
O, de cate ori Domnul a vindecat neputinciosi! Exista cate un Capernaum in fiecare coltisor de lume, de la Aukland la Juneau si de la Oslo la Buenos Aires. Exista multe inimi-candele, torte arzand de dorul Mirelui Hristos.
Toti sunt vindecati, dar nu toti constientizeaza asta.
In momentul in care credinta lucreaza, Il lasi pe Dumnezeu sa lucreze, nu Il mai blochezi prin egoism sau indiferentism. Credinta trebuie "intretinuta" prin perseverenta, determinand echilibru si armonie. Vindecarea este o consecinta a credintei, ca mod de a gandi si de a actiona ferm.
Credem si actionam, stiind ca e imposibil sa esuam astfel.
Vedeti o certitudine: minunile se intampla doar celor care cred. De obicei, oameni se situeaza la extreme: ori nu vad nici o minune, ori exagereaza cu prezenta lor. Ortodoxia estea calea de mijloc, a dreptei socotinte, fara compromisuri dogmatice: minunea neincetata este posibila, dezirabila, sustenabila, dar necesita o credinta forte. O singura persoana care crede "provoaca" mai multe minuni decat o suta de insi ghidati doar de interese. Aceasta credinta devine o convingere profunda. Lucrurile incep sa se schimbe. Marea provocare este tocmai modificarea mintii, a sistemului anterior, virusat. Sa Ii multumim lui Dumnezeu, ca lucreaza prin sfintii Sai taumaturgi! Fara credinta, nu avem energie deloc, nu putem invinge. Credinta vindecatoare nu doar linisteste, ci asigura vesnicia. In Hristos, suntem deosebit de optimisti.
Vad multi tineri urcand scarile catedralei zambind.
Vin cu drag, plini de dor dupa Hristos. Luminosi la fata, se roaga in biserica lumininata doar de cateva lumanari. Este Pavecernita Mare, dar nu se grabesc. Stau in lumina si se incarca de har. Ies linistiti, pregatiti pentru noi asalturi in razboiul de despatimire. Tineri care postesc, care citesc Psaltirea, care participa la Liturghia Darurilor. Ce poate fi mai frumos?! Ei stiu, ei cred ca Hristos Se identifica cu suferintele lor. Nu cauta minuni facile. Parintele Mihoc ii clarifica: La Parusie, nu vor fi intrebati cate harisme au avut.
Vindecarea presupune schimbarea tacticii: spovedanie deasa si multa milostenie.
Cat de multa bucurie revarsa Domnul in sufletele noastre! Suntem fata in fata cu Dumnezeu, ne permite asta, din iubire. Nu lucreaza enigmatic, ci darnic. Ne surprinde mereu darnicia Lui absoluta. Fiecare rugaciune nu este altceva decat lucrarea lui Dumnezeu in noi, care stabileste legatura de iubire dintre noi si El. Noul Adam, Hristos, innoiste continuu lumea intreaga. Acestea sunt ganduri ale marelui Grigore Palama, soptite cu blandete.
Faptul ca un tata (sau o mama) se roaga pentru propriul copil e mai important decat daca ar fi mare patron si ar duce multi bani in casa.
Parintele Paduraru, o licarire: "Lumea L-a primit asa cum stim! La inceput cu mare rezerva, apoi cu uimire, unii cu respect, iar altii cu entuziasm. Domnul Hristos pe unii i-a mangaiat, altora le-a schimbat viata doar cu un cuvant, unii au primit vindecare, altii, prin puterea Sa divina, au fost inviati din morti. Toti cei amintiti pot marturisi ca Dumnezeu doreste sa ofere fiecaruia un colt de Rai". Fiecare vindecare reinventeaza sensul cuvantului "nabadaios". Un vindecat nu se supara repede, nu se tine de farsa. As prefera "naravas", nerabdator de intalnirea decisiva cu Dumnezeu.
Ne credem intelepti, de parca am sti ce sa Ii cerem. Da-ne, Doamne, ceea ce Tu stii deja ca avem nevoie! Doamne, Tu stii toate, Tu stii ca te iubim! Necredinta sa nu ne fie piedica. Imparatia celor vindecati e vesnica, ea nu va fi nimicita niciodata. Cei fara de Dumnezeu se vor stinge. Cat de bun este Dumnezeu cu noi! Bucurati-va de Dumnezeu, ajutorul nostru! Revarsa, Doamne, pacea peste noi. Lauda Ta ramane in veacul veacului. Il vom lauda din toata inima.
Marius MATEI.
-
Vindecarea slabanogului din Capernaum
Publicat in : Predici de duminica -
Duminica a VI-a dupa Rusalii - Vindecarea slabanogului din Capernaum
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.