De ce este dracul asa de negru cum pare...

De ce este dracul asa de negru cum pare... Mareste imaginea.


         Dumnezeu a creat „cerurile“ - lumea nevazuta a ingerilor, apoi „pamantul“ - lumea vazuta, materiala, si in cele din urma pe om. Ingerii sunt duhuri slujitoare ale lui Dumnezeu si au fost creati pentru a-L slavi. Ingerii si oamenii au fost daruiti de Dumnezeu cu voie libera, insa despre om se spune ca a fost creat dupa „chipul si asemanarea lui Dumnezeu“. Daca omul este alcatuit din trup material si suflet, ingerii sunt persoane fara trup material. Apare totusi, pe langa „miriadele“ de ingeri buni, o categorie de fiinte nemateriale aparte: demonii.


Cine sunt demonii? Demonii au aparut prin caderea ingerilor initial buni, dar care l-au urmat in razvratire pe Lucifer. Acesta era o capetenie a ingerilor egala in rang cu Sf. Arhangheli Mihail, Gavriil, Rafail si ceilalti. Vazand Lucifer cum Il slavesc pe Dumnezeu „zeci de mii de zeci de mii si mii de mii“ de ingeri, s-a ispitit „sa-si aseze scaunul de domnie langa Cel Preainalt“. A treia parte din ingeri, anume cei „care nu si-au pazit vrednicia“, s-au alaturat lui Lucifer, cazand in pacatul mandriei.


Caderea ingerilor. Mantuitorul ne spune in Sf. Evanghelie: „Am vazut pe Satana cazand ca un fulger din cer“. Atunci, Sf. Arhanghel Mihail, stand in fata ingerilor care nu au ascultat de Lucifer, a rostit cuvintele: „Sa stam bine, sa stam cu frica!“. Ingerii razvratiti au fost alungati din cer in „beznele adancului“. Numarul lor este foarte mare: in Sf. Scriptura se vorbeste de „legiuni de diavoli“. Sf. Apostol Pavel ii numeste „stapanitorii intunericului acestui veac, duhurile rautatii“. Locul lor este in iad, in vazduh si pe pamant, ispitindu-i pe oameni sa-i urmeze in razvratire.


Numele ingerilor cazuti. In limba ebraica Satan inseamna  „cel ce s-a razvratit“ sau „cel ce dezbina“. In limba greaca diabolos (diavol), inseamna acelasi lucru, dar si "cel care paraste" (sau calomniaza). In limba romana, cea mai folosita denumire a celui rau vine de la cuvantul draco, „dragon“ („balaurul cel de demult“ - sarpele care a inselat-o pe Eva). In Biblie, numele Satanei mai este exprimat si prin alte denumiri: Mamona, Belzebuth, Lucifer etc.


Lupta crestinului cu diavolul. Satana, vrand sa-si mareasca imparatia sa peste cat mai multe suflete, cauta, nu prin constrangere, ci apeland la voia libera a omului, sa-l ispiteasca pe acesta in diverse moduri. Aceasta o face din orgoliu si din razbunare impotriva lui Dumnezeu. El ne indeamna sa mahnim pe Dumnezeu cu tot felul de pacate, dar mai ales prin pacatul mandriei. Incearca in fel si chip sa nu ne intoarcem la Dumnezeu cu pocainta, sa nu mergem la liturghie ca sa dam slava lui Dumnezeu impreuna cu ingerii si sa nu ne impartasim cu trupul si sangele Domnului. Sabie de foc impotriva diavolului, asemeni aceleia a Sf. Arhanghel Mihail, este Smerenia si chemarea in ajutor a numelui lui Dumnezeu si a Maicii Domnului, in vreme de ispita. Semnul Sfintei Cruci si rugaciunea il indeparteaza de la noi pe diavol. Ispita este ingaduita de Dumnezeu pentru a ne lamuri mai bine daca vrem sa-i slujim Lui sau dorim sa urmam lui Lucifer cu voia noastra libera. De altfel, in limbile unor popoare slave, cuvantul izpit, inseamna „intrebare“ ori „examen“. Dumnezeu insa nu ingaduie ca ispita sa fie mai mare decat masura noastra.


                                                                                                 Gheorghita CIOCIOI
                                                                                          Lumea credintei, anul I, nr. 5

.

22 Februarie 2006

Vizualizari: 4843

Voteaza:

De ce este dracul asa de negru cum pare... 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE