Universitatea din Cernauti

Universitatea din Cernauti Mareste imaginea.

Universitatea din Cernauti, numita "Universitatea Nationala Yuriy Fedkovych" este cea mai importanta universitate din nordul Bucovinei, fiind situata in localitatea mai sus-amintita, anume Cernauti, in Ucraina.

Cernauti este un oras ucrainean din regiunea cu acelasi nume, asezata in nordul Bucovinei. Initial, orasul a fost romanesc, insa dupa invadarea Bucovinei de Nord, de catre trupele sovietice, orasul Cernauti a fost atribuit Ucrainei.

 Universitatea din Cernauti

Regiunea numita Cernauti, situata in partea sud-vestica a Ucrainei, in zona Muntilor Carpati, a fost infiintata in data de 7 august 1940, in urma alipirii Bucuvinei de Nord cu tinutul Herta si cu judetul basarabean Hotin. Prin orasul Cernauti trece raul Prut.

Universitatea din Cernauti

Universitatea din Cernauti a fost infiintata in data de 4 octombrie 1875, prin decret imparatesc, de catre Franz Josef, imparatul Austro-Ungariei. Universitatea a fost zidita pe locul vechiului Seminar Teologic Liceal Ortodox.

Universitatea din Cernauti 

Initial, aceasta institutie de invatamant superior, renumita in tot Imperiul Austro-Ungar, se numea dupa numele intemeietorului ei, anume "Universitatea Franz Josefs". Renumitul om de stiinta K.Tomashchuk a devenit primul rector al Universitatii. La inceput, limba de baza a predarii cursurilor a fost germana, avand departamente separate pentru limba si literatura romana si ucraineana.

In perioada dominatiei austriece, Universitatea din Cernauti avea in subordine trei facultati: Facultatea de Teologie Ortodoxa, Facultatea de Drept si Facultatea de Filosofie. In aceasta perioada, abia un sfert din studentii celor trei facultati erau romani si ucraineni, in timp ce restul erau germani sau evrei.

 Universitatea din Cernauti

Dupa mult-asteptata Unire a Bucovinei de Nord cu Romania, numele Universitatii din Cernauti a fost schimbat in "Universitatea Regele Carol I". Intre anii 1920-1940, aceasta a devenit una dintre cele mai inalte institute educationale romanesti.

Cladirea actuala a Universitatii dateaza din perioada anilor 1920-1922, fiind construita de Guvernul Romaniei, istoricul roman Ion Nistor fiind mult timp rectorul acesteia. In anul 1940, regiunea a fost preluata iarasi de Ucraina.

Universitatea din Cernauti 

In anul 1989, numele Universitatii a fost din nou schimbat, astazi aceasta numindu-se "Universitatea Nationala Yuriy Fedkovych". Yuriy a fost un renumit scriitor din Bucovina, herald al renasterii nationale ucrainiene.

Astazi, in grija Universitatii din Cernauti, se afla 16 facultati: Fizica, Politehnica, Matematica, Chimie, Biologie, Filologie, Limbi Straine, Istorie, Geografie, Economie, Pedagogie, Drept, Filosofie si Teologie. Catedrele acestora sunt sustinute de peste 900 de profesori.

 Universitatea din Cernauti

De numele acestei localitati, cat si a Universitatii celei renumite, se leaga mai multe nume romanesti de seama, printre care: Mihai Eminescu a invatat la Scoala Elementara, precum si la Liceul german din Cernauti; Gala Galaction, scriitor si preot ortodox, a terminat doctoratul in Teologie la Universitatea din Cernauti; Ciprian Porumbescu a facut studii muzicale la Cernauti, unde a si compus unele dintre creatiile sale muzicale; Parintele Dumitru Staniloae a studiat si el la Cernauti.

Universitatea din Cernauti

Recent (27 ianuarie 2009) s-a solicitat, la Bruxelles, adoptarea unei rezolutii privind promovarea dreptului la educatie in limba materna pentru persoanele apartinand minoritatii romane din Ucraina. Potrivit rezolutiei propuse, Parlamentul European recomanda Ucrainei ca la Universitatea de Stat din Cernauti sa infiinteze sectii cu predare in limba materna romana, la toate profilurile si specializarile existente.

Teodor Danalache

Universitatea din Cernauti

Universitatea din Cernauti

29 Iunie 2012

Vizualizari: 13184

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE