Cirene - Atena Africii

Cirene - Atena Africii

Cirene – istorie si localizare

Cel mai important oras grecesc din nordul Africii, Cirene a fost intemeiat in sec. VII i.Hr. de o parte din emigrantii dorieni care au parasit insula Tera (Santorini) din Marea Egee. A fost numi "Cire” dupa un izvor pe care grecii l-au inchinat lui Apolo.

Cirene, descris de catre geografi de la Herodot la Sinesiu si a fost cantat de Pindar si Calimah, nu este numai unul dintre orasele lumii mediteraneene in jurul caruia au luat nastere mituri, legende si povesti, vremne de mai bine de un mileniu, ci este unul dintre cele mai impresionante complexe de ruine antice din intreaga lume. Orasul era supranumit in antichitate “Atena Africii”.

Cirene - Atena Africii

Istoria sa timpurie a fost una instabila, caracterizata de crime si conflicte in cadrul famililor conducatoare. Sub regele Battus I (515-470), s-a bucurat de o perioada de calm si prosperitate, chiar daca succesorul sau, Arcesilaus IV, a fost asasinat. Din 322 i.Hr., Cirene a intrat sub controlul generalului grec Ptolemeu I si a dinastiei sale.

Cirene a devenit cel mai inportant oras al regiunii Lidia intre Egipt si Cartagina, pastrand relatii comerciale cu toate orasele grecesti.

Cirene - Atena Africii

In 96 i.Hr. romanii au preluat conducerea asupra orasului Cirene, acesta devenind provincie romana optsprezece ani mai tarziu. A urmat o perioada de pace pana in timpul rascoalei iudaice din 115 d.Hr. care a cauzat mari pagube.

Odata cu reconstructia orasului, realizata in mare parte in timpul Imparatului Adrian, Cirene a intrat intr-o noua perioada de prosperitate.

Cirene - Atena Africii

In 365, in timpul perioadei bizantine, un cutremur a distrus o mare parte din oras, care, in acea vreme, nu imbratisase Crestinismul.

Un amplu program de reabilitare a avut loc, chiar daca multe temple pagane ulterior au fost inchise, printre care si marele templu inchinat lui Zeus.

Cirene - Atena Africii

In Cirene a existat in sec. al III-lea, o faimoasa scoala de filosofie intemeiata de Aristip, un discipol al lui Socrate. Printre filosofii care au activat aici se numara Calimah, Carneade, Eratostene si Sinesiu. Cel din urma s-a convertit la Crestinism, murind ca episcop al Ptolemaidei.

Cirene in Sfanta Scriptura

Cirene este amintit in Vechiul Testament in cartea II Macabei. Aceata carte se spune de altfel ca ar fi fost scrisa de catre un iudeu elenizat, pe nume Jason din Cirene, care in jurul anului 100 i.Hr.. Cirene avea o importanta comunitate iudaica, aproximativ 100 000 de iudei stabilindu-se aici, in timpul domniei lui Ptolemeu Soter (323-285 i.Hr.).

Cirene - Atena Africii

Cirene este de asemenea amintit in Noul Testament. Un cirenean pe nume Simon, a purtat Crucea lui Hristos (Marcu 15:21). O parte din iudeii din Cirene obisnuiau sa mearga la Ieruslim la marile sarbatori anuale. Din Faptele Apostolilor 2:10, aflam ca iudei din Cirene au auzit pe Apostoli vorbind in limba lor properie in Ierusalim in ziua Cincizecimii.

In Faptele Apostolilor 6:9, unii evrei cireneni erau in disputa cu un ucenic pe nume Stefan. Un alt verset din Faptele Apostolior (11:20) ne vorbeste de crestinii iudei din Cirene care (alaturi de credicnisii din Cipru) au propovaduit primii Evanghelia paganilor; In Fapte 13:1 il aminteste pe Lucius din Cirene ca unul dintre cei prin care a vorbit Duhul Sfant, invatandu-i sa-i statorniceasca pe Barnaba si Saul pentru activitatea misionara.

Cirene - monumente si vestigii

Vechiul oras, ruinat de catre arabi in timpul unei invazii din secolul al VII-lea , nu este locuit, insa poarta inca numele Cirene (Qrennah). Ruinele orasului Cirene se gasesc langa satul actual Shahhat din Libia.

Cirene - Atena Africii

Construite pe o serie de nivele, cele mai importante monumente ale orasului Cirene includ Altarul si Templul lui Apolo, Acropolele, Agora, Forumul, cele Noua Muze si Templul lui Zeus.

Zona cultica a fost finalizata, in timpul perioadei romane, de cladiri foarte mari dintre care cea mai importanta este Baia lui Traian, restaurata in sec. al II-lea. Inspre vest, teatrul grec a fost transformat intr-un amfiteatru de catre romani. Spre sud-vest se gaseste Acropolele .

Cirene - Atena Africii

La aproximativ 500 m de altarul lui Apolo, spre sud-est, intalnim Agora si Forumul roman, care sunt bine pastrate, si care odinioara formau centrul vietii publice.

Cirene - Atena Africii

Situl arheologic din Cirene nu se limiteaza la aceste complexe monumentale. Sapaturile arheologice au scos la lumina in zona de nord-est, ruine datand din perioada augustana, intr-o zona locuita pana spre sfarsitul istoriei orasului Cirene.

Cirene - Atena Africii

De altfel, orasul pastreaza un cimtir complex, unul dintre cele mai mari si bine pastrate din lumea antica, mormintele fiind sapate in piatra, in stil dorian.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

30 Iulie 2014

Vizualizari: 4697

Voteaza:

Cirene - Atena Africii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact