Cand omul se blestema pe sine

Cand omul se blestema pe sine Mareste imaginea.

Uneori, omul se blestema pe sine fara sa-si dea seama. Si aceasta se intampla cand are cineva dusmanie pe fratii cei de o credinta cu el si nu vrea sa se impace cu acestia.

O asemenea persoana, cand rosteste rugaciunea "Tatal Nostru", se blestema pe sine fara sa priceapa. Atunci cand spune "si ne iarta noua gresalele noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri" , aceasta este ca si cum ar zice: "Doamne, sa nu ma ierti, dupa cum nici eu nu iert pe fratele meu."

Din cauza aceasta, parintii din vechime opreau de la a rosti rugaciunea "Tatal nostru" pe cei care tineau dusmanie si nu voiau sa se impace cu fratii lor. Asemenea fac si unii duhovnici din zilele noastre.

De asemenea, se blestema singuri fara sa stie si cei care fac nedreptate, precum si cei care iubesc razbunarea si nu lasa nici un dram nerasplatit fata de cei care il nedreptatesc sau il necajesc. Acestia, cand citesc Psaltirea, se leaga singuri prin cuvintele prorocesti care glasuiesc:

"Doamne, Dumnezeul meu, de am facut aceasta, de este nedreptate in mainile mele, de am rasplatit rele celor ce ma asupresc, sa prigoneasca dar vrajmasul sufletul meu si sa-l prinda, sa calce la pamant viata mea si slava mea in tarana sa o aseze" (Psalm 6).

(Din intelepciunea Sfantului Ioan Iacob Hozevitul, Hrana duhovniceasca)

A consemnat  Dorina Stoica.

Despre autor

Dorina Stoica Dorina Stoica

Senior editor
88 articole postate
Publica din 27 August 2009

Pe aceeaşi temă

01 August 2012

Vizualizari: 1114

Voteaza:

Cand omul se blestema pe sine 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE