Si ne iarta noua greselile noastre

Si ne iarta noua greselile noastre Mareste imaginea.

“Si ne iarta noua greselile noastre...”

Toti oamenii gresesc; unii mai mult, altii mai putin. In intelepciunea Sa, Dumnezeu stie ca suntem sub influenta duhurilor rautatii, a materiei, a anturajului, stie ca suntem loviti cand nu ne asteptam, dar ne-a dat si posibilitatea indreptarii: pocainta, care este considerata un al doilea botez, pentru ca , asa cum botezul sterge pacatul stramosesc, pocainta spala pacatele savarsite dupa botez.

Conform Bibliei, exista insa si pacate ale rautatii - pacate impotriva Duhului Sfant - care nu se iarta.

Oare Dumnezeu nu poate sa ierte la modul absolut?

Dumnezeu iarta, dar conditia este pocainta, iar pacatele rautatii sunt piedici impotriva pocaintei. Cum ar putea sa ceara iertare de la Dumnezeu un om mandru sau orgolios din cale-afara, sau unul care-L injura pe Dumnezeu, ori cineva care este total indiferent fata de chemarea la mantuire?

Nu ni se cere nimic in afara puterilor noastre, Dumnezeu nu porunceste sa zboare cei carora nu le-a dat aripi, nu-I fericeste pentru vederea luminii pe cei care nu ar putea sa vada. Duhul este viata, este “izvor de apa saltatoare spre viata vesnica” (In. 4, 14).

Daca am gresit, sa facem pocainta, sa ne rugam mai mult. Rugaciunea este respiratia sufletului, dar nu trebuie facuta oricum. Sfantul Vasile cel Mare, in talcuirea Cartii lui Isaia, ajunge la urmatorul verset: “si daca veti inmulti rugaciunea, Eu nu o voi asculta, zice Domnul” si comenteaza in felul urmator: nu multimea cuvintelor, nu vorbele goale ne mantuiesc, ci dispozitia din care pleaca aceste cuvinte.

Sa avem, asadar, dispozitie pentru viata vesnica!

Ciortan Mariean

Despre autor

Ciortan Mariean Ciortan Mariean

Colaborator
14 articole postate
Publica din 27 Ianuarie 2011

Pe aceeaşi temă

31 Iulie 2012

Vizualizari: 1072

Voteaza:

Si ne iarta noua greselile noastre 5.00 / 5 din 1 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • andriesei florentinaPostat la 2011-02-10 15:49

    frumos scris. pocainta este taina renasterii duhovnicesti.Dumnezeu nu ne trimite prin pustii,sa suferim de foame sau, vedeti cine stie ce alte mijloace, ne trimite la scaunul spovedaniei unde exista puterea de dezlegare a pacatelor si primim numai aici pe pamant si numai de la preoti;Fara preot si puterea lui sfintitoare nu putem trai o viata crestina sau daca o traim suntem ofiliti duhovniceste; traim inconstienti,în irealitate si neadevar. A-ti gandit vreodata cum medicina scoate raul din trup si uneori este nevoie de cutit ptr a îndeparta murdaria,raul?? Tot asa si spovedania alunga tot ce este negativ în fiinta noastra umana,spala toate relele ce le-am facut în viata. Spovedania este cheia raiului; este cea mai eficienta terapie spirituala. Pacatele facute de fiecare dintre noi murdaresc sufletul si aceasta murdarie produce îmbolnavirea spirituala care la randul ei se rasfrange si asupra trupului.ESTE MAI PERICULOASA îmbolnavirea spirituala,boala trupeasca este urmarea bolii sufletesti, adica a pacatelor,asadar, sufletul fiind vesnic trebuie sa-i acordam o atentie maxima în viata,toata lumea constient sau mai putin constient se îngrijeste de trup aplicandu-i fel de fel de terapii însa sufletului nu i se acorda terapiile necesare sanatatii vesnice. Aceasta frumusete si sanatate îngereasca a sufletului se exteriorizeaza si în cea a trupului. Aici este cheia ÎNTELESULUI,ÎNTELEPCIUNE si ÎNTREZARIRE a realitatii divine. A te spovedi înseamna smerenie, înseamna constientizarea nimicniciei noastre omenesti,înseamna crestere în virtuti,înseamna apropiere de Dumnezeu,înseamna mantuirea sufletului.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE