Predica la Sfanta Treime

Predica la Sfanta Treime Mareste imaginea.

"Preasfanta Treime, miluieste-ne pe noi."

Frati Crestini,
A doua zi dupa sfintele Rusalii este inchinata Sfintei Treimi, adica lui Dumnezeu Unuia in trei persoane: Tatal, Fiul si Sfantul Duh, Treimea cea de o fiinta si nedespartita. Asa ne invata pe noi Sfanta Biserica si noi asa credem si marturisim.

Toate cele trei persoane dumnezeiesti sunt una si nedespartita. Toate desavarsirile Tatalui le are si Fiul si toate desavarsirile le are si Duhul Sfant. Persoanele dumnezeiesti se deosebesc nu in substanta, cum zicem in Crez: "Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat", iar despre Duhul Sfant spunem: "Care, impreuna cu Tatal si cu Fiul, este inchinat si slavit". Toate aceste trei persoane dumnezeiesti au o fiinta, o putere, o marire si o dumnezeire.

Ele se deosebesc in persoane: Tatal este la sine in vecin; Fiul este nascut din veci din Tatal, iar Duhul Sfant din veci purcede din Tatal. Ca sunt deosebite ca persoane, le cunoastem de la administrarea Tainei Sfantului Botez, cand preotul rosteste formula Tainei pentru cele trei persoane.

Frati Crestini,
In toate operele mari ale lui Dumnezeu sunt de fata toate cele trei persoane dumnezeiesti: la facerea lumii prin Dumnezeu Tatal, la rascumpararea lumii prin Dumnezeu Fiul si la sfintirea operei Tatalui si Fiului si a Bisericii prin Sfantul Duh, care s-a pogorat in chip de limbi de fac asupra sfintilor ucenici si Apostoli in ziua de Rusalii. Deci cele trei persoane se deosebesc prin lucrarilor lor: Tatal a facut lumea, Fiul a rascumparat-o si Sfantul Duh a sfintit-o. Sau, Tatal a inceput lucrare, Fiul a implinit-o si Sfantul Duh a desavarsit-o.

Daca va vorbim astazi despre Sfanta Treime, in masura cunostintelor noastre si a intelegerii noastre, o facem ca sa ne cunoastem si sa ne aprofundam credinta si s-o putem apara impotriva potrivnicilor ei si a acelora care o predica gresit. Noi trebuie sa stim ce credem si pentru ce credem asa si nu altfel.

Ceea ce va vorbim noi astazi este o invatatura dogmatica, adica se tine de insasi esenta, fundamentul sau temelia credintei noastre.

Nu-i iertat ca noi sa cunoastem numai traditia, sau sa practicam credinta fara a intelege, ci trebuie sa o cunoastem si s-o traim, s-o practicam. Credinta noastra trebuie sa fie generala, adica trebuie sa credem tot ce ne-a descoperit Dumnezeu si ne invata Sfanta Biserica a noastra, chiar daca cu mintea noastra nu putem patrunde si intelege totul, cum este si credinta in cele trei persoane dumnezeiesti, care este o taina ce depaseste priceperea noastra.

Daca noi am pricepe totul, nu ar mai fi taina, si daca noi am patrunde in toate tainele, nu ar mai fi Dumnezeu sau am fi noi ca Dumnezeu. Temeiurile credintei noastre, chiar taine fiind, trebuie sa le cunoastem si sa le marturisim. Asa dupa cum ostasul stie sa manuiasca arma, profesorul sa manuiasca si sa cunoasca cartea, asa dupa cum avocatul si judecatorul sunt datori sa cunoasca si sa aplice legea, sau dupa cum croitorul stie sa manuiasca acul si muncitorul utilajele de munca, tot asa si noi, crestinii, trebuie sa ne cunoaste credinta si la nevoie sa stim s-o aparam. Asa este si cu credinta noastra in Sfanta Treime sau intr-Unul Dumnezeu in trei persoane: Tatal, Fiul si Sfantul Duh.

Noi crestinii credem intr-un singur Dumnezeu, de aceea credinta, sau religia noastra se numeste "monoteista". Paganii din trecut si cei de astazi, care mai exista, credeau si cred in mai multi zei, din care cauza credinta sau religia lor se numeste "politeista".

Ca este un singur Dumnezeu noi o cunoastem din porunca dumnezeiasca, ce s-a dat lui Moise pe muntele Sinai cand se spune: "Eu sunt Domnul Dumnezeul tau, (...) sa nu ai alti dumnezei afara de Mine!" (Iesire 20, 2-3). In alta parte se spune: "Asculta Israile: "Domnul Dumnezeul tau, Domn unul este". (Deuteronom 6, 4)

Noi avem: "Un Domn, o credinta si un botez" (Efeseni 4, 5), un Dumnezeu in trei persoane, care sunt una, dupa cum spune si Mantuitorul: "Eu si Tatal meu suntem" (Ioan 10, 30). Cel ce M-a vazut pe mine a vazut pe Tatal". In alta imprejurare Mantuitorul spune despre Duhul Sfant: "Alt Mangaietor voi trimite voua" (Ioan 14, 16), pe "Duhul Adevarului, care de la Tatal purcede" (Ioan 15, 26).

Noi cu mintea noastra, nu putem patrunde aceasta taina si acest adevar de credinta, decat prin asemanari ni-l putem imagina. Asa: soarele de pe cer este unul, el lumineaza si incalzeste, dar nu sunt trei sori, ci unul. Caramida este facuta din pamant si din apa, cimentul din praf de ciment si din apa, dar nu sunt trei caramizi, ci una singura. Au fost tulburari in Biserica si s-au impotrivit multi acestei invataturi. O minune pentru aceasta unire tainica a facut-o Sfantul Spiridon la Sinodul 1 la Niceea impotriva lui Ane, cand a luat in mana o caramida din care s-au desprins cele trei elemente: pamantul, apa si focul.

Iubiti credinciosi,
Asupra acestei taine au reflectat cu profunzime multi invatati crestini. Fericitul Augustin se plimba odata pe malul marii si cugeta asupra acestei taine si deodata a vazut un copil jucandu-se cu o galetusa cu care ducea cu graba apa din mare intr-o gropita facuta de el in nisipul plajei. A stat, l-a admirat pe copil si l-a intrebat ce vrea sa faca.

Copilul i-a raspuns: "vreau sa mut marea in groapa de nisip pe care am facut-o eu". Fericitul Augustin ii spune ca acest lucru este cu neputinta, pentru ca marea este imensa, iar groapa este atat de mica. Copilul i-a raspuns: dupa cum eu nu pot muta apa marii in aceasta groapa, nici tu nu vei intelege taina Sfintei Treimi cu mintea ta.

Copilul care era putin mai inainte acolo era un inger care a fost trimis de Dumnezeu, ca sa-i arate Fericitului Augustin, ca aceasta mare taina a Sfintei Treimi n-o putem cuprinde cu mintea noastra marginita.

Luand seama la cele ce am vorbit despre Sfanta Treime, careia i-am inchinat gandul nostru, cinstirea si inchinarea noastra, cu cantarea din Sfanta Liturghie: "Pe Tatal, pe Fiul si pe Sfantul Duh Dumnezeu, Treimea cea de o fiinta si nedespartita" Amin.

Predica adunata de Iulian Predescu.

Pe aceeaşi temă

27 Iulie 2014

Vizualizari: 6478

Voteaza:

Predica la Sfanta Treime 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

sfanta treime

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE