
Parintele Justin Parvu a trecut la Domnul in ziua de 16 iunie 2013.
Mormantul Parintelui Iustin Parvu se afla in partea de miaza-zi a bisericii mari din Manastirea Petru Voda, judetul Neamt. Inca din ziua trecerii sale la cele vesnice, mormantul Cuviosului Iustin Parvu a devenit un adevarat loc de pelerinaj, nenumarati credinciosi cautand si gasind inca binecuvantarea mult-dorita a duhovnicului roman.
Manastirea Petru Voda a fost construita intre anii 1991-1992, sub indrumarea si cu osteneala deosebita a parintelui Iustin Parvu. Biserica manastirii, inchinata Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, a fost pictata in fresca, atat in interior, cat si in exterior, intre anii 1994-2000. Obstea acesteia numara aproape o suta de monahi. Adresa: satul Petru Voda, comuna Poiana Teiului, 617346, judetul Neamt.
Cuviosul Iustin Parvu
Parintele Iustin Parvu s-a nascut in data de 10 februarie 1919, in satul Poiana Largului, comuna Calugareni, judetul Neamt. In anul 1936, tanarul ravnitor de doar 17 ani intra frate la Manastirea Durau. Dupa numai un an, in anul 1937, tanarul frate merge la Seminarul Teologic de la Manastirea Cernica, de unde va pleca, mai apoi, spre seminarele din Ramnicu-Valcea si Roman.
In anul 1940 va vea loc tunderea sa in monahism, iar la doar un an distanta, hirotonia intru preot. A primit hirotonia la varsta de 22 de ani. Intre anii 1942-1944, parintele Iustin Parvu este numit preot misionar pe Frontul de Est, in Neamt, pana la Odesa. El a participat, impreuna cu "Divizia 4 Vanatori de Munte" la luptele din cel de-Al Doilea Razboi Mondial, ajungand pana la Don.
Dupa razboi, au inceput vremurile de prigoana a romanilor de catre bolsevici. In anul 1948, parintele Iustin Parvu este arestat pe motive politice si condamnat la 12 ani de "inchisoare politica". Nevoitorul pentru tara si credinta, Iustin Parvu, va fi muncit prin mai multe inchisori ale tarii: Suceva, Vacaresti, Jilava, Gherla, Periprava si Aiud. Urmeaza apoi munca silnica din minele de la Baia Sprie, apoi "reeducarea" din Inchisoarea Pitesti.
In anul 1960, Parintele Iustin este condamnat la inca patru ani de temnita pentru ca nu s-a lepadat de credinta ortodoxa. Datorita greutatilor intampinate dupa eliberare, el ajunge sa lucreze ca muncitor forestier. In anul 1966 a fost reprimit in monahism, ca vietuitor al Manastirii Secu, din judetul Neamt, iar din anul 1975 a vietuit in Manastirea Bistrita, din acelasi judet.
In toamna anului 1991 a pus piatra de temelie a Manastirii Petru Voda, iar in anul 1999 a inceput construirea Manastirii Paltin. In anul 2003 infiinteaza publicatia crestina "Glasul Monahilor", care apare lunar. In ziua de 2 noiembrie 2008, parintele Iustin este ridicat la rangul de arhimandrit. In acelasi an, parintele infiinteaza o noua publicatie crestina, "Atitudini".
Cuviosul Iustin Parvu a trecut la cele vesnice in seara zilei de 16 iunie 2013. In primavara acestui an, cancerul la stomac, pe care arhimandritul Iustin il purta in trupul sau de mai multa vreme, a fost diagnosticat in metastaza. Ultimele luni din viata aceasta, parintele si le-a petrecut in liniste si rugaciune, in pofida durerilor aduse de boala. Prin aceeasi boala (cancer) au trecut la cele vesnice si Sfantul Nectarie din Eghina, vindecatorul de cancer, si Cuviosul Paisie Aghioritul.
Iulian Predescu
-
Despre spovedanie si rugaciune cu parintele Iustin Parvu
Publicat in : Sfaturi duhovnicesti -
Parintele Iustin Parvu a trecut la cele vesnice
Publicat in : Parinti -
Interviu cu Parintele Iustin Parvu - Dezmostenirea Ortodoxiei
Publicat in : Interviuri
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.