Pelerinaj la varful muntelui Straja

Pelerinaj la varful muntelui Straja Mareste imaginea.


Pe langa atractia turistica de care se bucura, masivul Straja este renumit si pentru incarcatura istorica si religioasa a locului. De altfel, denumirea de Straja are semnificatie istorica. In acest loc, in primul razboi mondial, au murit peste 800 de soldati, o parte din ei fiind inmormantati in cimitirul eroilor din Lupeni. Anual, in Vinerea Mare are loc „Drumul Crucii”, singurul pelerinaj ortodox din Romania care strabate muntele Straja, pana la schitul construit in varful muntelui.
„Semne dumnezeiesti” la Cabana Montana

„Drumul Crucii” a fost initiat de Emil Parau, un om de afaceri din orasul Lupeni, in anul 2000, dupa ce a finalizat constructia schitului din masivul Straja.



„In anul 1996, in Straja, la cabana Montana, chiar de Sfintii Constantin si Elena au iesit niste semne Dumnezeiesti. Dintr-odata in interiorul unui bec s-a intiparit o cruce. La un interval de doua saptamani, in interiorul unui alt bec a aparut inca o cruce. Un calugar mi-a spus ca in acele locuri sunt oameni care au murit in primul razboi mondial si nu sunt ingropati crestineste”, spune Parau.

Atunci barbatul s-a gandit sa ridice o cruce chiar in varful Straja si un schit, in memoria eroilor neamului.  De altfel, acum, pentru a marca intr-un fel istoria locului, cabanierii au amplasat un tun in marime naturala, acesta fiind si el o atractie pentru turisti. 
 
Evenimentul Zilei

.
Pe aceeaşi temă

02 Iulie 2012

Vizualizari: 11984

Voteaza:

Pelerinaj la varful muntelui Straja 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE