Cum il identificam pe omul sfant?

Cum il identificam pe omul sfant? Mareste imaginea.

Sfintii Parinti spun ca exista o mare diferenta intre a spune ceva despre Dumnezeu si a te intalni cu Dumnezeu. Daca primul lucru are nevoie de cuvant si de stiinta, si pot fi dobandite si de inteleptii acestei lumi, chiar daca nu sunt curati cu viata si cu sufletul, a fi impreuna cu Dumnezeu face parte din cele cu neputinta daca nu am ajuns la curatirea trupului si a sufletului.

La fel putem vorbi despre ce inseamna sfintenia unui om, dar a-l identifica, presupune trairea aceleiasi vieti . Asadar, fara salasluirea lui Hristos sau a Duhului Sau in noi, nu este posibila identificarea sfantului. Drept conditie pentru identificarea acestuia este petrecerea noastra in viata lui Hristos, devenita viata proprie a sfantului.

Ca sa simtim roadele Duhului dintr-un om sfant, trebuie sa vietuim in acelasi duh.

Cele cateva randuri nu au menirea de a ne descoperi modalitati sau tehnici de cunoastere a unei persoane eliberata de patimi, ci de a ne arata cine suntem cu adevarat.

Dialogul dintre Sfantul Serafim de Sarov si ucenicul sau, redat in pasajul de mai jos, ne descopera ca nu-l poti identifica pe cel ce este lumina, daca nu ai devenit tu insuti lumina:

"- Prietene, amandoi suntem in aceasta clipa in Duhul lui Dumnezeu... De ce nu vrei sa ma privesti?

- Nu te pot privi Parinte, raspunsei, ochii tai arunca flacari; fata ta a devenit mai orbitoare decat soarele si ma dor ochii privindu-te.

- Nu te teme de nimic - spuse el - in aceasta clipa ai devenit la fel de luminos ca si mine. Si tu esti acum in plinatatea Duhului lui Dumnezeu; altfel, nu m-ai putea vedea asa cum ma vezi".

In concluzie, identificarea sfantului ne cheama neincetat la viata cea adevarata: in curatie, nu in patimi; in iubire, nu in invidie si rautate; in multumire pentru toate.

Sursa: CrestinOrtodox.ro
 

Pe aceeaşi temă

04 Iulie 2016

Vizualizari: 3948

Voteaza:

Cum il identificam pe omul sfant? 5.00 / 5 din 5 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Andrei PanaitPostat la 2016-07-04 14:24

    "Toţi avem în faţă două tipuri de modele, unul care se autopropune, încercând să se impună (brandul publicitar), şi unul care nu se propune niciodată pe sine, propune doar investiţia în Dumnezeu, în ascuns (chipul sfânt). Chipul succesului branduit, publicitat îmbracă haina orbitoare a luminii ecranate, iar chipul sfânt se îmbracă în haina nevăzută a luminii necreate a harului. Cei care îmbrăţişează primul model se amăgesc cu convingerea că realitatea se limitează la ceea ce percep cu simţurile şi cuprind cu mintea. Mentalitatea lumii acesteia este că ceea ce faci trebuie prezentat în aşa fel încât imaginea ta în faţa celorlalţi să fie una care să te favorizeze, să fie uşor cuantificabilă, pe când, în lumea Bisericii, care propune ca modele sfinţii, materia, deşi este prezentă în toate, este folosită în cantităţi mici pentru a face evidentă prezenţa celor dumnezeieşti." Diac. Ciprian Bâra

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE