Cuvant catre Tineri

Cuvant catre Tineri Mareste imaginea.

Iubiti tineri,

Noi, oamenii, suntem ziditi de Dumnezeu dupa chipul si asemanarea Sa. Adica buni, credinciosi, smeriti, iubitori de Dumnezeu, iubitori de aproapele si de tot ce este frumos. De aceea ne rugam Lui, vorbim cu El seara si dimineata si oricand rostim "Tatal nostru", ne rugam si facem Sfanta Cruce. Iar cand nu ascultam de Tatal ceresc, nici de preot, nici de tata si mama care ne-au nascut, atunci Domnul se departeaza de noi, parintii si prietenii incep sa ne dispretuiasca, toate parca ne sunt impotriva, nu ne putem ruga si nu avem ajutor si multumire in viata. Atunci diavolul ne lupta cu ganduri de tristete, de razbunare, de necredinta, de indoiala si deznadejde. Este semn ca ne-am departat de Dumnezeu, ca vrem sa ne rezolvam greutatile vietii singuri, ca nu mai stim de unde ne poate venii salvarea, pacea inimii, fericirea si mantuirea.

Niciodata, poate, nu a fost lumea mai tulburata pana acum. Niciodata tineretul, copiii, crestinii toti n-au fost mai dezbinati, mai dezorientati ca in ziua de astazi! Ce este de facut? incotro merge lumea noastra? incotro se indreapta tineretul tarii, speranta noastra de maine, bucuria satelor si oraselor noastre, mangaierea parintilor batrani si suferinzi? Cine poate linisti multimile tulburate, inimile dezamagite de viata, mintile faramate de atatea ganduri? Oare politica? Sau placerile? Sau filozofia? Sau stiinta? Sau banii? Sau ateismul? Sau sectele? Nu. Nimic si niciodata! Toate acestea nici nu ne vindeca, nici nu ne ajuta, nici nu ne trebuie, pentru ca mai mult ne departeaza de Dumnezeu, de Biserica, de Evanghelie, de viata cea fericita si vesnica in Iisus Hristos.

Deci, iubiti tineri, ce este de facut? Daca filosofiile ne-au dezamagit, daca placerile ne-au consumat si imbolnavit, daca politica mai mult ne tulbura, unde sa alergam si la cine sa ne ducem? La nimeni, decat numai la unul adevaratul Dumnezeu Care ne-a zidit, Care ne-a mantuit prin Fiul Sau Iisus Hristos si Care ne cheama pe toti la Sine: Si pe copii, si pe tineri, si pe batrani, si pe cei buni, si pe cei rai. Caci din iubire, fiind Tatal nostru al tuturor, are mila de noi. Ne da ploaie, chiar daca n-o meritam. Ne da viata, paine, bucurie si Sfanta impartasanie. Ne da iertare prin spovedanie si mantuire prin dreapta credinta si fapte bune.

Iata cum ne cheama Mantuitorul Hristos la Sine: Pe copii ii cheama, zicand catre parinti: „Lasati copiii sa vina la Mine, caci a unora ca acestia este imparatia cerurilor” (Matei 19, 14). Pe tineri ii cheama Domnul la El, zicand: „Tanarule, tie iti zic, scoala-te!” (Luca 7, 14). Iar pe cei maturi si batrani ii cheama Hristos la El, zicandu-le: „Veniti la Mine toti cei osteniti si impovarati si Eu va voi odihni pe voi” (Matei 11, 28).

Vedeti ca pe toti ne cheama Dumnezeu la El, indiferent de varsta, de cultura, de neam și de vrednicie? Vedeti ca pe toti ne iubeste si ne asteapta in prag? Si Cel ce e cheama ne si iarta, ne si vindeca, ne si saruta, ne si hraneste, ne si linisteste, ne si mantuieste? Fiecare dintre tineri ganditi-va cum raspunde-ti la cemarea lui Hristos, la chemarea parintilor, la chemarea constiintei. Face-ti ce va spun parintii de acasa? impliniti tot ce va indeamna constiinta, Biserica, si Sfanta Evanghelie? Sau nici n-ati citit vreodata Sfanta Scriptura?!

Hristos Mantuitorul lumii va cheama astazi si asteapta de la voi toti un raspuns de care depinde fericirea si mantuirea voastra.

Iubiti tineri si copii ai lui Hristos,

Ce mai ramane vesnic si statornic acum in inima si constiinta noastra? Numai singur Dumnezeu. Convingerea ferma ca Dumnezeu exista, ca ne iubeste, ca ne iarta pacatele, ca ne cheama inapoi de unde am cazut si ne-am departat de El.

Ce frumoasa este tineretea traita in Hristos, legata de Hristos si de Biserica intemeiata de El! Ce frumos este tanarul elev, student, muncitor, tanarul pastor de oi, tanarul soldat la datorie, tanarul calugar sau preot de la Sfantul Altar, care are constiinta curata de pacat, mintea netulburata de filosofii si vorbe desarte, inima neintinata de placerile tineretii si trupul nerobit de patimi! Ce frumosi sunt copiii lui Hristos care se roaga, care merg regulat la biserica, care se spovedesc si se impartasesc cu Trupul si Sangele Domnului!

Ce fericiti sunt tinerii care n-au iesit din cuvantul parintilor, care isi iubesc mamele, fratii si prietenii copilariei! Ce multumiti sufleteste sunt tinerii si tinerele fete care n-au uitat niciodata de biserica, de duhovnic, de rugaciune si de citirea cartilor sfinte; care si-au pazit trupul curat de pacatele tineretii si mintea izbavita de invataturile ucigase ale ateismului si ale sectelor de tot felul!

Pe acesti tineri, elevi si studenti, pe acesti copii iubiti ai lui Dumnezeu ii intalnim astazi tot mai numerosi pe la biserici, in pelerinaje pe la sfintele manastiri, ascultand cu evlavie Sfanta Liturghie sau ingenunchind in fata icoanelor si a duhovnicilor. Da, multi tineri sunt mai dornici de Hristos, de biserica, de Biblie, decat cei batrani! Multi tineri asteapta cu inima deschisa o predica, un cor bisericesc, un cuvant de folos sufletesc. Multi cauta carti religioase, cer sfaturi si poarta la piept Sfanta Cruce.

Desigur, sunt si tineri cazuti in drsfrau, in ateism, in betie si chiar in cursele sectelor. Si aceasta pentru ca nu le-a vorbit nimeni cu convingere si caldura de Hristos, de Sfanta Liturghie, de pocainta, de spovedanie, de valoarea cartilor sfinte. Apoi tineretul tarii noastre este și victima ateismului dictat si impus de aproape o jumatate de secol. Caci copiii si tinerii nostrii erau siliti sa se lepede de Hristos si sa cinsteasca, in locul Lui, pe zeii ateismului antihristic. Iar parintii si dascalii lor, in loc sa-i invete si sa le dea exemplu de credinta si traire, mai mult i-au smintit si i-au lasat sa cada in pacate.

Iubiti tineri ai lui Dumnezeu,

Asazi toata lumea vorbeste de voi, vorbeste de copii, de problemele tineretului, de grija pentru tinerii tarii noastre. Toata lumea lauda pe tineri pentru curajul lor tineresc. Dar toata lumea se teme de tineri pentru indrazneala cu care se avanta in viata si isi cer partea lor de mostenire, de drepturi si drepturi si datorii care li se cuvine pe pamant. Toata lumea vorbeste de voi, dar nu toti se bucura de voi, de intelepciunea voastra, de curajul vostru, de credinta voastra tare in Dumnezeu, de respecul pe care il aveti fata de preoti, de Evanghelie, de Biserica. De aceea nu putini vor sa se departeze de Hristos, de Biserica, de iubirea de patrie, de istorie, de tot ce aveti mai scump, prin alte metode decat cele de pana acum.

Daca pana ieri va ucideau cu ateismul, cu prigoana si inchisoarea, acum va ucid cu desfraul, cu libertinajul occidental, cu filmele pornografice, cu betia si prostitutia. Ca cine a inventat si a adus aceste mijloace diabolice in tara noastra si le difuzeaza prin ziare, prin filme si la televiziune, daca nu Antihrist si slugile lui? Si ce este mai condamnabil ca toti tac si consuma gunoiul Europei si ortava ateismului, fara sa se opuna, sa se revolte, sa zica nimic! Tac slujitorii Bisericii, tac dascalii scolilor de invatamant, tac si parintii tinerilor, tac si caugarii din manastiri! Toti tac in fata lui Antihrist, iar tineretul cade, devine robit de prostitutie, se imbolnaveste de patimi grele, de cancer, de practici pagane, budiste, Yoga, arte martiale, Zen, de boli fara leac. Copiii tarii, floarea tarii, mai multi mor acum de desfrau, decat pana acum de ateism si foamete. Cine va raspunde la aceasta crima nationala, de acest genocid in masa? Si de ce tacem toti? Oare aceasta sa fie libertatea pe care o visam, pe care ne-o promite Dumnezeu si pentru care au murit recent tinerii neamului nostru? O, sa nu fie niciodata!

Iubiti tineri si frati in Domnul, fugiti de patimile tineretii, care va ucid sufletul si trupul! Fugiti de aeism si sectarism! Feriti-va de betie, de fumat, de rautate si de tot pacatul ucigas. Pasrati-va tineretea si sanatatea; pastrati-va curati de desfrau si betie. Veniti mai des la biserica, spovediti-va si impartasiti-va cu Trupul si Sangele lui Hristos si cititi mereu sfintele carti ale Bisericii, iar de adunarile si cartile sectelor de tot felul fugiti ca de moarte! Merge-ti apoi in pelerinaj pe la manastiri si locuri sfinte, cinstiti-va parintii si urmati lui Hristos, ca sa fiti fericiti si sa traiti in vecii vecilor. Amin.

Emanoil Morarescu

Despre autor

Emanoil Morarescu Emanoil Morarescu

Colaborator
11 articole postate
Publica din 15 Noiembrie 2010

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 2444

Voteaza:

Cuvant catre Tineri 0 / 5 din 0 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • Emanoil MorarescuPostat la 2011-04-13 21:46

    Sa cautam, a nu ne instraina de Hristos. Doamne ajuta!

  • Ana-Maria LupuPostat la 2011-01-30 14:10

    bune indemnuri! asa sa facem cu totii!Doamne ajuta!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE