
Mormantul parintelui Paisie Olaru se afla in cimitirul Manastirii Sihastria, din judetul Neamt, la poalele muntelui pe care isi inalta rugaciunile calugarii de la Schitul Sihla. Parintele Paisie s-a nascut in ziua de 20 iunie 1897, in satul Stroiesti, din comuna Lunca, judetul Botosani, si a trecut la cele vesnice in ziua de 18 octombrie 1990, in chilia sa din Manastirea Sihastria, la varsta de 93 de ani.
Parintele ieroschimonah Paisie Olaru, duhovnicul Manastirii Sihastria, va fi canonizat cu titulatura: Sfantul Cuvios Paisie de la Sihastria, cu cinstire in ziua de 2 decembrie.
"Nevointa lui era aceasta: practica rugaciunea lui Iisus, iar noaptea citea la Psaltire, postea zilnic pana seara, ingrijea de parintii bolnavi din manastire si nu lipsea niciodata de la slujbele bisericii."
Cuviosul Parinte Paisie Olaru
Petru Olaru, dupa numele sau de mirean, s-a nascut in ziua de 20 iunie 1897, in satul Stroiesti, din comuna Lunca, judetul Botosani. Parintii sai, Ioan si Ecaterina, au primit de la Dumnezeu cinci copii. Petru era cel mai mic dintre ei.
Dupa ce a terminat cele trei clase primare, in satul natal, si a mai petrecut o vreme in casa parinteasca, tanarul Petru a fost recrutat in armata si a mers pe front, in luptele din Primul Razboi Mondial. Pentru luptele la care a luat parte, Petru a primit de la Stat cinci hectare de pamant. El le-a impartit fratilor sai si a luat de-a dreptul calea manastirii.
In anul 1921, la varsta de 24 de ani, fericitul Petru a intrat in obstea Schitului Cozancea. In ziua de 9 iunie 1922, el a fost tuns in monahism, cu numele Paisie. A lucrat in ograda schitului, apoi in Sfantul Altar, ca paraclisier.
In anul 1933, la varsta de 36 de ani, a luat marea schima, cu gandul de a se face pustnic. Apoi, in data de 14 octombrie 1943 a fost hirotonit ierodiacon, iar in data de 4 aprilie 1947 a fost hirotonit ieromonah. La putina vreme dupa aceasta, el a fost ales egumen al Schitului Cozancea. S-a nevoit in acest loc mai bine de treizeci de ani.
In toamna anului 1948 s-a retras in Manastirea Sihastria, unde a fost numit duhovnic. Intre anii 1949-1953, parintele Paisie Olaru s-a nevoit in Manastirea Slatina, din judetul Suceava, ca duhovnic, sub staretia parintelui Cleopa Ilie.
In primavara anului 1954, parintele Paisie a revenit in Manastirea Sihastria, ca duhovnic al intregii obsti. Apoi, intre anii 1972-1985 s-a nevoit in Schitul Sihla, intr-o modesta chilie de lemn, aflata in apropierea pesterii Sfintei Teodora. Se ruga, postea si spovedea zilnic mireni si calugari, ajungand cel mai renumit duhovnic din tara.
In anul 1986, parintele Paisie Olaru a revenit in obstea Manastirii Sihastria, unde a ramas pana la sfarsitul vietii sale. Si-a rupt piciorul si a ramas mai multa vreme imobilizat in pat. El a trecut la cele vesnice in dimineata zilei de 18 octombrie 1990 si a fost inmormantat in cimitirul Manastirii Sihastria.
Mormantul Parintelui Paisie Olaru
Cimitirul manastirii Sihastria este asezat in locul actual de catre Parintele Cleopa, intre anii 1944-1945, sfintia sa mutand aici ramasitele pamantesti ale calugarilor din cele trei cimitire existente pana atunci, unul dintre ele fiind asezat in jurul bisericii centrale.
In mijlocul cimitirului, ca pe un tron, sunt asezate mormintele marilor duhovnici de la Sihastria: parintele Paisie Olaru si parintele Cleopa Ilie. Acestea stralucesc prin harul ce izvoraste din ele. Parintele Paisie continua si acum sa pastoreasca si sa ajute, cu blandete si dragoste, pe cei care ii cer ajutorul.
La mormantul sfintiei sale vin sute de credinciosi, care aprind o lumanare, se roaga pentru odihna sufletului sau, amintindu-si cu drag de neuitatele sale cuvinte si mai ales de nesfarsita dragoste a parintelui. Nu este nevoie ca cineva sa-l fi cunoscut pentru a iubi acest loc, ci este nevoie doar sa paseasca lin pe aceste pietre pentru a simti, in inima lui, mangaierea parintelui Paisie.
Teodor Danalache
-
Schitul Sihla
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Schitul Sihla
Publicat in : Mitropolia Moldovei si Bucovinei -
Un colt de rai la Sihla
Publicat in : Pelerinaje
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.