El Greco - Sfantul Luca pictand icoana Maicii Domnului

El Greco - Sfantul Luca pictand icoana Maicii Domnului Mareste imaginea.

Muzeul Benaki din Atena adaposteste una din lucrarile lui El Greco (Domenikos Theotokopolous) constand intr-o icoana in care Sfantul Apostol Luca este infatisat in timp ce picteaza o icoana a Maicii Domnului. Icoana este datata in 1567, cand El Greco era in varsta de 26 ani. Poate fi considerata asadar o lucrare apartinand perioadei artistice timpurii a lui El Greco.

Aceasta lucrare a cunoscutului artist se intemeiaza pe traditia crestina care il recunoaste pe Sfantul Apostol Luca, atat ca autor al Evangheliei care ii poarta numele, cat si ca artist iconar. O traditie foarte raspandita in perioada crestina timpurie apoi in cea medievala, afirma ca icoana Maicii Domnului, care s-a pastrat in manastirea Hodoghitria, aflata langa catedrala Sfanta Sophia din Constantinopol, a fost un portret pictat de catre Sfantul Apostol si Evanghelist Luca. Icoana pastrata aici a primit numele locului in care se afla, fiind numita icoana Hodoghitria sau Maica Domnului Hodoghitria. Originalul a fost pierdut dupa cucerirea Constantinopolului de catre turci in 1453, insa este cunoscut din replici. Se crede ca icoana Hodighitria a fost adusa in Constantinopol din Ierusalim de catre Imparateasa Evdochia, sotia imparatului Teodosie al II-lea, la mijlocul sec. V.

El Greco - Sfantul Luca pictand icoana Maicii Domnului

Icoana a fot privita ca un portret al Maicii Domnului, fiind pictata de catre Sfantul Apostol Luca in Tara Sfanta, in timpul vietii lui Hristos si a Maicii Sale. Astfel, Sfantul Luca a dobandit un statut nu numai de evanghelist, ca autor al uneia din cele patru Evanghelii, ci si de prim iconar crestin. Numeorsi artisti iconari au decis sa picteze chiar acest eveniment.

Pictura lui El Greco pe aceasta tema este interesanta dintr-o dubla perspectiva. Pe de-o parte, ea insasi este o icoana, iar pe de alta infatiseaza o icoana intr-o alta icoana. In pofida faptului ca icoana este profund deteriorata, compozitia permite privitorului sa vada originalul icoanei Hodoghitria in forma sa cea mai cunoscuta, cu Maica Domnului aratand cu mana sa dreapta catre Prunc. Aceasta imagine particulara a Fecioarei, aratand spre Hristos, a fost replicata de nenumarate ori in alte icoane, chiar si in randul celor apusene care au derivat din icoanele bizantine. Precum icoanele in care Sfintii Evanghelisti sunt reprezentati scriind Evangheliile, aceata icoana include un inger, care ii ofera girul si autoritatea Sfantului Luca pentru icoana sa prin punerea unei cununi pe capul evanghelistului. In acest fel, icoana lui El Greco afirma ortodoxia si autoritatea imaginilor religioase in general, si al acestui tip iconografic in particular.

Dupa 843 icoanele au redevenit simboluri ale identitatii credintei ortodoxe, iar credinta in realizarea iconei Maicii Domnului Hodoghitria de catre Sfantul Apostol Luca a fost unul din temeiurile sustinerii cultului sfintelor icoane in timpul iconoclasmului.

Autoritatea Sfantului Evanghelist Luca, ortodoxia icoanelor, impreuna cu statutul special al Hodighitriei in Constantinopol, precum si puterea artistului crestin de a face manifestata adevarata imagine a persoanelor sfinte, toate acestea sunt celebrate in icoana lui El Greco.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 5623

Voteaza:

El Greco - Sfantul Luca pictand icoana Maicii Domnului 5.00 / 5 din 3 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE