Mormantul Parintelui Petroniu Tanase

Mormantul Parintelui Petroniu Tanase Mareste imaginea.

Mormantul Parintelui Petroniu Tanase se afla in cimitirul Schitului Prodromu, aflat la mica distanta de Manastirea Marea Lavra, din Sfantul Munte Athos. Parintele Petroniu s-a nascut in anul 1914, in localitatea Farcasa, din judetul Neamt, si a trecut la cele vesnice in ziua de 22 februarie 2011, la varsta de 97 de ani. A fost staretul Schitului Prodromu si unul dintre cei mai mari duhovnici ai secolului XX.

Cuviosul Petroniu Tanase

Parintele Petroniu Tanase s-a nascut in anul 1914, in comuna Farcasa, din judetul Neamt. A intrat de tanar in obstea Manastirii Neamt, iar apoi a mers in Bucuresti, unde a studiat teologia, matematica si filosofia. In acest timp, a trait in obstea Manastirii Antim. In anul 1937, parintele Petroniu a pus in randuiala biblioteca manastirii.

Pana spre anul 1947, el a fost angajat in cadrul Cancelariei Sfantului Sinod. Pentru un timp, el a fost secretarul patriarhului Nicodim. Pentru ca a facut parte din miscarea isihasta Rugul Aprins, parintele Petroniu a fost persecutat de administratia comunista.

Mormantul Parintelui Petroniu Tanase

In anul 1977, la cererea monahilor romani din Sfantul Munte Athos, din tara au fost trimisi mai multi monahi, pentru renasterea vietii in Schitul Prodromu. Parintele Petroniu a ajuns in Sfantul Munte in anul 1978. Pana la sfarsitul vietii, el va locui permanent in Sfantul Munte.

In anul 1984, parintele Petroniu Tanase a fost ales staret al schitului. Tot acum, el este hirotesit in slujirea de protosinghel. Peste toate, pana la sfarsitul vietii, parintele Petroniu a ramas duhovnic si bibliotecar.

Parintele Ioanichie, de la Manastirea Simonos Petra, a spus: "Parintele Petroniu de la Prodromu imbina perfect dragostea cu asceza si nevointa cu blandetea. Pana acum cativa ani parintele Petroniu se ruga la priveghere stand toata noaptea in picioare, de seara pana dimineata. Sa ingenunchezi era o adevarata binecuvantare."

Mormantul Parintelui Petroniu Tanase

Dintre numeroase articole si interviuri pe care ni le-a lasat mostenire parintele Petroniu Tanase, amintesc aici doar urmatoarele carti: "Usile pocaintei. Meditatii duhovnicesti la vremea Triodului", Editura Trinitas, Iași, 1994; "Icoane Smerite din Sfanta Ortodoxie romaneasca", Schitul Prodromu, 2002; "Bine esti cuvantat, Doamne! Meditatii", Editura Bizantina, 2004; "Chemarea Sfintei Ortodoxii", Editura Bizantina, 2006.

Mormantul Parintelui Petroniu Tanase

Parintele Petroniu Tanase a trecut la cele vesnice in ziua de 22 februarie 2011, fiind inmormantat in cimitirul Schitului Prodromu, aflat inspre mare.

 Mormantul Parintelui Petroniu Tanase

Parintele continua si acum sa-i pastoreasca si sa ajute, cu blandete si dragoste, pe cei care ii cer ajutorul. La mormantul sfintiei sale vin zeci de credinciosi, care aprind o lumanare, se roaga pentru odihna sufletului sau, amintindu-si cu drag de neuitatele sale cuvinte si mai ales de nesfarsita dragoste a parintelui, care, ca o mama iubitoare, ii mangaia pe toti, mustra cand era nevoie, imbarbata, se ruga pentru toti, ca un bun pastor punandu-si sufletul pentru credinciosi.

Nimeni, dintre cei ce au pasit in Schitul Prodromu, nu poate uita chipul luminos al parintelui Petroniu si cuvintele sale duhovnicesti, oferite cand mergand pe cale, cand sezand pe o banca, cand in lumina rasaritului, cand in amurgul tainic al zilei.

Iulian Predescu

 Mormantul Parintelui Petroniu Tanase

Pe aceeaşi temă

03 Decembrie 2013

Vizualizari: 3541

Voteaza:

Mormantul Parintelui Petroniu Tanase 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE