Parintele Varnava Lasconi

Parintele Varnava Lasconi Mareste imaginea.

 

Parintele ieromonah Varnava Lasconi este unul dintre marii parinti duhovnici vietuitori in manastirile valcene, printre care Manastirea Bistrita si Manastirea Surpatele. Parintele Varnava a vietuit intre anii 1884-1951, vreme de 45 de ani el slujind in viata calugareasca.

Parintele poate fi caracterizat in foarte putine cuvinte, astfel: un sihastru tainic si ascet neintrecut, vietuitor intr-o desavarsita ascultare si ascuns lucrator al rugaciunii inimii.

Parintele Varnava s-a nascut in regiunea Hateg, din parinti simpli si credinciosi. In anul 1908, tanarul ravnitor a intrat in nevointa calugareasca la Episcopia din Ramnicu Valcea.

Aici, fratele nevoitor a fost calugarit in anul 1911, el indeplinind ascultarea de gradinar al episcopiei vreme de 20 de ani. Parintele a urmat randuielii Sfantului Calinic, ziua lucrand, iar noaptea nevoindu-se si odihnindu-se foarte putin, stand pe un scaunel.

Parintele ieromonah Varnava Lasconi

In anul 1935, ca urmare a vietuirii lui curate si blandetii caracteristice, episcopul Vartolomeu, l-a hirotonit preot, numindu-l duhovnic la Manastirea Bistrita, ctitorita de Barbu Craiovescu.

In obstea de maici de la Manastirea Bistrita, parintele Varnava Lasconi s-a nevoit vreme de 18 ani. Dupa aceasta, dornic de viata sihastreasca si de liniste, parintele s-a retras in munte, in Pestera Sfantului Grigorie Decapolitul, unde se afla astazi zidite doua biserici. Aici a petrecut vreme de alti cativa ani.

Pentru puternica lui rugaciune, cat si pentru nevointele lui neintrecute, Domnul i-a randuit mari daruri duhovnicesti. Multime de oameni au ajuns sa vina la el pentru sfat si pentru mangaiere. Parintele ajunsese cunoscut pentru izgonirea duhurilor necurate, cu rugaciunea.

Parintele ieromonah Varnava Lasconi

Despre luptele diavolului, el insusi spunea ca mult a patimit in pustie. Odata, diavolul l-a aruncat in prapastie, aparandu-i in chip vazut. Insa Domnul, din marea lui iubire de oameni l-a scapat, haina ramanandu-i agatata in crengile de la marginea rapei.

In perioada anilor 1950-1951, parintele Varnava Lasconi a slujit ca preot duhovnic la Manastirea Surpatele. In luna mai a lui 1951, la varsta de 68 de ani, parintele Varnava s-a savarsit cu pace si a fost inmormantat la Schitul Papusa, pe un munte din apropierea Manastirii Bistrita.

Teodor Danalache

Schitul Papusa

04 Iulie 2012

Vizualizari: 1543

Voteaza:

Parintele Varnava Lasconi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE