
Pe 29 octombrie 2023, se implinesc 14 ani de la trecerea la cele vesnice a parintelui Teofil Paraian. S-a nascut pe 3 martie 1929 in localitatea Toparcea, judetul Sibiu, in familia lui Ioan si Elisabeta Paraian, familie cu patru copii, dintre care parintele Teofil a fost cel mai mare si a primit la botez numele Ioan.
In perioada 1935-1940 a urmat Scoala Speciala de Nevazatori din Cluj, iar intre 1942-1943 Scoala Speciala de Nevazatori din Timisoara. In perioada 1944-1948 Liceul Teoretic, unde si-a luat si diploma de bacalaureat. Sfatul mamei sale l-a intarit neincetat: „Nu-ti uita de Dumnezeu! Nu-ti uita de rugaciune!“.
Intre anii 1948-1952 a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Sibiu, fiind licentiat in Teologie in urma sustinerii tezei "Soteriologia Noului Testament" la catedra de Noul Testament, sub indrumarea profesorului Grigore T. Marcu. A intrat in obstea manastirii de la Sambata de Sus, jud. Brasov, la 1 aprilie 1953, cu binecuvantarea arhiereasca a Mitropolitului Ardealului, Nicolae Balan. A fost calugarit in acelasi an, pe15 august 1953, primind numele Teofil, care inseamna „iubitor de Dumnezeu (prietenul lui Dumnezeu)", avand ca nas de calugarie pe Irineu Craciunas. Duhovnic in manastire i-a fost parintele Serafim Popescu.
Pe 15 august 1960 a fost hirotonit diacon, iar in 1983 a fost hirotonit preot. A fost distins cu rangul de arhimandrit de catre Sfantul Sinod la recomandarea Mitropolitului Antonie Plamadeala, fiind hirotesit la 8 septembrie 1988.
Parintele arhimandrit Teofil Paraian a trecut la cele vesnice in noaptea de miercuri spre joi, 29 octombrie, la Spitalul Militar din Cluj-Napoca. Parintele Teofil Paraian s-a mutat din aceasta viata la varsta de 80 de ani.
Se caracteriza pe sine ca fiind un duhovnic mare, mic si de nimic: "Un duhovnic, poate sa fie mare, pentru cei care il asculta, poate sa fie mic, pentru cei care nu-l asculta, si de nimic, pentru cei care nu-l iau in considerare". Daruia odihna sufleteasca si pace tuturor, semn al prezentei Duhului Sfant in el. Parintele Teofil a fost un om al rugaciunii. Cand vorbea despre rugaciune, spunea "Roaga-te cum poti, ca sa ajungi sa te rogi cum trebuie“, sau ne punea in inima indemnul filocalic: "Cand iti aduci aminte de Dumnezeu, inmulteste rugaciunea ta, ca atunci cand Il vei uita, sa Isi aduca El aminte de tine".
Dumnezeu sa-l odihneasca cu dreptii!
Iulian Predescu
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.