
"Cand se termina pacatul, incepe rugaciunea, iar cand se termina rugaciunea, incepe pacatul." (Fericitul Augustin)
Un crestin cade singur din starea de gratie. De ridicat, nu mai poate singur sa se ridice. Ci Il asteapta cu nadejde si Il iubeste cu dragoste fierbinte pe Rastignitul inviat. In teologia augustiniana, un crestin Il are pe Mesia intreg pentru mantuirea sa, are toata Scriptura pentru studiul sau si intreaga lume drept comunitate a sa. Un crestin Il gaseste pe Dumnezeul asuns in porunci numai in masura implinirii acestora.
Mesajul Fericitului Augustin pentru noi e clar: "Cel care tine Universul este culcat intr-o iesle, cel care este hrana ingerilor este nutrit de o femeie. Atotputernicia s-a facut slabiciune, ca slabiciunea sa devina putere. Un mare medic s-a coborat din cer, pentru ca pe pamant este un infirm greu bolnav pe care-l vindeca, luand asupra sa slabiciunea noastra."
Potrivite zilei sunt si cuvintele lui M. Blaj: "Noi, oamenii, nu suntem in stare sa ne oprim. Pentru ca noi nu dorim un ceva. Noi vrem totul. Iar pentru cine are credinta, acest “tot” se numeste Dumnezeu."
Craciunul e o sarbatoare celebrata de atatia care par a nu avea mai nimic in comun cu Sarbatoritul. Din pacate. De Craciun ne gandim cu totii la pomi, luminite si cadouri, numai la Iisus nu. Recunoastem sau nu, in fiecare dintre noi exista dorinta de a exista Craciunul. Dar falsificat, neautentic, dupa placul nostru.
Suntem departati de traditia apostolica prin purtarea noastra, nu stim ce vrem exact. Dorim numai ce nu avem, fie ca ne este de folos sau nu. Cand dobandim acel ceva, gata, vrem altceva. Alta "jucarie" care sa ne faca sa uitam de suferinta si de moarte. Stim ca actualul mod pacatos de viata ne distruge, dar facem prea putin pentru a schimba ceva. Nu avem vointa destula, nu avem credinta, nu avem repere. Pentru ca nu vrem sa le vedem. Ne mintim. Negam evidenta. Stim ca vom fi ironizati de prieteni daca ne "pocaim". La fel de bine stim si ca vom pierde Raiul daca ramanem caldicei.
Nu aceasta e viata pe care ne-o dorim. Nu universul lui "mai mult", ci linistea si multumirea, pe care nu le avem inca. Zicea un sfant ca Dumnezeu S-a facut om tocmai pentru a veni in maxima apropiere fata de noi, pentru a ne ierta, pentru a ne vindeca, pentru a ne lumina, pentru a ne infia, pentru a ne invesnici. 2010 sa nu fie un Craciun al improvizatiei indiferente, ci unul al credintei.
Nu putem serba Craciunul fara a ne cinsti pe Fecioara Maria: Stapana milosarda, Prea Curata Maica, Pururea Fecioara, roaga-te Fiului tau pentru noi, pseudo-modernistii.
Marius Matei
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.