Bucuria Sfintelor Pasti

Bucuria Sfintelor Pasti Mareste imaginea.

Cu Noaptea Invierii ce vine, avem din nou bucuria ca Sfintele Pasti sa fie cu noi. Si asa, cu totii, vom avea parte de Invierea Domnului din acest an, pe care s-o praznuim pe acest pamant.

Se vor aprinde iarasi faclii din Lumina Invierii de la Sfantul Mormant din bisericile noastre ortodoxe romanesti.

Si in vazul plin de lumina va rasuna iarasi glasul Evangheliei Invierii si, in cerul credintei noastre, vom avea pe Hristos Cel Inviat, Caruia cu totii ii vom canta: "Hristos a inviat din morti, cu moartea pre moarte calcand si celor din mormanturi viata daruindu-le!"

Sfanta Inviere este o realitate a unei puteri Dumnezeiesti, care s-a aratat in viata omenirii. Acest miracol divin a umplut istoria oamenilor cu revarsari de daruri ceresti, care sunt mai presus de tot ceea ce este pamantesc.

Si asa, prin Invierea Domnului s-au revarsat in inimile noastre puteri transcendentale, cu o glorie supraterestra.

Hristos Domnul Cel rastignit si ingropat a inviat din morti a treia zi!

Un alt miracol al Invierii, pentru noi, este si acela ca Hristos Cel Inviat impartaseste omenirii acest dar al Invierii, ca pe o treapta cereasca ce ne trece si pe noi la eternitatea nemuririi.

La invierea cea de obste si noi oamenii vom fi, fara indoiala, fiii Invierii, asa precum o marturisim, de pe acuma, in cantarea din Noaptea Invierii: "Ieri m-am ingropat impreuna cu Tine, astazi ma scol impreuna cu Tine, inviind Tu".

Unora dintre noi ne-au murit parintii, fratii si surorile, ori poate fii si fiice, dar toti, cu mosii si stramosii nostri trecuti la cele eterne, ca si noi cei ramasi in viata, vom trece cu Hristos din moarte la inviere.

Caci dupa Invierea Sa din morti, Hristos Domnul a spus: "Datu-Mi-S-a toata puterea in cer si pe pamant".

Sus in ceruri, toti ai nostri cei adormiti in Domnul sunt in prezenta lui Hristos Dumnezeu, iar cu noi pe pamant este Acelasi Hristos Cel a treia zi Inviat din morti.

De aceea, in Romania, crestinii ce iau parte la Sfanta Inviere in noaptea Sfintelor Pasti, dupa ce si-au aprins facliile lor din Lumina Invierii, se duc in cimitirul din jurul si de sub streasina bisericii si aprind faclii la mormintele parintilor lor, asa avand si ei parte de una si aceeasi Lumina de la Invierea Domnului, caci Hristos "cu moartea pre moarte a calcat si celor din mormanturi viata daruindu-le".

Intr-adevar, Cel ce ne mantuieste pe noi toti e un Dumnezeu Viu si vesnic prezent pretutindenea, in cer si pe pamant.

De aceea si noi crestinii, in tot timpul Postului Mare, ne-am apropiat cu toata credinta si dragostea si nadejdea, de Mantuitorul nostru Iisus Hristos, prin rugaciune si meditatie, prin curatenia Postului si prin Taina Marturisirii, am dobandit iertare de pacate si asa, intru sfintenie, ne-am impartasit cu Sfantul Trup si Sange al Domnului Hristos.

Si astfel ajungand la aceasta unire sfanta, sufleteasca si trupeasca, am suferit impreuna cu El in Saptamana Sfintelor Patimi, ca sa ajungem in Noaptea Invierii sa ne impartasim impreuna cu El de biruinta Invierii asupra pacatului si a mortii, spunand si noi, ca si Sfantul Apostol Pavel, de acuma "nu mai traiesc eu, ci Hristos traieste in mine".

La aceasta sublima comuniune ajunge adevaratul crestin, incat sa poata spune: "Hristos este in noi si noi in Hristos".

Acest crez dumnezeiesc de viata ne face ca toti sa participam in Noaptea Invierii, sa intampinam sufleteste, cu sfintenie, pe Hristos Cel Inviat, impreuna cu Ingerii, cu Sfintele Femei Mironosite, cu Sfintii Apostoli si cu toti ucenicii dintru inceput, in Ierusalim, la Emaus, la Tiberiada, in munti, in campii si pretutindenea unde aparea Hristos Cel Inviat, cu iuteala fulgerului, intr-o miscare de lumina, spunandu-le cu glasul cunoscut de ei toti, "Bucurati-va" si "Pace voua..."

Si noi cei de astazi, in acelasi anotimp al primaverii, in care se simte pretutindenea o revarsare de putere cereasca, ce lumineaza si incalzeste pamantul, venim in fata miracolului Invierii Domnului nostru, rastignit si ingropat de trei zile, dar Inviat prin aceeasi revarsare a puterii lui Dumnezeu.

Sub aceeasi putere a marilor transformari, si noi mereu aparem si disparem de pe scena vietii pamantesti pe scena vesniciei din ceruri...

Pana atunci insa, Lumina Sfintei Invieri mereu revarsa ganduri ceresti in noi, transformand viata noastra printr-o intelegere superioara, chiar a suferintelor care ajung sa fie biruitoare, care, la Iisus Hristos, au adus biruinta Invierii.

Cu Dumnezeu, totul se transforma in biruinta, caci "daca Dumnezeu este cu noi", spune Sfantul Apostol Pavel, "cine poate fi impotriva noastra!" Anul acesta avem marea bucurie de a praznui Sfanta Inviere impreuna cu intreaga crestinatate. Cu totii ne aflam prezenti, in Noaptea Sfintelor Pasti, in fata lui Hristos Cel Inviat, ca in fata Atotbiruitoare a Dumnezeirii, de la care, cu totii, asteptam o Viata noua si Lumina, o Indurare si Dreptate Sfanta, care sa se reverse tuturor oamenilor, tuturor familiilor si tuturor popoarelor omenirii, bucurandu-se fiecare, deopotriva, de libertate si fratietate.

Hristos a inviat!

Pr. Dr. Vasile Vasilachi
New York 1980

(din volumul "Sub acoperamantul vesniciei”)

Pe aceeaşi temă

09 Mai 2012

Vizualizari: 4342

Voteaza:

Bucuria Sfintelor Pasti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE