Limanuri Bune, locul de refugiu al Apostolului Pavel

Limanuri Bune, locul de refugiu al Apostolului Pavel Mareste imaginea.

Creta este ce mai mare si cea mai sudica dintre toate marile insule grecesti. Este de asemenea una dintre cele mai vizitate obiective turistice, atat datorita frumusetii ei naturale, cat si faimoaselor situri antice. Cel mai cunoscut obiectiv al acestei insule este Palatul din Knossos, reconstruit de-a lungul unei perioade de treizeci si cinci de ani de catre descoperitorul sau, sir Arthur Evans, care a folosit mai mult decat un milion de dolari din banii proprii pentru lucrari.

Dar nu doar Knossos este singura ruina antica a insulei. Gortina si Faistos nu trebuie pierdute din vedere. De asemenea, portul "Limanuri Bune"  reprezinta un loc important din viata si activitatea Sfantului Apostol Pavel.

Limanuri Bune, locul de refugiu al Apostolului Pavel

Acest port, Kaloi Limenes sau Limanuri Bune este mentionat in cartea Faptelor Apostolilor ( Fapte 27:8). Dupa doua mii de ani, locul este cunoscut in prezent  sub acelasi nume. Inca din timpul Noului Testament locul era cunoscut numai ca port aflat in apropierea orasului Lasea, un centru urban infloritor din perioada romana. In prezent, golful linistit este cautat de turisti pentru plajele sale si apa minunata a Mediteranei.

Limanuri Bune, locul de refugiu al Apostolului Pavel

Trecerea Sfantului Apostol Pavel prin acest loc a fost una accidentala. In timp ce era transportat ca prizonier roman din Cezareea la Roma, corabia a intampinat vanturi puternice, si, cu mare dificultate, au reusit sa ajunga in acest loc  (probabil in 59-60 d.Hr.). Cat timp au ramas aici nu se stie cu certitudine, insa textul implica faptul ca acestia ar fi putut sta cateva zile. Apostolul Pavel i-a sfatuit sa ramana aici cateva zile pentru siguranta, cu atat mai mult cu cat se apropia perioada in care navigatul pe Mediterana inceta din cauza iernii. Proprietarul vasului si capitanul, au decis ca este mai indicat sa ierneze in portul Phoenix, ceva mai departe, de-a lungul coastei inspre nord-vest, deoarece oferea o protectie mai pronuntata impotriva vantului din timpul iernii. Localizarea acestui port a fost mult dezbatuta de cercetatori. Atat Lutro cat si  Fineka, care a pastrat ceva din originea numelui antic, au fost avute in vedere.

Limanuri Bune, locul de refugiu al Apostolului Pavel

Aceasta s-a dovedit insa a fi o experienta extrem de periculoasa. Curand dupa ce s-au indreptat catre vest, un vant deosebit de puternic i-a indepartat de Creta inspre Clauda, o mica insula, probabil nelocuita (in prezent doar cativa pescari locuiesc aici).  Nu au putut sa se stabileasca aici, fiind purtati de catre vant pana cand corabia a ajuns in Malta. Din fericire nicio viata nu a fost pierduta in tot acest timp (Fapte 27-43).

Limanuri Bune, locul de refugiu al Apostolului Pavel

In afara frumosului port sunt putine obiective de  vazut aici. Pe dealul din apropierea golfului, se afla o capela inchinata Sfantului Apostol Pavel, ce a fost construita pe ruinele unei biserici mai vechi. La mica distanta, in afara capelei, spre vest, se gaseste o pestera unde traditia locului afirma ca s-ar fi adapostit Sfantul Apostol Pavel cat timp a ramas la Limanuri Bune.

Radu Alexandru

Limanuri Bune, locul de refugiu al Apostolului Pavel

Pe aceeaşi temă

29 August 2014

Vizualizari: 1951

Voteaza:

Limanuri Bune, locul de refugiu al Apostolului Pavel 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE