Discursul Sfantului Grigorie Palama despre intrarea Fecioarei Maria in Sfanta Sfintelor

Discursul Sfantului Grigorie Palama despre intrarea Fecioarei Maria in Sfanta Sfintelor

Cele cinci omilii ale Sf. Grigorie Palama, dedicate sărbătorilor Sf. Fecioare Maria, sunt: Omilia 42 la Naşterea Maicii Domnului; Omiliile 52 şi 53 la Intrarea în Sfânta Sfintelor; Omilia 14 la Buna Vestire și Omilia 37 la Adormirea Maicii Domnului.

Cea mai importantă dintre ele este Omilia 53, un cuvânt pe care Sf. Grigorie Palama l-a rostit în jurul anului 1334, pe 21 noiembrie, la Marea Lavră din Muntele Athos. Această predică a fost ulterior dezvoltată în anul 1341 la Constantinopol, în forma unui tratat ce constituie sursa celorlalte omilii mariologice.

Discursul reprezintă o capodoperă de teologie dogmatică, isihastă şi de învăţătură duhovnicească, încorporând şi minunata tâlcuire a Sf. Nicodim Aghioritul.

Omilia 53 redă frumuseţea sufletească a Sf. Fecioare Maria, precum şi importanţa intrării ei în Sfânta Sfintelor, acel spaţiu al Cortului mărturiei, rezervat numai lui Dumnezeu, de unde El le vorbea arhiereilor, care intrau aici doar o dată pe an (Ieşirea 30, 10; Leviticul 16, 2-34; Evrei 9, 7).

Omilia 52 a fost predicată tesalonicenilor cu prilejul praznicului intrării în Sfânta Sfintelor a Sf. Fecioare. Această omilie are cu totul alte accente teologice decât subiectele duhovniceşti şi mistice dezvoltate în cadrul discursului redactat şi susţinut, pe aceeaşi temă, în faţa monahilor athoniţi.

Din punct de vedere dogmatic, Omilia 53 este axată pe teme legate de mântuirea subiectivă şi desăvârşirea personală a Sfintei Fecioare, în timp ce Omilia 52 se concentrează pe implicaţiile evenimentului aducerii Copilei Maria la Templu, privit din perspectiva mântuirii obiective plănuite în Iisus Hristos (Diac. Ioan I. Ică jr., „Maica Domnului în teologia secolului XX şi în spiritualitatea isihastă a secolului XIV: Grigorie Palama, Nicolae Cabasila, Teofan al Niceei”, Edit. Deisis, Sibiu, 2008, p. 205).
Sf. Grigorie Palama se descoperă ca isihast, prin experienţele neptice, prin vederile duhovniceşti, prin întreaga cunoaştere duhovnicească a căii isihaste: rugăciunea inimii, mintea curăţită de închipuiri, lepădarea oricăror gânduri şi sălăşluirea în necreata şi dumnezeiasca lumină.

Toate acestea se articulează celei ce s-a nevoit cu isihia, prunca Maria, pe care o vede ca pe un „arhetip” al nevoinţei, al căii trezviei şi contemplaţiei (Monah Teoclit Dionisiatul, „Maica Domnului în teologia şi imnografia Sfinţilor Părinţi”, Edit. Bizantină, Bucureşti, 2002, p. 105).

Tratatul mariologico-isihast al Sf. Grigorie Palama sau Omilia 53 este textul teologic şi duhovnicesc cel mai original şi mai profund din întreaga sa creaţie, care arată că evlavia sfântului faţă de Maica Domnului, ca „patroană” a isihasmului, dobândeşte o expresie teologică extrem de elaborată.

Afirmarea îndumnezeirii reale a Fecioarei Maria, înainte de Întruparea Fiului lui Dumnezeu şi de Răscumpărarea adusă de Hristos, nu a fost însă înţeleasă de teologi (Diac. Ioan I. Ică jr., op. cit., pp. 194-195).

După unii exegeţi occidentali contemporani, teologia energiilor necreate, ca formă a comunicării şi revelării divine, ar împinge în planul doi atât hristologia, cât şi pnevmatologia sau chiar întreaga triadologie (Sf. Grigorie Palama, „Fecioara Maria şi Petru Athonitul – prototipuri ale vieţii isihaste şi alte scrieri duhovniceşti”, Edit. Deisis, Sibiu, 2005, p. 67).

În schimb, pentru teologii ortodocşi, în centrul teologiei palamite se află întruparea Mântuitorului, spiritualitatea Sf. Grigorie fiind percepută ca o mistică prin excelenţă a înomenirii lui Hristos ce se prelungește în Tainele Bisericii.

Sf. Fecioară se arată astfel ca întrupare a teologiei ierarhului isihast, alcătuind totodată proba noutăţii concepţiei sale despre har, Ea fiind totodată „prototipul” vieţii isihaste atât pentru monahi, cât şi pentru cei din lume.

Sf. Palama ne ajută să vedem că între îndumnezeire şi mântuire există o „diferenţă”, fără a se contrazice din punct de vedere principial.

Pe de o parte, îndumnezeirea omului, ca vocaţie şi ca experienţă a vederii Slavei necreate a Logosului lui Dumnezeu neîntrupat, este posibilă şi înainte de Întrupare.

Pe de altă parte, mântuirea naturii umane din robia păcatului şi a morţii e realizată numai de Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, prin Întrupare, prin Crucea şi Învierea Sa prelungite în Tainele Sf. Biserici.

Astfel, se poate spune că hristologia şi mariologia palamite se susţin reciproc şi sunt unite, având în centru persoana lui Iisus Hristos şi a Fecioarei Maria (Diac. Ioan I. Ică jr., op. cit., pp. 195-197).

Tema tratatului nu a fost aleasă la întâmplare, pentru că existau „voci” care îndrăzneau să defăimeze aceste taine, după cum afirmă Filotei, biograful Sf. Palama. Printre aceştia se număra şi istoricul bizantin Nichifor Gregoras, participant la disputa teologică pe tema isihasmului.

El avea să devină mai târziu liderul partidei antipalamite, care susţinea caracterul ireal al relatărilor despre intrarea Sf. Fecioare în Sfânta Sfintelor, opunându-se în acelaşi timp prăznuirii acestei sărbători.

Chiar dacă Omilia 53 nu este o replică directă la discursul lui Nichifor Gregoras, totuşi partea sa finală a fost ulterior dezvoltată după izbucnirea controverselor cu călugărul Varlaam din Calabria, tocmai pentru a delimita isihasmul realizat de Fecioara Maria ca „adevărată filosofie”, faţă de filosofia anticilor, relansată în secolul al XIV-lea de către umaniştii bizantini.

În fond, discursul Sf. Grigorie Palama nu încerca să dovedească caracterul istoric al vreunui eveniment, ci era o mărturisire de evlavie şi de credinţă, care conferea sărbătorii intrării în biserică a Maicii Domnului o interpretare asemănătoare celei date de Sf. Grigorie al Nyssei urcuşului Proorocului Moise pe Muntele Sinai, fiind o expresie a urcuşului mistic al sufletului spre Dumnezeu (Sf. Grigorie Palama, op. cit., p. 57).

Încă de la începutul discursului său, Sf. Grigorie Palama arată că este dificil a lăuda virtuţile Sf. Fecioare, întrucât Ea depăşeşte ca valoare întreaga creaţie.

Ierarhul isihast este conştient că oricâte ar scrie despre Fecioara Maria, nu s-ar ridica la nivelul adevărului însuşi. Totuşi, împins de „nepătimaşul dor”, pe care îl are faţă de Maica Domnului, porneşte pe această cale, asemănându-se celui ce râvneşte să atingă cu mâna stelele cerului.

Nici unul dintre toţi oamenii nu poate ajunge să o laude pe Sf. Fecioară după vrednicie. Chiar dacă zidirea întreagă ar dori să-i aducă doxologie pe măsură, aceasta n-ar fi de ajuns, deoarece Ea s-a făcut maică a Celui ce a creat toate (Sf. Grigorie Palama, op. cit., p. 174).

Nici chiar discursul Sf. Palama nu poate să egaleze virtutea suprafirească a Născătoarei de Dumnezeu, care e cu adevărat fericită şi întru toate superioară întregii creaţii.

Pentru că Ea este mai presus de cea mai înaltă culme a tuturor sfinţilor. Și așa cum grăieşte Psalmistul David, Sfânta Fecioară trece „spre locaşul cortului cel minunat”, intrând în Sfânta Sfintelor „în glas de bucurie şi de laudă și în sunet de sărbătoare” (Ps. 41, 4-5), în răsunetul cântărilor dumnezeieşti al celor care o însoţeau atunci, iar acum, al nostru, al celor care o prăznuim în fiecare an la 21 noiembrie (Sf. Grigorie Palama, „Omilii”, vol. III, Edit. Anastasia, Bucureşti, 2007, p. 236).

Sorin Lungu

Despre autor

Sorin Lungu Sorin Lungu

Colaborator
264 articole postate
Publica din 18 Ianuarie 2018

09 Decembrie 2018

Vizualizari: 1227

Voteaza:

Discursul Sfantului Grigorie Palama despre intrarea Fecioarei Maria in Sfanta Sfintelor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact