
Cum serbeaza Craciunul Sfantul Ioan Gura de Aur?
Chiar daca suradeti, nu luati in ras aceasta intrebare. Cine serbeaza ca el, scapa de iad, cine nu, nu. Un crestin este familiarizat cu cartile de rugaciuni si cu scrierile duhovnicesti, altfel nu e crestin. Un imitator al sfintilor vrea ca toti sa se mantuiasca, nu tine bucuria Craciunului doar pentru el. Nu este egoist, ci vrea sa o impartaseasca tuturor. Fara a fi fariseu, un crestin da marturie in fata inconstientilor despre ce inseamna a fi bucuros de Craciun, fara Jack.
Pentru Sfantul Hrisostom, Craciunul inseamna dragoste. Noi nu ne sfintim singuri, nu avem cum, ci Dumnezeu ne sfinteste, daca vede in noi credinta. Fara dragoste, nu exista nici Craciun autentic, nici rai. Nu s-a inventat inca un Craciun al urii, desi "X-masul" comercial are toate sansele sa devina unul.
Nu se bucura de Mesia nascut in iesle cei ce nu mai au ancora sfanta a sufletului: mustrarea constiintei. Ioan Gura de Aur, sfantul inimilor noastre, ne aminteste acest lucru. De aceea avem post si penitenta inainte de praznic. Constiinta mustrata face primii pasi spre indreptare si abia de acum inainte putem vorbi despre bucurie. Abia dupa penitenta vine rasplata, pentru cine vine. Pentru cine nu, mai insista, nu renunta asa usor.
Nu e vina Cerului daca rasplata nu vine, ci a omului, ca a fentat penitenta, si-a dat dezlegari de la ce a vrut el, a repetat pacatul fara sa incerce sa se debaraseze de el si fara sa mai aiba macar constiinta ca a gresit ("Doar toti fac la fel"). Unde penitenta e intreaga, acolo rugaciunea nu are cum sa nu lucreze.
Sfantul cu cuvinte aurite ne indeamna sa nu fim tristi daca suntem saraci, deoarece Imparatia Cerurilor ne-a fost dezvaluita! Nu exista bogatie mai mare ca asta! De Craciun, avem toata bogatia dumnezeirii. Nimeni nu mai e orfan. Acest lucru il vedem cel mai bine in rugaciunea aceluiasi sfant, care se citeste in noaptea de Pasti. Nu exista Pasti fara Craciun.
De Craciun, un crestin simte dorul imems de a fi in preajma altarului, dupa o pauza mai lunga sau nu, cauzata de batutul covoarelor si facerea prajiturilor. Si nu s-ar mai duce de acolo. Acolo, langa potir, doar acolo, isi gaseste liniste. Aici isi descopera rostul lui pe acest pamant. Aici e curat. Se va grabi sa se intoarca aici, pentru a mentine starea de puritate.
Pacate neiertate nu mai sunt de Craciun pentru un crestin. Cine nu a trecut prin spovedanie nu merita acest titlu cavaleresc, nici macar in gluma. Atletul lui Hristos se antreneaza zilnic pentru a dobandi cununa victoriosului. Sfantul Ioan Gura de Aur ne avertizeaza: "Nici un sportiv adevarat, atunci cand se afla pe stadion, nu cere odihna, liniste, mancaruri sau bauturi. Altfel, ar fi nu numai un sportiv prost, dar si nebun. Atunci cand concureaza, isi aduna fortele, indura praful, caldura, transpiratia, chinul si, cateodata, chiar si durerea. Va veni si vremea odihnei. Acum este, insa, vremea incercarilor, a ispitelor, a supararilor, ca prin ele sa dobandim nadejdea mantuirii."
Nu e suficient sa te "trezesti" crestin (ai fost botezat, dar nu ai amintiri de la acel moment, ai vazut tu ceva poze si atat, nu simti nici un efect concret), ci trebuie sa te faci crestin, sa te convertesti, sa ai un nou mod de viata, de gandire, de mancare, alte destinatii de plimbare, o noua viziune asupra universului. Alte ocupatii zilnice, alte griji, alte metode, alte solutii. Craciunul e Altceva.
Marius Matei
-
Sfantul Ioan Gura de Aur - Despre prietenie
Publicat in : Sfaturi duhovnicesti -
Invatatura despre Biserica - Sfantul Ioan Gura de Aur
Publicat in : Editoriale
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.