa devina dupa Dumnezeu. Lucrand dupa judecatile lui Dumnezeu, omul traieste vesnicia inca de aici."

Chilia Buna Vestire, Schitul Sfantul Dimitrie - Lacu
63086, Karyes, PO-BOX 26, Sfantul Munte Athos
Telefon/Fax: 0030.23770.23636
E-mail: lakos.8@gmail.com

B.C.R., Sucursala Unirea, Bucuresti
Cont in Euro: RO56 RNCB 0082 0440 2439 0004
Cont in Lei: RO13 RNCB 0082 0440 2439 0002
Nume: Nutescu Stefan

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

02 August 2012

Vizualizari: 12731

Voteaza:

Parintele Stefan Nutescu 5.00 / 5 din 4 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE