Daruieste si pentru sufletul tau

Daruieste si pentru sufletul tau

Multumeste-i lui Dumnezeu pentru toate binefacerile primite! Fii un crestin adevarat, adica milostiv. Daruieste din darul tau o mica parte pentru constructia unei Biserici. Trimite un sms la 1261 cu textul: TXT BISERICA (1,19 EURO,TVA INCLUS) si sprijina Sfanta Biserica.

1. Imparatia lui Dumnezeu - obiectivul spiritual al crestinului

"Cautati mai intai imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate acestea se vor adauga voua” ( Matei 6, 33 )

Invatatura despre Dumnezeu in Vechiul Testament

Vechiul Testament, ca si Noul Testament propovaduieste credinta intr-un singur Dumnezeu, spiritual, adevarat, creator al cerului si al pamantului si a toate cele ce sunt in cer si pe pamant .  Dumnezeu este creatorul si proniatorul ( protectorul ) lumii vazute si nevazute, unul in fiinta, atotdrept, atotintelept, vesnic, atotputernic .

Lumea spirituala

Sfanta Scriptura ne invata ca, in afara de lumea vazuta, pamanteasca, exista si o lume spirituala nevazuta, din care fac parte ingerii, ca si spirite bune, dar si demonii ( duhurile necurate care au cazut din starea de beatitudine ) . ingerii dau slava lui Dumnezeu, iar in raport cu lumea, sunt trimisii lui Dumnezeu sau vestitorii voii divine . De asemenea ingerii sunt cei care ne indruma pe calea credintei si a vietii curate, ne apara impotriva ispitelor, mijlocesc la Dumnezeu pentru mantuirea noastra . Ingerii rai sau spiritele rele formeaza o imparatie aparte in fruntea careia sta Satan, adica inselatorul si izbavitorul care a ispitit si a inselat pe primii oameni Adam si Eva . imparatia ingerilor rai se afla intr-o neimpacata dusmanie cu imparatia lui Dumnezeu.

Sfintele Taine - hrana duhovniceasca in Legea Cea Noua

Deoarece Biserica este extensiunea Tainei lui Hristos inceputa cu intruparea, vestirea imparatiei lui Dumnezeu, patimile invierea, si Pogorarea Sf.Duh, aceasta trebuie hranita in mod special cu Sfintele Taine . Ele constituie cele sapte izvoare minunate ce roureaza si adapa Biserica, Trupul tainic al Domnului Hristos . Prin Botez, omul se renaste intr-o viata noua duhovniceasca, care implica o anumita conduita pentru a ajunge la "starea barbatului desavarsit- Hristos” ( Efeseni 4,13). Prin botez lepadam tunicile de piele ( pacatele si faradelegile neascultarii stramosesti a protoparintilor Adam si Eva ) si ne imbracam in haina luminoasa a virtutilor si a sfinteniei . Botezul este taina renasterii si a nadejdii intr-o lume mai buna si mai frumoasa in care il vedem pe Hristos prin semenii nostri . Taina Mirungerii este lucrarea divina-umana prin care ni se impartaseste bogatia darurilor Duhului Sfant imediat dupa Botez . Prin Mirungere, omul e constient ca e chemat sa devina profet, preot si imparat ( prin trairea sa ) in imparatia lui Dumnezeu .  Marturisirea constituie un prilej de spalare duhovniceasca ( a sufletului ), de hainele murdare ale pacatelor si faradelegilor noastre . Pacatul aduce boala in suflet si mai apoi in trup, spovedania aduce bucurie, eliberare de toate acumularile negative si demonice din suflet .

Pr. Vasile Sorin Neaga

Preot paroh Parohia Ortodoxa Sorusa-Uileac
Protopopiatul Ortodox-Roman Simleu-Silvaniei
Episcopia Salajului

Sfanta Euharistie ne creaza ocazia de a ne intalni in mod real cu Hristos, aflat in permanenta in stare de jertfa . Euharistia este taina tainelor, care ne aduna pe toti la un loc in comuniunea Bisericii lui Hristos, in drumul spre imparatia lui Dumnezeu . Taina Preotiei este cea care a fost lasata de insusi Mantuirorul nostru Iisus Hristos, ca darurile ce vin de la Dumnezeu sa fie transmise prin anumiti oameni spre semenii lor . Preotia este o lucrare cereasca ce se savarseste pe pamant ( Sf. Ioan Gura de Aur). Responsabilitatea preoteasca este mantuirea credinciosilor pastoriti si intarirea lor sufleteasca, insa depinde si de noi cum constinzam fiecare in parte aceasta Cununia (Casatoria) este calea spre mantuire pe care ar trebui sa o urmeze cei doi soti uniti . insa, din pacate casatoriile de proba, adulterul, practicile impotriva firii sunt fapte reale, ce lovesc cumplit la temelia familiei . Viata de familie presupune armonie, ajutor, moralitate, in special mantuire . Prin Taina Sfantului Maslu dobandim iertarea pacatelor si insanatosirea sufleteasca si trupeasca . Numarul celor bolnavi sufleteste este impresionant de mare, bolile sufletului sunt mai grele decat cele ale sufletului .Toate aceste Sfinte Taine sunt randuite de Mantuitorul nostru Iisus Hristos pentru cei care sunt urmasii Lui – crestinii . El este savarsitorul lor, iar episcopul sau preotul, constituie doar mana lui Hristos care le savarseste in mod vazut .

Bucuria de a fi partas al imparatiei lui Dumnezeu

Moto : "Bucurati-va pururi intru Domnul . si iarasi zic : Bucurati-va” ( Filipeni 4,4 ) Potrivit Sfintei Scripturi si experientei sfintilor, traasatura fundamentala a vietii crestine, ca viata in Hristos si in Sfantul Duh, orientata spre inviere, este bucuria .  Cuvinte de bucurie au fost cele adresate de de Hristos cel inviat catre femeile mironosite in ziua invierii Sale . Fericirile, parte componenta a Predicii de pe Munte, se incheie tot cu indemnul la bucurie. Toata viata crestina este indreptata spre inviere, de aceea fiecare saptamana din calendarul crestin incepe cu duminica-sarbatoare a invierii .

Evanghelistul Ioan ne da tema de meditatie : "Precum M-a iubit pe Mine Tatal, asa v-am iubit si Eu pe voi, ramaneti intru iubirea Mea .Daca paziti poruncile mele…precum si Eu am pazit poruncile Tatalui Meu, veti ramane intru iubirea Mea . Acestea vi le-am spus ca bucuria Mea sa fie in voi si ca bucuria voastra sa fie deplina” ( Ioan 15, 9-11). Bucuria crestinului este bucuria lui Hristos prezenta in cei care-L iubesc pe El. Iar forma cea mai intensa de cultivare a a prezentei iubirii si bucuriei lui Hristos in viata crestina este rugaciunea.

Bucuria iubirii lui Hristos inspira curajul si nevointele jertfelnice ale multimii monahilor dornici de a – I urma lui Hristos . in inima crestinilor a inspirat dragostea jerfelnica a slujitorilor iubirii fata de aproapele, a persoanelor care alina suferinta copiilor orfani, a bolnavilor, a saracilor, a batranilor, a vaduvelor, a marginalizatilor etc, a acelora pe care nu-i mai iubesc ai lor, dar pe care nu-i uita Dumnezeu .

Ne bucuram de viata de crestin autentic doar daca o traim intr-un mod crestinesc, stim ce inseamna iubire fata de aproapele doar daca un sarac a venit la noi si l-am ajutat, ne dam seama cu adevarat de valoarea smereniei, numai cand prein acesta reusim sa atenuam o pornire demonica a mintii .  Observam bucuria si adevarata valoare a Crestinismului doar daca ne traim viata in comuniune cu Hristos . Nu putem pretinde ca suntem crestini atata timp cat nu valoreaza nimic pentru viata noastra cuvantul Evangheliei lui Hristos .

A trecut vremea etichetelor, deci nu ne mai numim cu adevarat crestini daca stam asezati confortabil in pat in timpul Slujbelor si a Sfintei Liturghii de duminica, daca manifestam dezinteres fata de Biserica lui Hristos, de traditia crestina si, mai grav daca incercam a evada spre erezie, pentru simplul motiv ca ne este lene sa fim crestin practicanti si sa nu fim farisei.

Dificultatea de a fi crestin

Moto : "in lume multe necazuri veti avea, dar indrazniti: Eu am biruit lumea” ( Ioan 16,33) in aceasta lume dominata de nedreptate, de false valori, de indiferenta, materialism, egoism, ura, dezbinare, tulburare si ispite este greu sa fii cu adevarat crestin, dar nu imposibil .Ispitele placerii ( sf. Maxim Marturisitorul ) sunt o constanta a luptei spirituale a crestinului . in patimi se manifesta o sete fara margini, care-si cauta astampararea si nu o poate gasi – setea de infinit a omului . Aceasta nu se potoleste prin obiecte, asa precum cauta patimile trupului .

Firea devenita roaba patimii "trimite in stomac prin canalul lacomiei, mincare pregatita, ca intr-o mare ce nu poate fi umpluta, asemenea dupa cuvintele lui Solomon : "Toate raurile curg in mare si marea nu se umple” ( Ecleziast 1, 7 ). in acest fel stapanesc trupul si ucid sufletul toate patimile si pacatele .  Daca om a cazut in patima desfranarii, va avea tendinta demonica de a o savarsi in continuare. infranarea naste intreaga intelepciune imbuibarea pantecelui este maica poftei curvesti asa dupa cum ne invata Cuviosul Nil Sianitul.

Eu ca si crestin, trebuie sa stiu sa fac deosebire intre mine insumi si vrajmasul ce se ascunde in mine ( Sf. Teofan Zavoratul )  Patimile sunt curse pe care diavolul le intinde in calea unui crestin . in aceasta si in multe alte ispite consta dificultatea de a fi crestin cu adevarat. O prima cursa ne-o intindem singuri atunci cand lasam ca patimile sa puna stapanire pe trupul nostru si sa distruga sufletul . Asadar, tu crestine pune semn si intra neincetat in tine insuti si vezi ce patimi, dupa a ta bagare de seama au slabit inaintea ta, care au fost nimicite si te-au parasit cu desavatsire, care au inceput sa taca in urma insanatosirii sufletului tau, pe care le-ai biruit cu intelegerea ta . ( Serafim de Sarov ) .

Doar prin acest proces de spirit si constiinta iti vei usura calea de crestin si iti vei apropia orizontul mantuirii . Daca la inceputul activitatii Sale mesianice, Iisus Hristos ne-a aratat cum a biruit ispitele lumii cazute, respingand lacomia, slava desarta, etc ; la sfarsitul vietii Sale pamantesti, Iisus biruieste ispitele durerii si ale suferintei .Lupta crestinului in lume este mai mult decat un exercitiu moral, ea este o lupta spirituala, in care se face experienta ca numai cu ajutorul lui Dumnezeu putem birui duhurile rautatii .

Armele noastre sunt :

1. Braul adevarului ;
2. Platosa dreptatii ;
3. Evanghelia pacii ;
4. Pavaza credintei ;
5. Coiful mantuirii ;
6. Cuvantul lui Dumnezeu – sabia duhului .

Greutatea luptei crestinului in lume este compensata de bucuria biruintei pe care o aduce harul lui Dumnezeu in cei ce-L iubesc pe El .

1. Cum putem sa-I urmam lui Hristos ? !

"Viata crestina e crestere in credinta si-n iubirea lui Hristos.” (II Corinteni 10, 15 ) Omul zilelor noastre se afla in dificultatea de simti prezenta lui Hristos in viata sa si a societatii in care traieste, este dominat de fuga dupa imaginea exterioara si afectat de golirea de interioritate, de profunzime . Civilizatia stresului si a profitului inlocuieste din ce in ce mai mult civilizatia rugaciunii, a pacii interioare si a comuniunii . in acest context, e necesar sa redescoperim prezenta lui Hristos in noi ca baza si implinire a vietii crestine.  Comuniunea cu Hristos se realizeaza in moduri diferite :

1. Auzul Cuvantului lui Dumnezeu sau citirea Sfintei Scripturi
2. Rugaciunea Lui Iisus, "Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul”
3. Punerea in practica a iubirii fata de aproapele
4. Descarcarea sufletului de pacate – prin Spovedanie
5. Sfanta Euharistie

2. in loc de concluzii...

Pentru concluzionarea celor dezbatute in cadru temei "imparatia lui Dumnezeu-obiectivul spiritual al crestinului”, aducem marturie cuvintele Sfintei Scripturi :

1. "Sa slujesti Domnului Dumnezeului tau si El va binecuvanta painea ta, vinul tau, apa ta si voi abate toate bolile de la voi” ( Iesire 23, 25 )

2. "Ba iti voi da si ceea ce tu nu ai cerut bogatie si slava …si daca vei umbla pe drumul Meu, sa pazesti poruncile Mele …iti voi inmulti si zilele tale .” ( III Regi 3, 13-14 )

3. "Tanar am fost si am imbatranit si n-am vazut pe cel drept parasit, nici semintia lui cerand paine .” (Psalmul 36, 25)

4. "Jertfa lui Dumnezeu : duhul umilit, inima infranta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi.” ( psalmul 50, 18 )

5. "Oricine aude cuvantul Lui Dumnezeu si nu-l intelege, vine cel viclean si-i rapeste ce s-a semanat in inima lui, aceasta este samanta semanata langa drum” ( Matei 13, 19 )

6. "Dar fericiti sunt ochii vostri ca vad si urechile voastre ca aud.” ( Matei 13, 16)

7. "Luati seama la ce auziti : Cu ce masura masurati vi se va masura, iar celor ce ascultati vi se va da si va va prisosi .” ( Marcu 4, 24 )

Sorin Vasile Neaga

Despre autor

SORIN - VASILE  NEAGA SORIN - VASILE NEAGA

Colaborator
1 articole postate
Publica din 28 Mai 2010

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 1073

Voteaza:

Daruieste si pentru sufletul tau 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact