Cum descoperim noi orizonturi

Cum descoperim noi orizonturi Mareste imaginea.

Schimbarile din viata noastra ne aduc, de cele mai multe ori, in fata unor alegeri. In loc sa vedem insa schimbarea ca o negura infricosatoare, ce ne impedica vederea, trebuie ca cautam orizontul senin ce ni se arata in fata.

Pentru ca, de cele mai multe ori, este simpla noastra slabiciune care ne impedica sa vedem noutatea ca pe o oportunitate, si nu ca pe un taram necunoscut, unde obercaim fara scop. Marcel Proust spunea, spre exemplu, ca "adevarata calatorie consta nu in a cauta noi peisaje, ci in a privi cu alti ochi". Ceea ce ne ghideaza este vointa, iar omul trebuie sa fie constient ca prin incredere si speranta se poate merge mai departe. Acestea trebuie sa ne fie reperele.

Chiar si atunci cand credem ca am ajuns la destinatie, calatoria nu s-a terminat. Pentru ca fiecare intamplare, fiecare drum pe care il parcurgem, nu inseamna decat o poarta catre altceva. Martin Buber ne spunea ca "fiecare calatorie are o destinatie secreta, de care calatorul nu este constient". De cele mai multe ori, acesta este planul divinitatii pentru noi, pe care nu il putem sti.

Puterea pe care ne-o dau increderea si speranta ne uimesc uneori, si ajungem sa ne miram de propriile realizari. "Una din cele mai mari descoperiri pe care le face un om, una din cele mai mari surprize ale sale, este ca poate sa faca ceea ce ii era teama ca nu poate", spunea Henry Ford. Si intr-adevar, uneori nu stim care ne este forta.

Calatoria este grea, iar de multe ori trebuie sa renuntam la ceea ce ne este familiar. Insa noile orizonturi nu se descopera cu usurinta si fara sacrificii. De cele mai multe ori, trebuie sa acceptam sa facem aceste sacrificii, trebuie sa acceptam ca necunoscutul sa ne invaluie. "Nu poti descoperi noi taramuri fara sa accepti ca vei pierde din vaz uscatul multa vreme", ne invata Andre Gide.

Trebuie sa acceptam si ca in timpul calatoriei vom cadea si ne vom lovi de multe ori, drumul fiind necunosut. Insa nu conteaza cat de des cazi, ci de cate ori ai puterea sa te ridici si sa continui. "Pentru a rezista celei mai dure calatorii, nu trebuie doar sa facem cate un pas mic. Trebuie sa si continuam sa pasim inainte", spune un proverb chinezesc.

Livia Popescu

Despre autor

Livia Popescu Livia Popescu

Senior editor
33 articole postate
Publica din 01 Ianuarie 2010

Pe aceeaşi temă

03 August 2012

Vizualizari: 1779

Voteaza:

Cum descoperim noi orizonturi 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Rodica MurariuPostat la 2010-10-13 18:50

    "Trebuie sa acceptam si ca in timpul calatoriei vom cadea si ne vom lovi de multe ori, drumul fiind necunosut. Insa nu conteaza cat de des cazi, ci de cate ori ai puterea sa te ridici si sa continui"-iar puterea de a accepta lovirile,de a gasi drumul, de a ne ridica, vine de la Dumnezeu.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE