
Sfantul Ioan Casian, intr-un cuvant despre tristete, aminteste urmatoarele posibile cauze: "Tristetea poate fi urmarea unei manii sau a unor nereusite materiale, a unei pofte ori datorita imboldirilor diavolesti. Ea poate veni pe neasteptate, din redesteptarea unor patimi, dorinte nesabuite sau greseli spontane."
Frustrea in dorinte naste tristetea
Potrivit cuvintelor Sfantului Evagrie Ponticul, "tristetea este alcatuita din nesatisfacerea unei dorinte trupesti, iar cel care iubeste lumea va fi de multe ori intristat".
Sfantul Maxim Marturisitorul, intr-una dintre scrierile lui filocalice, spune ca tristetea este "incheierea placerii simturilor", adica tanjirea dupa ele. Tristetea ascunde, de fapt, un atasament de bunurile sensibile ale celui pe care-l afecteaza.
Sfanta Dorotea din Gaza spune: "Cine nu dispretuieste toate bunurile materiale, acela nu poate sa se elibereze de tristete." Tristetea este o urmare a slavei desarte si, in unele cazuri, este un efect al invidiei pentru vreun bun material sau moral posedat de un semen.
In cazul frustrarii in dorinte, tratamentul tristetii implica renuntarea la dorintele si placerile trupesti. Omul trebuie sa priveasca cu indiferenta slava lumeasca si onorurile pe care le poate primi din partea mediului social.
Tristetea care vine dupa manie
Sfantul Evagrie Ponticul considera ca "tristetea provine din gandurile de manie, iar mania este o dorinta de razbunare, iar razbunarea nesatisfacuta produce tristetea".
La randul sau, Sfantul Maxim Marturisitorul leaga tristetea de ranchiuna si pizma, zicand: “Daca sufletul incearca tristete atunci cand isi imagineaza chipul unui frate, aceasta este dovada ca ii poarta ranchiuna." Tristetea arata un atasament fata de sine si se afla legata de vanitate si de orgoliu, ca si mania care-i urmeaza.
Un tratament spiritual, in situatia de fata, este urmatorul: spovedania; smerenia si asumarea vinovatiei; infranarea imaginatiei; iertarea; rugaciunea pentru cei care ne-au suparat; bunavointa si bunatatea.
Tristetea ca actiunea demonica
Actiunea demonica joaca un rol important in nasterea, dezvoltarea si perpetuarea tuturor formelor de tristete. Despre aceasta, Sfantul Varsanufie cel Mare, spune: "Gandurile care vin de la demoni sunt, in primul rand, tulburi si amestecate cu tristete."
Patima tristetii il aduce pe om la disperare, impovareaza sufletul, produce o stare de astenie si de slabiciune, il priveaza pe om de dinamism, este o sursa de moarte spirituala, care poate imprima sufletului ideea de sinucidere si a incitarii lui de a o pune in practica.
Sfantul Ioan Gura de Aur spune: "Mare este imparatia tristetii, este o boala a spiritului care cere multa putere pentu a-i rezista cu curaj si pentru a respinge ce are ea mai rau."
Tristetea apare ca o stare de spirit alcatuita din descurajare, astenie, apasare si durere psihica, demoralizare, suferinta cumplita, ingreunare, depresie, insotite cel mai adesea de anxietate sau de angoasa.
Aceasta stare poate avea cauze multiple, dar e intotdeauna alcatuita dintr-o reactie patologica a capacitatii irascibile sau a capacitatii de dorinta a sufletului si se gaseste legata esential de senzualitate si furie.
Sfantul Ioan Casian considera ca tristetea poate fi folositoare numai in cazul in care ea provine din cainta pentru pacatele savarsite sau din dorinta desavarsirii, ori a contemplarii asteptate. In acest sens, Sfantul Apotol Pavel marturiseste: "Intristarea cea dupa Dumnezeu aduce pocainta, spre mantuire, fara parere de rau; iar intristarea lumii aduce moartea" (II Corinteni 7, 10).
Intristarea cea dupa Dumnezeu
Dorul si intristarea cea dupa Dumnezeu se pot manifesta pana la durerea trupului si zdrobirea sufletului, dar este o cale sigura de izbanda care aduce cu sine roadele Duhului Sfant. Pentru aceasta, Sfantul Apostol Pavel spune: "Iar roada Duhului este dragostea, bucuria, pacea, indelunga radare, bunatatea, facerea de bine, credinta, blandetea, infranarea" (Galateni 5, 22-23).
Teodor Danalache
-
Tristetea si mahnirea
Publicat in : Sfaturi duhovnicesti -
Tristetea
Publicat in : Editoriale -
Tristetea si akedia
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.