Efectele televiziunii asupra mintii umane si despre cresterea copiilor in lumea de azi

Efectele televiziunii asupra mintii umane si despre cresterea copiilor in lumea de azi Mareste imaginea.

Efectele televiziunii asupra mintii umane si despre cresterea copiilor in lumea de azi

Cu cat oamenii se uita mai mult la televizor, cu atat se simt in lipsa acestuia mai stresati, mai singuri, cu mintea mai imprastiata, mai irascibili si anxiosi, mai epuizati, deconcentrati si pasivi, goliti sufleteste. Toate aceste simptome sunt insa specifice consumului de droguri, aparand in momentul in care drogul se elimina din organism.

In intervalul 1964-1968, cand generatia TV [din SUA] (crescuti de mici in fatza televizorului) ajunsese la maturitate, s-au inmultit si tinerii intre 10 si 18 ani care consumau droguri. Un tanar de 17 ani spunea: "Ma droghez. Este atat de incitant! Lumea se misca incet si nedeterminat, dar foarte clar, precum intr-un film dat cu incetinitorul sau intr-un spectacol desfasurat pe micul ecran, cand orice vezi intra direct in capul tau (...) Toate imaginile interioare ma faceau sa vad lumnea si pe mine insumi precum scenele la televizor."

In societatea americana, mai intai, si apoi in toata lumea, mass-media a contirbuit esential la promovarea avorturilor, a homosexualitatii, a mentalitatilor bolnave ale grupurilor minoritare de tot felul.

Ecranul televizorului sau al calculatorului dauneaza dezvoltarii cortexului prefrontal.

Hipnoterapeutii sustin ca televiziunea perminte nu numai o transmitere a fortei hipnotice, ci chiar o multiplicare a acesteia.

Vizionarea TV poate fi incadrata cu usurinta in clasa fenomenelor de tip hipnotic.

A te afla linistit, relaxat, intr-o camera intunecoasa, privind fix si pasiv o sursa de lumina pe o anumita perioada de timp sunt primele elmente ale inducerii hipnozei.

Rata crescuta a schimbarilor de plan la TV inhiba activitatea constienta de autoprotectie in fatza multimii informatiilor. Creierul suprasolicitat va decupla atentia, putandu-se astfel intra in transa hipnotica.

Neurologii arata ca, numai dupa cateva minute de vizionare, din punct de vedere al activitatii cerebrale se sesizeaza o puternica decuplare senzoriala (vaz, auz, miros) de mediul camerei in care are loc vizionarea. [Nu mai vad, nu mai aud si nu mai miros nimic cand ma uit la TV]

Oamenii se dezlipesc greu de televizor. Cei mai multi nu pot trai nici o zi fara sa se uite macar la programul de stiri, iar cand televizorul lipseste din casa, devin irascibili, certareti, nervosi, etc.

In cazul dependentei "substanta este adesea consumata in cantitati mai mari si in cursul unei perioade mai lungi decat s-a intentionat initial". Jucatorii la cazino isi propun adesea sa joace doar pana vor castiga ceea ce au pierdut. Insa putini sunt aceia care, dupa ce au castigat, se pot opri inainte de a pierde totul. Pentru fumatorii inraiti sau pentru bautori este simptomatic faptul de a-si propune sa fumeze doar o tigara, respectiv sa bea doar un pahar, fara sa se poata opri dupa aceea.

Telespectatorii de toate varstele afirma ca se aseaza pentru a urmari un singur program, dar termina prin a viziona mult mai mult.

Mintea tinerilor, educata prin televizionare sa stea mai curand pasiva decat sa se afle in tensiunea rezolvarii unor probleme sau situatii de viata, va cauta tot mai insistent, chiar daca nu in mod constient, activitati ca vizionarea TV, ascultatul muzicii - in special ritmurile gen rock, hip-hop sau tehno si consumul drogului, care sa o aduca in starea de pasivitatea, detasare si usoara euforie.

Televiziunea promoveaza nihilismul. Miscarile anarhiste, razboaiele de exterminare, curentele punk, rap, rock, miscarile sataniste sunt cateva dintre fenomenele cele mai semnificative care promoveaza distrugerea totala a umanitatii. Forme mai putin evidente ale nihilismului se intalnesc si in miscarile feministe, ale homosexualilor si lesbienelor, in diferite secte si miscari orientale.

Pe micul ecran se gasesc reprezentate toate stadiile de evolutie sau de negare ale culturii nihiliste: de la relativismul valoric al liberalismului pana la negarea existentei lui Dumnezeu si a metafizicului, realizata prin popularizarea darwinismului si a scientismului, de la experienta erotismului obsesiv, a pornografiei si magicului pana la nihilismul distrugerii promovat prin mesajul violentei.

Cum intervine televizorul in gramatica folosirii privirii, pe care o invata crestinismul, societatea traditionala sau constiinta omului? Uitnadu-ne la televizor ne punem privirea in mainile celor care stau in spatele aparatului de filmat, pe care ii delegam prin aceasta sa ne guverneze atitudinile fata de oameni si lume, sentimentele si emotiile personale.

Camera TV priveste de aproape lucrurile (mai cu seama in clipurile publicitare, unde acestea sunt sexualizate) se plimba pe suprafata lor, sugerand atingerea, mangaierea. Tehnica video creeaza telespectatorului obisnuinta de a privi cu nerusinare, cu obraznicie, de a cauta cu insistenta la tot ceea ce poate starni pofta.

De-a lungul miilor de ore de vizionare, televiziunea dezvolta in tineri o sensibilitate sexuala anormala, un comportament si un orizont erotic bolnav. O vestimentatie care atrage atentia asupra trupului si formelor sale, miscari sau gesturi lascive, priviri aprinse de dorinta, care promit cu subinteles placerea, sunt doar cateva dintre elementele erotice ale mediului TV. De la divertisment pana la programele de stiri, eroticul este prezent si chiar dominant.

"Efectele televiziunii asupra mintii umane si despre cresterea copiilor in lumea de azi."
"Fata nevazuta a televiziunii." - Virgiliu Gheorghe, Editura Evanghelismos, Editura Prodromos, 2006.

Pasaje selectate de Ioan Ciobota.

Despre autor

Ioan Ciobota Ioan Ciobota

Editor
38 articole postate
Publica din 19 Februarie 2010

21 Septembrie 2010

Vizualizari: 4382

Voteaza:

Efectele televiziunii asupra mintii umane si despre cresterea copiilor in lumea de azi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE