
Sarcina ultimă a moralităţii personale şi sociale este aceea ca Hristos - în Care locuieşte în chip trupesc/corporal toată plinătatea Dumnezeirii", „să ia chip" în tot şi în toate. De fiecare din noi atârnă conlucrarea la atingerea acestui scop, lăsându-L pe Hristos să ia chip în acţiunile noastre personale şi sociale.
Toţi suntem de acord că simplul cadru al legii juridice nu poate determina acţiunea omului care năzuieşte după desăvârşire. E posibil să nu ucizi, să nu furi, să nu încâlci niciodată codul penal şi totuşi să rămâi, fără nădejde, departe de împărăţia lui Dumnezeu. Legea juridică nici nu are drept scop nemijlocit desăvârşirea omului şi a umanităţii - sarcina ei stă doar în a conserva cât mai viguros cu putinţă existenţa exterioară a omului, întrucât acest lucru e necesar pentru realizarea unor scopuri mai înalte -, în a da omului trupesc, cel puţin pe primele trepte, cele mai de jos, ale vieţii sociale, un temei ferm, de unde scopul real încă nu poate fi văzut, dar fără de care totuşi el nu poate fi atins.
La fel de insuficiente pentru călăuzirea pozitivă spre desăvârşire sunt şi cadrele legii morale, ba chiar şi poruncile Evangheliei, dacă sunt înţelese ca nişte prescripţii exterioare izolate - în litera, iar nu în duhul lor. Chiar şi porunca cea mai înaltă şi atotcuprinzătoare a iubirii poate fi înţeleasă şi primită într-un sens mincinos - şi nu numai că poate fi înţeleasă, dar a şi fost şi este mereu înţeleasă aşa. Unii spun că iubirea evanghelică e înainte de toate iubire de Dumnezeu - şi în numele acestei iubiri se consideră îndreptăţiţi, ba chiar obligaţi, să-i tortureze pe fraţii lor care nu mărturisesc ca şi ei credinţa în Dumnezeu. Alţii susţin că iubirea evanghelică are nevoie de o voinţă bună, egală şi impasibilă faţă de toţi şi fiecare şi, de aceea, nu îngăduie nici un fel de protecţie bazată pe constrângere a oamenilor paşnici şi nevinovaţi faţă de crimă, viol şi tâlhărie. în numele iubirii de Dumnezeu unii dezonorează numele lui Dumnezeu prin fanatismele lor, în numele iubirii de aproapele alţii ar abandona pe mulţi dintre semenii lor pieirii fără să o împiedice în vreun fel.
Nu m-aş hotărî să spun că aceşti oameni acţionează în mod conştient împotriva conştiinţei lor; dar că ei nu şi-au verificat conştiinţa aşa cum se cuvine este limpede. Şi doar examenul cel mai bun şi unic e atât de aproape!
E nevoie doar ca, înainte de a te hotărî la un pas care are o oarecare importanţă pentru viaţa personală şi socială, să chemi în sufletul tău chipul moral al lui Hristos, să te aduni în tine însuţi şi să-ţi răspunzi la întrebarea: ar face El acest pas?, sau - cu alte cuvinte - l-ar aproba, sau nu? M-ar binecuvânta dacă-l fac, sau nu?
Aş propune această verificare tuturor - fiindcă nu înşală. In orice îndoială, când nu va mai rămas decât posibilitatea reflecţiei şi meditaţiei, aduceţi-vă aminte de Hristos, imaginaţi-vi-L viu, cum şi este, şi aşezaţi asupra Lui toată povara îndoielii voastre. Incă înainte să faceţi asta, El a fost de acord să ia asupra Sa împreună cu toate celelalte poveri şi pe asta, fireşte nu pentru a va lăsa mâinile libere pentru orice nelegiuire, ci pentru ca, întorcându-va la El şi sprijinindu-vă pe El, să vă puteţi reţine de la rău şi să deveniţi, chiar şi în acest caz de îndoială, conductori ai dreptăţii Lui neîndoielnice.
Dacă toţi oamenii cu voinţă bună, atât persoane particulare, cât şi cele active social şi liderii popoarelor creştine, ar aplica în toate cazurile de îndoială acest remediu demn de încredere, ar fi deja începutul celei de-a doua veniri şi pregătirea pentru înfricoşata judecată a lui Hristos - căci timpul e aproape.
Vladimir Soloviov
Fragment din cartea "Temeiurile duhovnicesti ale vietii", Editura DEISIS
Cumpara cartea "Temeiurile duhovnicesti ale vietii"
-
Chipul lui Hristos in Biserica Rasariteana
Publicat in : Editoriale -
Putem sa-L pictam pe Hristos?
Publicat in : Editoriale -
Cum devenim chipul lui Hristos pentru ceilalti
Publicat in : Religie -
Chipul lui Hristos e in toate...
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.