Timpul schimbarii

Timpul schimbarii Mareste imaginea.


La un batran calugar, a venit intr-o zi un tanar pentru a se spovedi si a-i cere sfat. Din vorba in vorba, tanarul ii spuse:

 
- Parinte, sunt destul de rau. As vrea sa ma schimb, dar nu pot. Imi pierd usor rabdarea. Atunci cand ma enervez, vorbesc urat si multe altele.

Am incercat sa ma schimb, dar nu am putut. Totusi, eu sper ca dupa ce voi mai creste, voi putea sa ma schimb, nu-i asa ?

 
- Nu - i-a raspuns batranul. Vino cu mine!

 
L-a dus pe tanar in spatele chiliei, unde incepea padurea, si i-a spus:

 
- Vezi acest vlastar, stii ce este ?

 
- Da, parinte, un puiet de brad.

 
- Smulge-l!

 
Tanarul a scos bradutul imediat. Mergand mai departe, calugarul s-a oprit langa un bradut ceva mai inalt, aproape cat un om.

 

- Acum, scoate-l pe acesta.

 
S-a muncit baiatul cu pomisorul acela, dar cu putin efort a reusit pana la urma sa-l scoata. Aratandu-i un brad ceva mai mare, calugarul i-a mai spus:

 
- Smulge-l acum pe acela.

 
- Dar e destul de mare, nu pot singur.

 
- Du-te si mai cheama pe cineva.

 
Intorcandu-se tanarul cu inca doi flacai, au tras ce-au tras de pom si, cu multa greutate, au reusit, in sfarsit, sa-l scoata.


- Acum scoateti bradul falnic de acolo.

 
- Parinte, dar acela este un copac mare si batran. Nu am putea niciodata sa-l smulgem din radacini, chiar de-am fi si o suta de oameni.

 

- Acum vezi, fiule ? Ai inteles ca si relele apucaturi din suflet sunt la fel ? Orice viciu sau orice neputinta pare, la inceput, inofensiva si fara mare importanta, dar , cu timpul, ea prinde radacini, creste si pune stapanire din ce in ce mai mult pe sufletul tau. Cat este inca mica, o poti scoate si singur. Mai tarziu vei avea nevoie de ajutor, dar fereste-te sa lasi raul sa ti se cuibareasca adanc in suflet, caci atunci nimeni nu va mai putea sa ti-l scoata. Nu amana niciodata sa-ti faci curatenie in suflet si in viata, caci mai tarziu, va fi cu mult mai greu.

 

"Degeaba taiem crengile pacatului in afara noastra, daca in noi raman radacinile care vor creste din nou." .

10 Martie 2006

Vizualizari: 46962

Voteaza:

Timpul schimbarii 5.00 / 5 din 1 voturi. 3 review utilizatori.

Comentarii (3)

  • Mihaela GavrilaPostat la 2010-11-23 16:10

    Pacat ca nu putem cumpara astfel de povestioare, intr-un singur volum!

  • timea licaPostat la 2010-08-20 10:52

    este o lectie pe care ar trebui sa-l invatam ,dar suntem prea ocupati de noi si uitam esentialul :( dragostea fata de dumnezeu tatal

  • Gabi EstasPostat la 2010-05-19 17:56

    Mi s-a intimplat ceva asemenator.Aveam de descarcat o masina de porumb, am mai chemat un baiat si cu baiatul meu am facut treaba. La urma baiatul strain ne-a cerut o suma, si i-am dat si baiatului meu aceeasi suma, desi al meu nu trebuia platit, ca muncea pentru casa in care statea si el. Dar dumnealui a cerut o suma mai mare decit dadusem strainului. Am considerat ca gresesc daca-i dau, si l-am refuzat. S-a suparat rau de tot si nu a mai vorbit mult cu noi, gasindu-si refugiu la bunica-sa , care bineinteles ca l-a primit cu bratele deschise. Dar greseala este tot a noastra bineinteles, si una mare de tot este ca nu am avut macar 3 copii in loc de unul singur.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE