
Orasul antic Apolonia este situat in nordul Greciei la aproximativ 50 km de Salonic. Cu toate ca este un oras putin cunoscut chiar si in istoria Greciei, este pe cale de a fi mai pus in evidenta ca urmare descoperirilor arheologice din ultimul deceniu. Situat pe cunoscutul drum antic roman Via Ignatia, Apolonia este totodata un loc biblic, fiind amintit in Noul Testament.
Apolonia - istorie si localizare
In vara anului 2000 un fermier ce ara pamantul in apropiere se Noua Apolonia, avea sa faca o descoperire uimitoare. Intr-o sapatura a gasit o coronita compusa din treizeci de frunze de iedera din aur masiv, decorate cu doi ciorchini de struguri, ce cantarea mai mult de 0.5 kg.
Numai trei coronite de acest tip si de aceeasi calitate au mai fost descoperite pana acum in intreaga Grecie. Arheologii din Tesalonic au apreciat vestigiile ca datand de la 350 i.Hr. Acesta coronita din aur se gaseste in prezent la Muzeul Arheologic din Salonic.
In ziua urmatoare a fost descoperita o statuie ce se crede a fi a zeitei Nike din Samotracia. In scurt timp, ziduri masive si cinci turnuri datand din sec. V i.Hr au fost scoase la lumina. Arheologii cred ca toate aceste descoperiri marcheaza locul orasului antic Apollonia Macedoniei.
Surprinzator, acestia estimeaza ca populatia orasului din acea perioada ar fi numarat aproximativ 10 000 de locuitori, aproape egala cu cea a Atenei. Apolonia a dainuit intre 400 i.Hr si sec. VIII d.Hr., atingand apogeul sub Filip II Macedoneanul, tatal lui Alexandru cel Mare.
Primii locuitori ai Apoloniei au fost refugiati din apropierea peninsulei Chalkidiki ce au parasit regiunea in timpul Razboiului Peloponesian, atunci cand au fost atacati de navele de razboi ateniene.
O buna parte a istoriei sale, orasul Apolonia a fost cunoscut numai ca punct de oprire pe drumul comercial antic dintre rasarit si apus. Regele Xerses al Persiei a trecut prin regiune in 480 i.Hr. (potrivit lui Herodot), ca de altfel si Alexandru cel Mare, in calatoria sa in est, aproximativ 150 de ani mai tarziu. Ulterior, sub romani (146-120 i.Hr.), aceeasi ruta a fost pavata in scopuri militare, devenind cunoscutul drum Via Egnatia (numit dupa Gnaeus Egnatius - proconsul al Macedoniei in acel timp).
Acest drum istoric avea aproximativ 724 km lungime cu o latime intre 3m -10 m, in functie de teren. Numeroase statii, cunoscute ca "mutatia”, au fost stabilite la anumite intervale de-a lungul drumului pentru a schimba animalele de povara. Alte statii au fost create pentru provizii si odihna pe timpul noptii. In timpul perioadei romane, drumul era atat de intens folosit, incat Cicero si-a amanat plecarea de la Tesalonic pe acest drum (iulie 57 i.Hr.) din cauza "traficului constant” de pe el, asteptand o perioada mai putin circulata. Initial, Apolonia a functionat ca punct de popas in cadrul acestui drum, insa, mai tarziu, s-a dezvoltat intr-un oras cu o mai mare importanta.
Apolonia in Noul Testament
Orasul Apolonia este amintit o singura data in Noul Testament, mai exact in Faptele Apostolilor 17:1. Potrivit acestui verset, Sfantul Apostol Pavel, impreuna cu insotitorii sai, "dupa ce au trecut prin Amfipoli si prin Apolonia, au venit la Tesalonic, unde era o sinagogă a iudeilor.”
Unii cercetatori au vazut in aceasta marturie scripturistica o dovada a faptului ca nu exista o sinagoga si in Apolonia. Altii insista insa ca nu are acest inteles, ci ca subliniaza mai ales faptul ca misionarii au intentionat sa caute una in Tesalonic. Nu se cunoaste daca in Apolonia exista sau nu in acea perioada o comunitate iudaica. Potrivit descoperirilor recente, se poate presupune ca un oras avand o asemenea marime, ar fi putut sa aiba nu numai o sinagoga, ci chiar mai multe. Cercetarile viitoare vor putea oferi probabil mai multe detalii.
Chiar daca nu exista nicio marturie potrivit careia Sfantul Apostol Pavel ar fi propovaduit in Apolonia, pe un monument modern, scris in limbile greaca si engleza, se gaseste inscriptia: "Aici a vorbit Sfantul Apostol Pavel.” Monumentul include de asemenea si textul din Faptele Apostolilor 17:1.
Radu Alexandru
-
Pelerinaj in Grecia - Sfantul Nectarie si Sfantul Ioan Rusul
Publicat in : Pelerinaje -
Pelerinaj in Grecia, de hram la Sfantul Ierarh Spiridon
Publicat in : Pelerinaje -
Pelerinaj in Grecia
Publicat in : Pelerinaje -
Pelerinaj in Grecia de ziua Sfantului Ioan Rusul cu Sfantul Nectarie
Publicat in : Pelerinaje -
Pelerinaj in Grecia, hram la Sfantul Luca al Crimeei
Publicat in : Pelerinaje
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.