Toate lucrau spre slava Celui intai nascut !

Toate lucrau spre slava Celui intai nascut ! Mareste imaginea.

Toate lucrau spre slava Celui intai nascut !

Toate, toate, toate cate va inchipuiti contribuiau la aceasta. Ce s-a zamislit Intr-ansa este de la Duhul Sfant, Il va naste ii va pune Lui numele Iisus se reflecta in faptura ceea mai plina de dragoste din partea Cuvantului “fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu” (Ioan 3,16), care are datoria nativa sa exceleze intr-un abuz de dragoste fiasca comportamentala.

Toate, toate, toate spun slava lui Dumnezeu.

Psalmul 8

"Doamne, Dumnezeul nostru, cat de minunat este numele Tau in tot pamantul! Ca maretia Ta s-a inaltat mai presus de ceruri. Din gura pruncilor si a celor ce sug Ti-ai pregatit lauda, din pricina vrajmasilor Tai, ca sa-i nimicesti pe dusman si pe razbunator. Cand privesc cerurile, lucrul mainilor Tale, luna si stelele pe care Tu le-ai intemeiat: Ce este omul, ca-Ti amintesti de el? sau fiul omului, ca-l cercetezi pe el? Micsoratu-l-ai pentru-o clipa mai prejos de ingeri, cu slava si cu cinste l-ai incununat si l-ai pus peste lucrul mainilor Tale, pe toate le-ai supus sub picioarele lui, oile si boii, da, totul, chiar si fiarele campului, pasarile cerului si pestii marii, cele ce strabat cararile marilor. Doamne, Dumnezeul nostru, cat de minunat este numele Tau in tot pamantul!"

Dar cand Dumnezeu va cheama la masa Sa si pune inainte pe Fiul Sau, inaintea Caruia puterile ceresti stau cu frica si cu cutremur, serafimii acoperindu-si fetele si heruvimii strigand: "Sfant, Sfant, Sfant”, tu strigi si te tulburi la acest ospat dumnezeiesc? Oare nu stii ca in vremea aceea sufletul tau trebuie sa fie plin de pace? De pace multa si de liniste este trebuinta, iar nu de galceava, de manie si de tulburare, caci acestea fac necurat sufletul celor ce se apropie.

Cei ce cred in Fiul lui Dumnezeu Cel intrupat si L-au primit in suflete se fac cu inimile lor fii ai lui Dumnezeu. Harul lui Dumnezeu ii renaste in duh, salasluindu-se in ei si dandu-le puterea sa iubeasca Adevarul si sa faca voia lui Dumnezeu. “Si celor cati L-au primit, care cred in numele Lui, le-a dat putere ca sa se faca fii ai lui Dumnezeu” (Ioan 1, 12).

Toata faptura Te lauda graind: "Hristos Se naste, slaviti-L; Hristos din ceruri, intampinati-L; Hristos pe pamant, inaltati-va."

Puterile ingerilor se bucura, cetele mucenicilor se veselesc, vazand slavita si cinstita praznuire, si toti cu vrednicie o laudam cu inima si cu buzele. Bucurie mare se savarsi Prea Fericitei Nascatoare de Dumnezeu, caci din Ea a rasarit Soarele dreptatii, luminand pe cei dintru intuneric. Imputernicire spre lauda, stapanire peste tot pamantul, chip si asemanare, dragoste si intelepciune, har dupa har, binecuvantare dupa binecuvantare, mila si iertare, toate cate sunt spre bagare de seama sa ne fie, caci toate sunt bune dar nu si folositoare:

Psalmul 10

"(...) Domnul este in locasul cel sfant al Sau, Domnul in cer are scaunul Sau. Ochii Lui spre sarac privesc, genele Lui cerceteaza pe fiii oamenilor; Domnul cerceteaza pe cel drept si pe cel necredincios; iar pe cel ce iubeste nedreptatea il uraste sufletul Sau. Va ploua peste pacatosi laturi, foc si pucioasa; iar suflare de vifor este partea paharului lor. Ca drept este Domnul si dreptatea a iubit si fata Lui spre cel drept priveste."

Nu imparatii acestei lumi au adus slava lui Dumnezeu pentru trimiterea Fiului, ci pastorii din preajma Betleemului. Ei au fost primii carora ingerul Domnului le-a vestit nasterea lui Iisus: Nu va temeti. Caci, iata, va binevestesc voua bucurie mare care va fi pentru tot poporul. Ca vi s-a nascut azi Mantuitor, Care este Hristos Domnul, in cetatea lui David (Luca 2, 10-11). Si tot ei primii care au auzit multimea ingerilor cantand: "Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace intre oameni bunavoire" (Luca 2, 14).

Imnul pe care il analizam ne spune ca pastorii i-au imitat pe ingeri si au slavoslovit, adica au adus cantari de lauda lui Dumnezeu si au vestit tuturor cele ce au auzit despre Prunc. Vestea de care i-a invrednicit Dumnezeu i-a transformat in Apostoli, in trimisi catre popor sa impartasesca bucuria ca Dumnezeu le-a randuit Mantuitor.Ca pentru noi s-a nascut Prunc tanar, Dumnezeu Cel mai- nainte de veci, incheie Condacul Nasterii. Pentru noi si pentru a noastra mantuire Dumnezeu cel batran de zile s-a nascut ca si Prunc tanar.

Taina mantuirii omului prin nasterea Fiului lui Dumnezeu a tinut seama de neputinta naturii umane de a se mantui prin ea insasi, de a sfarama in sus orizontul inchis al creatiei supus repetitiei si mortii.

Sfantul Maxim Marturisitorul spune ca, prin acest mod exceptional de nastere, Dumnezeu accepta o temporalitate care nu contrazice eternitatea Sa, iar natura umana este restabilita in starea ei originara, fiind coplesita de Duhul dumnezeiesc. Dumnezeu intra in timp pentru a da sens acestuia. Ceea ce parea o curgere neintrerupta catre un sfarsit ca semn al indepartarii de Dumnezeu, dobandeste un inteles prin producerea singurului lucru nou sub soare, intruparea Cuvantului.

Si iarasi ma repet cu zambet si cu dragoste: "Toate, toate, toate lucrau spre slava Celui intai nascut: Cerurile spun slava lui Dumnezeu si facerea mainilor Lui o vesteste taria. Cu indemn si bucurie sa lucram spre slava Lui caci judecatile Domnului sunt adevarate, toate indreptatite; Dorite sunt mai mult decat aurul, si decat piatra cea de mare pret; si mai dulci decat mierea si fagurele.

Asa sa ne ajute Dumnezeu. Amin.

Surse de inspiratie:

Sfintii Parinti, calauza sigura spre adevaratul crestinism (site)
Sfantul Ioan Gura de Aur, Omilii
Sfantul Maxim Marturisitorul
Sfanta Scriptura
Pastorala arhiepisopului Nicolae al Americi si Canadei, 2002

Bucsai Catalin Constantin

Despre autor

Catalin Bucsai Student - teolog Catalin Bucsai

Colaborator
4 articole postate
Publica din 08 Decembrie 2009

Pe aceeaşi temă

09 Mai 2012

Vizualizari: 1621

Voteaza:

Toate lucrau spre slava Celui intai nascut ! 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

slava lui dumnezeu

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE