Pastorala Presfintitului Mihail la Sarbatoarea Nasterii Domnului 2010

Pastorala Presfintitului Mihail la Sarbatoarea Nasterii Domnului 2010 Mareste imaginea.

† M I H A I L

CU HARUL LUI DUMNEZEU
EPISCOP AL EPISCOPIEI ORTODOXE ROMANE A
AUSTRALIEI ȘI NOII ZEELANDE


Preacucernicilor preoti si tuturor binecredinciosilor crestini din eparhia Noastra, har, pace, sanatate si intru toate bunavoire, cu prilejul Nasterii Domnului, Anului Nou si Bobotezei, iar de la Noi arhieresti si parintesti binecuvantari.

"Marturisitori si purtatori de Dumnezeu fiind magii s-au intors in Babilon implinindu-ti proorocia; si tuturor marturisindu-te pe Tine, Hristoase, lasatu-l-au pe Irod ca pe un mincinos, ca nu stia sa cante Aliluia !" (Condacul 6 - Acatistul Buneivestiri)

Iubiti frati si surori in Domnul,

Sarbatorim astazi Nasterea Domnului nostru Iisus Hristos "Care pentru noi oamenii si pentru a noastra mantuire s-a pogorat din ceruri si s-a intrupat de la Duhul Sfant si din Fecioara Maria si s-a facut om".

In Betleemul Iudeei, in timpul imparatului Cezar August si a regelui Irod, Fiul lui Dumnezeu se face Om asemenea noua, afara de pacat. Sfantul Evanghelist Ioan spune in Sfanta Evanghelie: „si Cuvantul S-a facut trup si S-a salasluit intre noi si am vazut slava Lui, slava ca a Unuia Nascut, plin de har si de adevar... si din plinatatea Lui noi toti am luat, si har peste har" (In. 1, 14-16).

Se implineau astfel profetiile Vechiului Testament prin care Dumnezeu Tatal anunta din timp in timp venirea Mantuitorului "la plinirea vremii". Astfel, proorocul Isaia arata ca Mesia se va naste din semintia lui Iesei, tatal regelui David: "toiag din radacina lui Iesei se va ivi si flore din radacina lui se va ridica" (Is. 11, 1-2).

Ieremia proorocul vesteste si el venirea lui Hristos Domnul nostru, zicand: "Iata, vin zile - zice Domnul - cand ii voi ridica lui David o Odrasla indreptatita; un Rege va domni si va intelege si va face judecata si dreptate pe pamant" (Ir. 23, 5).

Profetul Mihea arata Betleemul ca loc al nasterii lui Mesia, care se mai numea si Efrata: "iar tu, Betleeme, casa Efratei, mic esti a fi intre miile lui Iuda; dar din tine Cineva imi va iesi in Israel sa-I fie lui Carmuitor" (Mih. 5, 1).
In psalmii regelui David este prevestita astfel venirea si inchinarea magilor: "Regii Tarsisului si Insulele vor aduce daruri, daruri vor aduce regii Arabilor si cei din Saba, si Lui I se vor inchina toti regii pamantului si neamurile toate Lui Ii vor sluji" (Ps. 71, 10-11).

Magii, acesti intelepti condusi de steaua cea luminoasa au vestit nasterea Domnului Hristos, pe care L-au gasit dupa ce au vorbit cu Irod cel viclean. Lui I s-au inchinat si I-au oferit daruri imparatesti: aur, smirna si tamaie, bucurandu-se duhovniceste cu Isaia si cantand cu bucurie: "Ca Prunc ni S-a nascut, Fiu, si ni S-a dat, a Carui Stapanire Și-o poarta pe umar; si numele Lui se cheama - Inger de mare sfat - sfetnic minunat, Dumnezeu tare, biruitor, Domn pacii, Parinte al veacului ce va sa fie" (Is 9,6-7). Dar luand instiintare in vis, nu s-au mai intors la Irod care dorea sa afle in ce loc se afla Pruncul pentru a-I lua viata, ci s-au dus pe alta cale in tara lor.

Dupa plecarea magilor, Dumnezeu protejeaza viata Pruncului de mania lui Irod si trimite pe ingerul Sau, instiintandu-l pe Iosif si zicandu-i: "scoala-te, ia Pruncul si pe mama Lui si fugi in Egipt si stai acolo pana ce-ti voi spune, fiindca Irod are sa caute Pruncul ca sa-L ucida". (Mt.2,13). Protejat de Familia Sfanta, Pruncul este salvat si astfel se implineste cuvantul Domnului catre proorocul Osea care a zis: "din Egipt am chemat pe Fiul Meu" ( Os. 11,1 ).

L-a chemat in mijlocul poporului ales si a crescut alaturi de Dreptul Iosif si de Sfanta Fecioara Maria, iar la varsta de treizeci de ani a iesit la propovaduire ca sa vesteasca Evanghelia Imparatiei cerurilor. Implinind profetia lui Miheia care spune ca: "El va fi Pastorul Care va paste turma lui Israel" cf. Mt. 2,6 (Miheia 5,1). Hristos Domnul se defineste El Insusi zicand: "Eu sunt Pastorul cel bun" ( In. 10,1-6). De aceea oile Il urmeaza, pentru ca ele cunosc glasul Lui. Intre multiplele calitati pe care trebuie sa le aibe un pastor, cea mai important este capacitatea sa de a se jertfi pentru oile sale. Atunci cand Domnul isi incepe activitatea misionara, Sfantul Ioan Botezatorul dupa ce L-a botezat in apele Iordanului, il recomanda multimilor zicand: "Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatele lumii " (In.1,29).

Prin urmare, Hristos Domnul este in acelasi timp Mielul si Pastorul, intrucat asa ne arata si Sfantul Ioan Gura de Aur in rugaciunea heruvicului la Sfanta Liturghie cand zice: "Tu esti Cel ce aduci si Cel ce Te aduci, Cel ce primesti si Cel ce Te imparti, Hristoase, Dumnezeul nostru". Prin Sfintele Taine El este cu noi si in mijlocul nostru caci le spune Sfintilor Apostoli inainte de Inaltarea la cer : "Iata, Eu cu voi sunt, in toate zilele, pana la sfarsitul veacurilor" (Mt. 28,20).
Iubiti frati si surori,
Nasterea Domnului nostru Iisus Hristos prin care ni se descopera iubirea vesnica a lui Dumnezeu pentru noi oamenii, ne aduce in suflet speranta si puterea de a trece mai usor peste incercarile pe care le avem in viata noastra. Consolidarea unitatii in familie, urmarea drumului luminos deschis de Domnul Hristos avand ca model unitatea Preasfintei Treimi, ar trebui sa fie telul vietii noastre pamantesti.

In acelasi timp, parohia - pe langa principala datorie de a transmite credinta crestina ortodoxa, mai ales in Eparhia noastra romaneasca din Australia si Noua Zeelanda, aflata la cea mai mare distanta de Patria in care am primit credinta ortodoxa, cultura si traditiile noastre milenare, are chemarea de a crea marea familie ortodoxa in care sa isi gaseasca locul si cei varstnici si cei tineri, la fel ca si pruncii. Aici ei vor putea sa cresca, sa creada in dumnezeirea Pruncului Iisus, sa isi cultive virtutile crestine si sa invete traditiile si limba romaneasca. Avandu-l ca model de vietuire pe Hristos Mantuitorul nostru, prin rugaciune, prin curatia inimii si prin alungarea patimilor si a pacatului, fiecare va gasi in Biserica pe Hristos, Mielul si Pastorul sufletului sau.

Daca anul 2010 pe care il incheiem a fost anul proclamat de Biserica Ortodoxa Romana - Anul Crezului Ortodox si al Autocefaliei Romanesti, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, la propunerea Intaistatatorului nostru, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, a randuit ca in anul 2011 in care vom intra, sa se acorde o atentie deosebita din partea tuturor slujitorilor, astfel incat in parohiile incredintate lor spre pastorire sa prezinte ca tema principala Taina Sfantului Botez si a Sfintei Cununii, fiind subiecte principale legate de viata familiei crestine. Este necesar sa repetam pentru ca toti sa inteleaga ca echilibrul, iubirea sincera intre soti, pastrarea credintei, vietuirea in virtute si curatie pot ajuta lumea sa indeparteze criza morala si spirituala din zilele noastre, pot intari iubirea parintilor pentru copii si a copiilor pentru parintii care i-au nascut si i-au crescut cu jertfelnicie.

Aceasta iubire se concretizeaza in aceste zile prin daruri pe care ni le facem la aceasta sarbatoare unii altora. Fata de Hristos, cel mai frumos dar este sa-L marturisim ca si magii si sa ne inchinam inaintea Lui fara de pacat, uniti cu El prin Taina Spovedaniei curate si a Euharistiei.

In ceea ce priveste Biserica, fiecare pastor sa ramana pururea in priveghere, in post si rugaciune, cautand a deosebi duhurile, deoarece Sfantul Apostol Pavel ne atentioneaza zicand: „Eu stiu bine ca dupa plecarea mea vor intra intre voi lupi inversunati care nu vor cruta turma" (F.A. 20,28-29).

Prin grija Sa de Pastor, Hristos Domnul privegheaza neincetat in Biserica, facandu-se prezent la citirea Evangheliei, dupa care se jertfeste ca Miel pentru pacatele noastre la jertfa euharistica. Aceasta este calea pe care ne-o arata, aceasta este sansa pe care o acorda intregii lumi de a se aduna in comuniune cu Dumnezeu, de a fugi din risipire si nepasare, pentru a descoperi calea luminoasa si binecuvantata a magilor de la Rasarit. Astfel, Pastor si pastoriti, adunati in Biserica slavei Sale sa ascultam si cu bucurie impreuna cu ingerii sa cantam: "Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace, intre oameni bunavoire" (Lc.2,14).

Pe langa imnele bisericesti, colindele cu mesajul Nasterii Domnului ne aduna pentru a-l marturisi si a canta:

Astazi s-a nascut Hristos
Mesia chip luminos
Laudati si cantati
Și va inchinati.

Dreptmaritori crestini,
Aducem multumire lui Dumnezeu pentru ajutorul care l-a revarsat asupra poporului romanesc ortodox din Australia si Noua Zeelanda, pentru ca in aceste zile ale lui decembrie se implinesc patruzeci de ani de la infiintarea primei comunitati parohiale ortodoxe - Parohia „Sfintii Apostoli Petru si Pavel" de la Melbourne, Victoria. Maine, 26 decembrie, vom sluji Sfanta Liturghie de multumire pentru aceasta aniversare, cand vom inalta rugaciuni pentru ctitori si pentru intreaga comunitate ortodoxa romaneasca din Episcopia noastra. Aceasta se datoreaza faptului ca Patriarhia Romana, purtand grija pentru toti fiii Ei duhovnicesti, a binecuvantat si s-a ingrijit mereu de starea duhovniceasca a dreptcredinciosilor romani; a trimis preoti si episcopi pentru a pastori si a propovadui Evanghelia Domnului nostru Iisus Hristos in mijlocul comunitatilor romanesti de pretutindeni.

De asemenea, multumim lui Dumnezeu pentru ca ne-a ajutat sa cumparam printr-un credit bancar o proprietate pentru Episcopia Ortodoxa Romana din Australia si Noua Zeelanda, in care ne vom desfasura activitatea administrativa de coordonare a vietii pastoral-misionare pe tot cuprinsul Eparhiei. Aici, in suburbia MELTON - Victoria, dorim sa stabilim Vatra Romaneasca pentru fiecare roman dornic sa gasesca cuvant de mangaiere si de intarire, intrucat nadajduim sa ctitorim altar de slujire Domnului Dumnezeu, pentru Manastirea Izvorul Tamaduirii, aprobata de Consiliul Episcopal al Eparhiei noastre.

In incheiere va dorim tuturor un praznic luminos, cu bucurie si sanatate, pace sufleteasca si spor binecuvantat in toata lucrarea cea buna, iar Anul Nou in care intram sa fie binecuvantat de Domnul cu impliniri in viata dumneavoastra si in familiile dumneavoastra.

La multi ani!

Al vostru catre Domnul rugator,

† M i h a i l

Episcopul Romanilor Ortodocsi din Australia si Noua Zeelanda

22 Decembrie 2010

Vizualizari: 1038

Voteaza:

Pastorala Presfintitului Mihail la Sarbatoarea Nasterii Domnului 2010 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE