Parintele Timotei din Kapsala

Parintele Timotei din Kapsala Mareste imaginea.

Parintele Timotei a fost un smerit monah athonit care s-a nevoit in regiunea Kapsala a Muntele Athos. Acesta era un fost refugiat din Prousa. Vreme de 67 de ani, cat a vietuit in Sfantul Munte, nu a parasit niciodata teritoriul acestuia. A avut, de-a lungul timpului mai multe locuri de nevointa pe suprafata acestuia.

Parintele Timotei a trait asemenea unei pasari, complet detasat de cele lumesti. “In lumea aceasta”, spunea adesea, “nu am pe nimeni, nici prieten, nici ruda, nici cunostinte”. Parintele a fost singur pana la mutarea sa din aceasta viata trecatoare. Era bland, bucuros si intotdeauna voios. Desi a train pentru intreaga viata in izolare, era echilibrat, cumpatat si linistit.

Evita judecarea aproapelui si nu se preocupa de lucrurile celorlalti. Si mai important, avea numeroase reprosuri la adresa sa, o profunda smerenie si o simplitate desavarsita. Cugetarile sale erau pline de intelepciune. Multor farti si monahi le-a descoperit gandurile pe care le tineau ascunse. Unui frate, i-a spus: “Va trece iarna si tu vei pleca”. Altuia, fara ca acesta sa-i fi spus nimic parintelui, i-a descoperit ceea ce il framanta si l-a povatuit.

Parintele Timotei adesea se prezenta ca fiind un mare gurmand. Acesta afirma despre sine: “Nu sunt bun pentru nimic - doar pentru mancare sunt cel dintai. Sunt un tont, mut si analfabet.”

Manca verdeturi fara ulei, iar cand era intrebat ce manca, spunea un “cotlet”. Odata, a mers la o chilie si a spus: “Nu vad gradini. Faceti una pentru a avea sa manacati tot ce va doriti. Mancarea inseamna viata, postul inseamna moarte.”, afirma zambind, pentru a masca propriile nevointe.

Cand a trait intr-o pestera de langa Manastirea Sfantul Pavel, intr-o noapte i s-a aratat diavolul spunandu-i furios: “Daca Hristos nu s-ar fi rastignit si tu nu ai fi purtat acea cruce, ai fi vazut ceea ce-ti puteam face”.

Batranul Timotei marturisea cu privire la necesitatea dragostei: “Poti sa-ti faci gatul tau subtire prin post, pana cand trece printr-un ac de cusut. Daca nu ai dragoste, totul este pierdut.”

Parintele Timotei din Kapsala a trecut la cele vesnice pe 13 noiembrie 1989. Mutarea sa din viata aceasta a fost usoara si linistita. In acea dimineata s-a impartasit cu Trupul si Sangele Domnului. Rostea continuu: “Maica Domnului a mea, Maica Domnului a mea”, si-si zicea: “Ceasul nu a venit inca”. Dupa ce s-a asezat pentru putin timp, fratele care il ingrijea i-a cerut binecuvantarea. Parintele s-a ridicat si i-a dat acestuia mana sa, lucru pe care nu-l facea de obicei. Dupa ce a dormit aproximativ zece minute a expirat profund dandu-si duhul. Parintele Timotei a trecut la cele vesnice la varsta de 90 de ani.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

04 Martie 2014

Vizualizari: 531

Voteaza:

Parintele Timotei din Kapsala 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE