Carbunele metaniei

Carbunele metaniei Mareste imaginea.

Mirele e-naltat pe Cruce: De ce raman indiferent la jertfa Lui? Aceste oscilatii ma tin inca departe de bucuria cereasca a martirilor. Cel pironit pe Cruce asteapta si sufletul meu.

Lumina lina, alunga bezna noroiului. Lumina sunt poruncile Tale pe pamant: de ce prefer uneori neascultarea? Pleaca, Doamne, urechea Ta si ne auzi pe noi, guralivii.

"Lumineaza ochii gandurilor, ca sa nu adormim in pacate, spre moarte": Curata sterpiciunea gandurilor pacatoase. Orice negura va fi risipita de la inimile indragostitilor de Adevar.

Pasii nostri sa paseasca pe calea pacii: indrepteaza-ne. Da-ne bucurie; vrem ziua aceasta intru bucuria Ta. Sa fim aratati drept fii au luminii, prin dragostea Ta.

Doamne, Izvor nesecat, slava Tie! In ceas de acatist, aduna-ne laolalta, in vreme de Prefacere, sfinteste-ne, in ceas-lov de mantuire, lumineaza-ne.

Desertaciunea frumusetilor ispititoare: "Omul ca iarba, zilele lui ca floarea campului, asa va inflori". Dincolo de Prag, ne pregatim de Viata, nu de moarte.

Fecioara Curata, miluieste cetatea si poporul: roaga-te pentru iertarea tradarilor noastre, pentru lumina sufletelor noastre, pentru mila si dreptate.

Cum strigam: Rastigneste-L?! Fata de pacat nu te poti raporta decat in pozitie de lupta, nu cauti sa te adaptezi cu el, ci vrei sa te vindeci de el.

"Te slavim, Fiu al Tatalui celui fara de''nceput, Cel ce esti impreuna-vesnic cu Dansul si impreuna fara de''nceput". In milostivirea Ta nemarginita nadajduim: primeste-ne ca pe talharul.

In casa leprosului meu suflet binevoieste a intra. Carbunele euharistic sa''mi fie spre sfintire, spre luminare si spre dobandirea Imparatiei.

Nu venim la tine ca niste nepasatori: desi stam inaintea usilor casei Tale, totusi, nu ne''am departat de gandurile cele rele.

In aceste zile, mai multe metanii, mai multi psalmi, mai putine griji lumesti. Pentru un crestin, viata este o metanie. O lupta cu Veliar, rautaciosul si insinguratul.

Mitropolitul Bartolomeu, profund: deasupra plutirilor, ingerii plutirilor; dedesubtul caderii, ingerii caderii.

Marius Matei

Despre autor

Marius Matei Marius Matei

Senior editor
256 articole postate
Publica din 29 Octombrie 2010

Pe aceeaşi temă

31 Iulie 2012

Vizualizari: 476

Voteaza:

Carbunele metaniei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE