
"Si oricui i s-a dat mult, mult i se va cere, si cui i s-a incredintat mult, mai mult i se va cere. "( Luca 12, 48)
Iata una dintr-e explicatiile pe care le ofera Mantuitorul celor care se intreaba de ce unii in acesta viata primesc mai mult, indiferent ca se nasc asa sau dobandesc pe parcursul vietii si altii se nasc cu putin, traiesc cu putin, nu "acumuleaza" prea multe in decursul acestei vieti, traiesc in lipsuri, necazuri si saracie si mai apoi si mor asa. pentru ca, mergand mai departe pe logica pasajului din Biblie, daca celui care i se da mult i se va cere mult , celui care i s-a dat putin i se va cere si lui proportional cu ceea ce i s-a dat, adica mai putin decat celui care i s-a dat mai mult. Dupa cum ni s-a dat , asa ni se si va cere. in nici un caz unui batran cersetor nu i se va cere la fel decat unui mare patron , pentru ca acesta din urma a avut o sumedenie de obtiuni si alternative pentru a lucra voia lui dumnezeu. pentru ca in asta consta si cererea Sa. de a FACE voia Lui si de a LUCRA voia Lui. poate primului i se va cere doar unu la suta din cat i se va cere celui de-al doilea. pentru ca si atat i s-a dat fata de cat i s-a dat celuilant. cine stie?
Acum: Ce inseamna "Dumnezeu ne cere?" Oare El ne cere ceea ce ne cere pentru Viata de Apoi. ? Nu , in nici un caz. Ne cere pentru viata de aici, de pe pamant. Doar aici avem posibilitatea de a da inapoi lui Dumnezeu ceea ce ne-a dat El. dincolo numai ne va judeca daca am dat atat cat a trebuit inapoi, adica proportional cu ceea ce El ne-a dat. acolo va fi deja prea tarziu ca sa ii mai putem da Lui ceva inapoi. doar aici in aceasta viata putem face asta. si trebuie sa o face atat cat avem puterea de a o face, degeaba ne aducem aminte de "datorie" cand ne-am imbolnavit, am imbatranit si nu mai putem face mare lucru. Si atunci s-ar putea sa fie prea tarziu. deci sa ne platim ACUM datoria fata de El, atat cat putem.
Mai departe. Ce inseamna "Dumnezeu ne-a dat?". Pai aici sunt foarte multe de spus. Darurile pe care ni le da Dumnezeu pot fi impartite pe mai multe categorii si voi incerca sa identific cateva. probabil ca nu voi reusi pe toate, dar voi incerca sa amintesc cat mai multe. In primul rand aceste daruri se pot imparti in :DARURI FIZICE. care pot reprezinta frumusetea fizica (nu toata lumea arata la fel de bine din punct de vedere fizic. ) puterea de munca (nu toata lumea are acceasi capacitate de rezistenta la efort. ) sanatatea fizica (nu toata lumea poate lucra, sunt multi care se nasc paralizati saun cu tot felul de boli si alte afectiuni grave. ). DARURI PSIHICE. care reprezinta faptul ca putem gandi, rationaliza, invata (nu toti oamenii pot face asa ceva, sunt atatia care se nasc cu boli psihice grave care nu ii vor lasa sa fie activi in societate niciodata si vor fi izolati in propria locuinta toata viata. ) DARURI SPIRITUALE (nu toti oamenii au acceasi capacitate si putere spirituala, sunt multi care se nasc in familii dezorganizate, atee, straine de Dumnezeu, si asta ii face sa porneasca in viata mult in spatele celor care au norocul sa se nasca in familii cu credinta in Dumnezeu. DARURI MATERIALE. aici nu mai are rost sa amintesc ce diferente uriase exista intr-e oameni inca de la nastere. unii se nasc in familii foarte bogate, cu multe posibilitati materiale, in timp ce altii se nasc in familii care traiesc sub cerul liber. iata cate daruri ne da Dumnezeu in acesta viata. la unii aproape deloc, la unii foarte putin, la unii putin, la unii mediu, la unii ceva mai mult, la unii mult, si la unii foarte mult. si la fiecare ne cere sa dam inapoi proportional cu cat ni s-a dat noua. din pacate. si e trist sa spun asta, noi preferam de cele mai multe ori nu numai sa nu dam nimic inapoi lui Dumnezeu, ci preferam sa dam Diavolului o parte dintr-e darurile noastre. sa facem voia lui, si nu a celui care ni le-a dat de drept, adica a Domnului. Cum asa. Simplu: Prin pacate.
Si le voi lua la modul general pe rand:
Darurile fizice.
Frumusetea fizica. cati dintr-e oameni isi folosesc aceasta insusire pentru a atrage pe altii catre Dumnezeu ( se stie ca un om care arata mai bine are mai mult succes la cei din jur. ) si cati o folosesc pentru a pacatui cat mai mult si mai des si pentru a atrage si pe altii in pacat. ? probabil ca diferenta este de 99 la 1. Cati dintr-e cei care au o putere fizica mai deosebita o folosesc pentru a lucra in numele Domnuluii facand o munca mai grea pentru cineva in necaz de langa el si nu pentru propriul buzunar. ? Foarte putini spre deloc. Si in sfarsit cati isi folosesc sanatatea trupului pentru a face voia lui Dumnezeu in vreun fel sa altul. ? Mult prea putini. Marea majoritate prefera sa si-o foloseasca pentru ei, pentru nevoile lor personale si nu pentru cele ale lui Dumnezeu.
Darurile psihice.
Dintr-e cei care au o capacitate intelectuala mai deosebita, o inteligenta superioara. cati fac asta pentru propria realizare, pentru a urca cat mai sus pe scara socio-profesionala, pentru a fi deasupra celorlanti, pentru a fi "cineva" in viata. si cati o folosesc pentru a lucra voia Domnului. ? Nu mai zic de cinste si corectitudine, care in acest domeniu, al lucrului cu mintea. sunt foarte pervertite. Si nu vreau sa intru pe categorii socio-profesionale, pentru ca in aceste domenii. a capacitatii intelectuale. se fac si cei mai multi bani. Si asta este o insusire provenita din darurile psihice, ale mintii si capacitatii de gandire. Cat din ceea ce castigam aici folosim pentru nevoile noastre si cat folosim pentru nevoile lui Dumnezeu. ?
Darurile spirituale.
sunt atatia oameni care au o capacitate si o putere de creativitate, de imaginatie, uimitoare. cu mult superioara omului obisnuit. creeaza lucruri pe care eu nu le-as putea imagina macar in veci. si totusi si dintr-e acestia, mare majoritate isi folosesc talentul primit pentru a-si exprima propriile nevoi, frustrari, idealuri, asteptari. si mai deloc pentru a slavi numele Domnului. Nu trebuie decat sa intram intr-o librarie si vom vedea raportul: Majoritatea cartilor sunt despre dragostea lumeasca, erotice, altele pentru glorificarea lui Satan (de groaza, horror, crime, razboi. ) altele pentru glorificarea omului ca si un dumnezeu de sine statator, pentru satisfacerea propriului ego. si mai nimic pentru lauda lui Dumnezeu. si e deajuns pentru a ne face o idee si in acest domeniu.
Si acum: Darurile materiale.
Aici s-ar putea spune foarte multe lucruri. dar ma voi rezuma doar la atat: Noi toti, marea majoritate, am fost binecuvantati mai mult sau mai putin in acest sens. numai faptul ca avem un calculator si ne putem permite un abonament la net inseamna enorm in comparatie cu multi altii care abia isi pot cumpara o paine pe zi. Intrebarea este: Cati dintr-e noi, PROPORTIONAL cu acest dar al materialului care ni s-a dat, lucram si facem voia lui Dumnezeu. ? Multi dintr-e noi, care ne-am luat credite pe zeci de ani, pentru a ne renova apartamente, a ne cumpara masini si a ne finisa si tencui vilele, vom muri fara a termina de dat inapoi creditul la banca sau de finisat vila. Vom muri cu ea "in rosu" cum se spune. adica la boltar sau caramida. Si cu datoria la banca. Asta in timp ce ne-am uitat cu indiferenta si nepasare la aproapele nostru aflat in nevoie? Si intreb atunci nu vom merita PE DEPLIN pedeapsa lui Dumnezeu? Nu va fi El drept atunci cand ne va pune "de-a stanga" si ne va trimite direct in Iad? Cu siguranta ca da.
In concluzie.
Sa fim atenti si sa dam "lui Dumnezeu ceea ce este a lui Dumnezeu" atat cat sanatatea , capacitatea fizica si intelectuala, buzunarul, anii. intr-un cuvant conjunctura favorabila ne permite sa facem acest lucru. si sa nu ajungem in situatia ca Judecatorul cel Drept sa ne spuna "sluga netrebnica, pentru ca nu ai facut voia Mea, te vei duce unde este plansul si scrisnirea dintilor. " Adica Iadul. cat inca putem, sa facem. sa dam inapoi chiar daca nu tot macar in ceea mai mare parte din ceea ce ne-a dat Dumnezeu aici, in lumea asta. pentru ca de fapt asta este si motivul pentru care ne-a binecuvantat cu aceste daruri. ca sa lucram cu ele in primul rand pentru Numele si Slava Lui si mai apoi pentru nevoile noastre. numai ca noi facem exact pe dos.
Gabriel Antoneac
-
Munca creatoare, insusire a chipului divin in noi
Publicat in : Credinta -
DAR DIN HAR - o poveste de succes
Publicat in : Interviuri -
Valeria Peter Predescu - Destinul unei voci harazite de Dumnezeu
Publicat in : Interviuri -
Predica la Duminica a XVI-a dupa Rusalii
Publicat in : Predici de duminica
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.