Ceasul vostru si stapanirea intunericului

Ceasul vostru si stapanirea intunericului

Mi-a rămas vie, în memoria inimii, întâlnirea cu cel care avea să fie Părintele meu duhovnicesc.

Eram la vârsta când mă consideram „atotcunoscător” și capabil să mut din loc toți munții, de unul singur.

La un moment dat a picat, ca un trăznet, întrebarea Părintelui: „Voi de când nu v-ați mai spovedit?”.

Aceeași întrebare îndrăznesc s-o adresez celor care și-au asumat răspunderea de a ne „conduce”, la toate nivelele, tuturor celor „aleși” să ia decizii în numele și pentru binele nostru:

Dumneavoastră, stimați domni, de când nu v-ați mai spovedit?

Cel mai frecvent răspuns, al celor „descălecați” pe „meleagurile” politicii, și nu numai, îl știm foarte bine: „Am acceptat funcția ca pe o provocare...!”.

Ce înseamnă de fapt a asuma ceva ca pe o „provocare”?

Înseamnă să crezi că, deși lipsit de experiență, incompetent sau chiar „rău intenționat” fiind, nu vei da socoteală pentru faptul că te joci cu propriul destin, ba mai mult, cu destinul altor persoane, familii, comunități sau al unui neam întreg.

Viața adevărată începe în momentul în care omul are puterea să dea afară tot ceea ce ascunde: sentimente, gânduri și fapte.

Și, în același timp, atunci când dă dovadă de ascultare, adică asumă în mod responsabil canonul pe care Părintele duhovnicesc i-l dă, ca un „medicament”, pentru vindecarea sufletului, a minții și a trupului, cu făgăduința personală de a nu mai păcătui.

Această binecuvântată clipă înseamnă „luminarea minții” prin harul lui Dumnezeu, momentul în care realizezi cât de „rătăcit” ai fost o mare parte a vieții.

Dumnezeu a spus că vom da socoteală pentru fiecare cuvânt pe care l-am rostit. Asta înseamnă că Dumnezeu vede tot, până în adâncul inimilor noastre.

Dumnezeu nu „doarme”, nici nu privește „idiferent” la „spectacolul lumii”, în care nedreptatea, minciuna și tot ceea ce este rău par să-și facă de cap, luând peste picior Adevărul, Binele, Dreptatea...

Și uite așa, unii semeni prind „curaj”, amăgiți fiind de gândul lor nebunesc, care le „șoptește” că nimeni și nimic nu-i va „atinge” în această lume, iar alții chiar au impresia că deciziile și faptele lor sunt spre binele aproapelui.

Sfinții Părinți ne aduc aminte că toți murim și nimeni nu va scăpa de judecata lui Dumnezeu, care începe încă de aici, din această lume.

Asta înseamnă că vom fi judecați după starea în care am fost găsiți, atunci când Dumnezeu ne va „cerceta”, adică ori în păcate, ori în duhul pocăinței.

De aceea, cel mai important lucru este ca ceasul morții să ne afle luptând împreună cu Mântuitorul Iisus, nu împotriva Lui și împotriva neamului.

Istoria umanității a reținut suficiente cazuri de oameni care s-au împotrivit lui Dumnezeu și care au crezut că-L pot „birui”, pentru ca, în cele din urmă, să moară toți în dizgrație.
Unul dintre aceștia a fost împăratul Iulian Apostatul, nepotul lui Constantin cel Mare - primului împărat creștin.

Iulian a fost botezat şi crescut creştineşte dar, pentru că s-a lepădat de Hristos și s-a opus creştinismului, a rămas în memoria omenirii ca un „apostat”.

Se zice că îşi lăsase barbă şi purta o mantie de filosof, însă nu din convingere, ci din ură față de creștinism. În felul acesta încerca să arate tuturor că poți fi „virtuos” fără a fi creștin.

Iulian Apostatul ştia că Mântuitorul Iisus, pe care îl numea „Galileanul” şi „profet mincinos”, a spus că din templul iudeilor nu va rămâne piatră pe piatră. Însă, atunci când a încercat să-l rezidească, flăcări au ieșit din pământ, gonind lucrătorii.

După ce a întreprins un război împotriva perşilor a pierit într-un mod mizerabil, ultimele lui cuvintele fiind: „Ai învins Galileene!”.

De aceea, cei care declară că „slujesc” binelui și intereselor unei comunități sau a unui neam, ar trebui să-și pună sincer întrebarea: de partea cui sunt în această clipă, a lui Dumnezeu Biruitorul sau a mamonei - vrăjmașul lui Dumnezeu și al oamenilor?

Să ne aducem aminte de cuvintele pe care Hristos i le-a adresat lui Iuda, cuvinte valabile până astăzi:

„Iuda, cu sărutare vinzi pe Fiul Omului? [...] Şi către arhiereii, către căpeteniile templului şi către bătrânii care veniseră asupra Lui, Iisus a zis: Ca la un tâlhar aţi ieşit, cu săbii şi cu toiege. În toate zilele fiind cu voi în templu, n-aţi întins mâinile asupra Mea. Dar acesta este ceasul vostru şi stăpânirea întunericului” (Luca 22, 48-53).

Este lesne de înțeles că, ceea ce se întâmplă acum în întreaga lume, e de fapt lupta pe care răul a dezlănțuit-o împotriva Binelui, în mod fățiș, prin „acoliții” lui.

Dumnezeu îngăduie toate aceste încercări pentru a ne smeri și pentru a ne întoarce spre El, ca la un Părinte iubitor, lepădând toate răutățile noastre.

Dacă ne-am pocăi sincer și ne-am strădui să nu mai păcătuim, atunci, în clipa imediat următoare, întreg pământul ar deveni Rai, iar răul nu ar mai avea nici o putere asupra noastră.

Încă mai este vreme, încă nu e prea târziu, pentru a ne veni în fire și a ne comporta ca niște oameni normali, inclusiv pentru „mai marii” acestei lumi trecătoare.

Rămâne întrebarea: Vrem sincer să renunțăm la viciile noastre și, în același timp, știm cu adevărat pentru ce și cum să o facem?

Sorin Lungu

Despre autor

Sorin Lungu Sorin Lungu

Colaborator
264 articole postate
Publica din 18 Ianuarie 2018

Pe aceeaşi temă

10 Noiembrie 2021

Vizualizari: 1275

Voteaza:

Ceasul vostru si stapanirea intunericului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact