
Cirene – istorie si localizare
Cel mai important oras grecesc din nordul Africii, Cirene a fost intemeiat in sec. VII i.Hr. de o parte din emigrantii dorieni care au parasit insula Tera (Santorini) din Marea Egee. A fost numi "Cire” dupa un izvor pe care grecii l-au inchinat lui Apolo.
Cirene, descris de catre geografi de la Herodot la Sinesiu si a fost cantat de Pindar si Calimah, nu este numai unul dintre orasele lumii mediteraneene in jurul caruia au luat nastere mituri, legende si povesti, vremne de mai bine de un mileniu, ci este unul dintre cele mai impresionante complexe de ruine antice din intreaga lume. Orasul era supranumit in antichitate “Atena Africii”.
Istoria sa timpurie a fost una instabila, caracterizata de crime si conflicte in cadrul famililor conducatoare. Sub regele Battus I (515-470), s-a bucurat de o perioada de calm si prosperitate, chiar daca succesorul sau, Arcesilaus IV, a fost asasinat. Din 322 i.Hr., Cirene a intrat sub controlul generalului grec Ptolemeu I si a dinastiei sale.
Cirene a devenit cel mai inportant oras al regiunii Lidia intre Egipt si Cartagina, pastrand relatii comerciale cu toate orasele grecesti.
In 96 i.Hr. romanii au preluat conducerea asupra orasului Cirene, acesta devenind provincie romana optsprezece ani mai tarziu. A urmat o perioada de pace pana in timpul rascoalei iudaice din 115 d.Hr. care a cauzat mari pagube.
Odata cu reconstructia orasului, realizata in mare parte in timpul Imparatului Adrian, Cirene a intrat intr-o noua perioada de prosperitate.
In 365, in timpul perioadei bizantine, un cutremur a distrus o mare parte din oras, care, in acea vreme, nu imbratisase Crestinismul.
Un amplu program de reabilitare a avut loc, chiar daca multe temple pagane ulterior au fost inchise, printre care si marele templu inchinat lui Zeus.
In Cirene a existat in sec. al III-lea, o faimoasa scoala de filosofie intemeiata de Aristip, un discipol al lui Socrate. Printre filosofii care au activat aici se numara Calimah, Carneade, Eratostene si Sinesiu. Cel din urma s-a convertit la Crestinism, murind ca episcop al Ptolemaidei.
Cirene in Sfanta Scriptura
Cirene este amintit in Vechiul Testament in cartea II Macabei. Aceata carte se spune de altfel ca ar fi fost scrisa de catre un iudeu elenizat, pe nume Jason din Cirene, care in jurul anului 100 i.Hr.. Cirene avea o importanta comunitate iudaica, aproximativ 100 000 de iudei stabilindu-se aici, in timpul domniei lui Ptolemeu Soter (323-285 i.Hr.).
Cirene este de asemenea amintit in Noul Testament. Un cirenean pe nume Simon, a purtat Crucea lui Hristos (Marcu 15:21). O parte din iudeii din Cirene obisnuiau sa mearga la Ieruslim la marile sarbatori anuale. Din Faptele Apostolilor 2:10, aflam ca iudei din Cirene au auzit pe Apostoli vorbind in limba lor properie in Ierusalim in ziua Cincizecimii.
In Faptele Apostolilor 6:9, unii evrei cireneni erau in disputa cu un ucenic pe nume Stefan. Un alt verset din Faptele Apostolior (11:20) ne vorbeste de crestinii iudei din Cirene care (alaturi de credicnisii din Cipru) au propovaduit primii Evanghelia paganilor; In Fapte 13:1 il aminteste pe Lucius din Cirene ca unul dintre cei prin care a vorbit Duhul Sfant, invatandu-i sa-i statorniceasca pe Barnaba si Saul pentru activitatea misionara.
Cirene - monumente si vestigii
Vechiul oras, ruinat de catre arabi in timpul unei invazii din secolul al VII-lea , nu este locuit, insa poarta inca numele Cirene (Qrennah). Ruinele orasului Cirene se gasesc langa satul actual Shahhat din Libia.
Construite pe o serie de nivele, cele mai importante monumente ale orasului Cirene includ Altarul si Templul lui Apolo, Acropolele, Agora, Forumul, cele Noua Muze si Templul lui Zeus.
Zona cultica a fost finalizata, in timpul perioadei romane, de cladiri foarte mari dintre care cea mai importanta este Baia lui Traian, restaurata in sec. al II-lea. Inspre vest, teatrul grec a fost transformat intr-un amfiteatru de catre romani. Spre sud-vest se gaseste Acropolele .
La aproximativ 500 m de altarul lui Apolo, spre sud-est, intalnim Agora si Forumul roman, care sunt bine pastrate, si care odinioara formau centrul vietii publice.
Situl arheologic din Cirene nu se limiteaza la aceste complexe monumentale. Sapaturile arheologice au scos la lumina in zona de nord-est, ruine datand din perioada augustana, intr-o zona locuita pana spre sfarsitul istoriei orasului Cirene.
De altfel, orasul pastreaza un cimtir complex, unul dintre cele mai mari si bine pastrate din lumea antica, mormintele fiind sapate in piatra, in stil dorian.
Radu Alexandru
-
Scoala Cirenaica
Publicat in : Perioada antropologica -
Sfantul Teodot, Sfantul Nicolae Planas
Publicat in : Calendar ortodox
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.