Parintele Visarion Iugulescu

Parintele Visarion Iugulescu Mareste imaginea.

Parintele Visarion Iugulescu

Parintele Visarion Iugulescu este un ierodiacon roman, unul dintre marii misionari ai tarii. Lucrarea lui misionara a avut un mare impact asupra credinciosilor. Inca de mic el a fost foarte apropiat de biserica, tinand uneori chiar predici misionare.

Visarion Iugulescu, numit la Botez cu numele de Vasile, s-a nascut in satul Branesti, judetul Dambovita, in octombrie 1922. Crescand, el a inceput a invata pe crestini cele despre mantuirea sufletului si a picta icoane.

In vremea razboiului, este incadrat ca militar, in Brasov. Duminica, mergea la biserica, unde canta la strana si predica, cu binecuvantarea preotului. Batalionul de armata pleaca in Rusia, unde Vasile Iugulescu este luat prizonier. In drum spre Siberia, fuge din coloana si, cu voia lui Dumnezeu, ajunge in tara.

Intre anii 1948-1950 el predica zilnic, dimpreuna cu un alt parinte, pana in ziua cand este prins de Securitate. Parintele Damaschin de la Manastirea Lainici mijloceste pe langa episcopul Irineu Mihalcescu, care hotaraste ca Vasile Iugulescu sa fie hirotesit ipodiacon misionar, langa Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iasi. Vasile avea abia 28 de ani.

Dupa ceva vreme, el se retrage in munti, spre linistire. In Muntele Reteiului el sta numai o vreme, apoi revine in lume, unde este hirotonisit ierodiacon - Visarion, pentru Manastirea Balaciu, in data de 25 decembrie 1950, la Catedrala Episcopala din Buzau.

Dupa ceva vreme, parintele Visarion Iugulescu este chemat la Manastirea Cernica. De aici, el pleaca la Manastirea Snagov, unde indeplineste misiunea de ghid turistic. In anul 1960, dupa decretul care inchidea o serie de manastiri si trimitea in lume un numar insemnat de calugari, el ajunge sa cante pe la mai multe biserici.

Incepand cu anul 1973, Visarion Iugulescu se stabileste la Biserica Sfantul Nicolae - Sarbi. Aici va petrece parintele un numar de zece ani, neobosind a indruma pe credinciosi. In anul 1983, in urma mai multor anchete si interogatorii, i se interzice a mai predica in biserica, fiind pensionat fortat. Abia dupa anum 1989, parintele va putea predica din nou.

Parintele Visarion Iugulescu a murit in data de 24 mai 2008, astazi el fiind inmormantat in cimitirul Manastirii Cernica, pe laterala estica a cimitirului, aproape de Biserica Sfantul Nicolae.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Mormantul parintelui Visarion Iugulescu - Cernica

04 Iulie 2012

Vizualizari: 31384

Voteaza:

Parintele Visarion Iugulescu 5.00 / 5 din 1 voturi. 8 review utilizatori.

Comentarii (8)

  • andrei zetiPostat la 2013-06-01 20:23

    invatatura parintelui visarion nu este inteleasa!vocea sa calduroasa care patrunde inimile se face simtita doar prin puterea rugaciunii si a duhului sfant!lucrarea misionara a fost cunoscuta de marii ierarhi ai bisericii ortodoxe romane!!(exemplele sunt confidentiale)!!

  • ION ION-MARIUSPostat la 2011-01-20 18:38

    Un mare om si un mare sfant.Va rog abtinetiva de la orice jignire ca va trebuii sa dati socoteala ,struniti-va parerile personale si nu face-ti afirmatii in necunostiinta de cauza. DOMNUL sa ne aibe-n paza si TAICA PARINTE roaga-te lui DUMNEZEU pentru noi mult pacatosii.

  • zambila gheoca Postat la 2010-10-24 19:22

    Eretic? mai bine ar tacea decat sa spuna asa ceva despre acest parinte al Ortodoxiei, care lasa orice la o parte numai sa salveze un suflet? care nu obosea niciodata alergand sa lumineze sufletele care isi doreau sa cunoasca pe Dumnezeu? daca nu a fost inteles nu e vina lui, ci a celor care nu au trait momente duhovnicesti; as indrazni sa marturisesc ca l-am cunoscut personal si nu ma opresc sa spun ca intr-adevar mult har a pus Dumnezeu in acest om; daca v-ati naste pentru ca el s-a rugat si daca mai tarziu v-ar face copilul sanatos, rugandu-va la mormantul sau, ati mai putea spune altceva? FAPTELE VORBESC pentru unii parinti sufletesti si ceea ce lasa in urma;asa a fost si cu Parintele Visarion ...

  • georgiana daniela barbuPostat la 2010-09-12 15:58

    Doamne ajuta frati si surori intru Hristos! Nu vreau sa judec dar faptul ca D-nul Silviu Dumitru l-a facut pe Taica Parinte eretic.Nu este adevarat,dansul nu a fost eretic.Am avut fericirea si bucuria de al cunoaste personal pe Dansul cat era in viata si am fost si la mormantul dansului si stiu ce fel de om era.Era un Inger trimis de Dumnezeu pe pamant ca sa ne invete pe noi Invataturile Domnului nostru Iisus Hristos. Noi l-am urmat peste tot in toate bisericile in care Taica Parinte a predicat. Noi eram si suntem ucenicii dansului. Sa va fie rusine ca l-ati facut pe Invatatorul si Vindecatorul meu caci prin rugaciunile lui catre Dumnezeu eu m-am vindecat de reumatism,sa va fie rusine ca l-ati facut pe Taica Parinte "eretic"

  • Silviu DumitruPostat la 2010-07-24 16:32

    Daca Visarion a fost sau nu eretic, nu sunt eu in masura sa judec. Dar mare parte din "Lucrarea" sa a luat-o pe calea unei ortodoxii proprii, ciudata. Nu spun ca sunt eretici. Dar nici 100 % ortodocsi.

  • Alina Radulescu Postat la 2010-06-07 15:51

    Eu am poze f f frumoase de la mormant daca vreti va pot trimite sa incarcati aici pe pagina.Multumesc Doamne Ajuta! Multi il fac eretic pe TP si ma doare lucrul acesta ca pe noi nu ne-a inavatat decat dreapta credinta ,as fi multumita daca s-ar explica unor oameni care judeca ca acest lucru nu-i adevarat. Alina radulescu

  • Alina Radulescu Postat la 2010-06-07 15:46

    TP VISARION IUGULESCU pe langa faptul ca a fost un mare misionar si a adus spre credinta si matuire multe suflete pierdute,pt mine este OMUL care m-a invatat sa vad lumina lumii.Eu nu l-am cunoscut in viata dar predicile dansului asa de frumos spuse cred ca ar intoarce la Dumnezeu si pe cel mai mare ateu.Multumesc tie Doamne ca am putut asculta aceste minunate predici si am putut simtii lumina crestinatatii iar TP Visarion mijloceste si pt noi pacatosii.AMIN Alina R

  • Marioara MihelePostat la 2010-06-07 12:42

    Un om si un adevarat crestin care a avut harul lui Dumnezeu .Iconele vor ramine ,dovada vie ca intradevar a fost inzestrat de Bunul Dumnezeu cu mult har si talent -

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE