Predica la Adormirea Maicii Domnului

Predica la Adormirea Maicii Domnului Mareste imaginea.

Frati Crestini,
La noi sarbatorile inchinate Cinstirii Maicii Domnului se praznuiesc in chip deosebit. Cinstirea ce-I acordam se cheama: "Cult", pe care toti il aducem Sfintei Fecioare si mai cu osebire in cele patru mari sarbatori, praznice imparatesti inchinate Ei.

Iubitii mei frati
Cea dintai dintre aceste sarbatori este legata de inceputul anului bisericesc cu pornire de la 1 septembrie si se numeste: "Nasterea Precistei" sau "Santa Maria Mica" in fiecare an sarbatorindu-se la 8 septembrie.

Al doilea praznic, pe care noi il sarbatorim este la 21 noiembrie, in fiecare an si se cheama "Intrarea in Biserica a Sfintei Fecioare" si ne aminteste de starea in templu in Sfanta Sfintelor de la data de 3 ani pana la 14 ani, cand a fost incredintata dreptului Iosif - logodnicul sau.

A treia mare sarbatoarea este Buna Vestire de la 25 martie, cand Arhanghelul Gavriil a vestit Sfintei Fecioare ca va naste prund din Duhul Sfant al carui nume va fi Iisus.

A patra si ultima praznuire este cea pe care o sarbatorim astazi, impreunata cu patrusprezece zile de post si se cheama: "Adormirea Maicii Domnului", sau "Santa Maria Mare".

Iubiti Credinciosi,
Cultul pe care noi il oferim Prea Curatei se cheama prea slavire, prea cinstire, sau hiperdulie pentru a-l deosebi de cultul pe care-l dam sfintilor, cult de cinstire sau dulie si pentru a-l deosebi de cultul ce-L atribuim lui Dumnezeu Tatal, Fiul si Sfantul Duh, Treimii celei de o fiinta si nedespartita si care se numeste :"Latrie" sau cult de adorare, caci numai lui Dumnezeu se cuvine toata cinstea si inchinaciunea.

Iubiti Credinciosi,
Sfanta Fecioara Maria a adormit la varsta de 63 de ani dupa cum istoriseste Eusebiu. La moartea ei n-au fost de fata Apostolii, dar Dumnezeu in purtarea Sa de grija in chip minunat i-a incunostiintat sa vina la ingroparea Prea Curatei. Si au venit toti, in afara de Toma, care voind sa vada pentru ultima oara trupul Precistei, au mers la mormant, in satul Ghetsimani, dar n-au mai aflat trupul in mormant, ci cu trup cu tot a fost ridicata la cer si au auzit cantari de slava in cinstea Ei. Biserica o cinsteste in chip deosebit, Ea fiind mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, pentru ca a nascut pe Hristos Dumnezeu, Mantuitorul lumii si a ramas si dupa nastere fecioara.

S-o cinstim si noi pe Preacurata cum au cinstit-o sfintii si mai ales cum a cinstit-o Dumnezeu cand a ales-o sa nasca pe Fiul Sau, Mantuitorul lumii.

Invatatura Domnului este limpede: "Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, ca sa-ti fie bine si sa traiesti ani multi pe pamant." (Iesire 20, 12) Ori Precista este maica noastra cea cereasca, cu al carui ajutor, credem si nadajduim sa ne mantuim sufletele noastre. Amin.

Predica adunata de Iulian Predescu.

27 Iulie 2014

Vizualizari: 2676

Voteaza:

Predica la Adormirea Maicii Domnului 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

adormirea maicii domnului

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE