Episcop rapit de KGB

Episcop rapit de KGB Mareste imaginea.


        Una dintre figurile importante ale exilului romanesc a fost Vasile Leu, fiul episcopului de Husi, Grigorie Leu. Fugit din tara si hirotonit episcop al exilului, Victor-Vasile Leu ajunge dusmanul numarul unu al regimului comunist si al Moscovei. Rapit de KGB din Viena, este anchetat, timp de sapte luni, la Liublianka. Este condamnat la moarte, la Bucuresti. Eliberat in 1964, episcopul Leu moare in 1978, refuzand orice compromis cu regimul comunist si reprezentantii sai.

MIltumim pe aceasta cale scriitorului Corneliu Leu, nepot al episcopului, care a publicat recent lucrarea Cartea Episcopilor Cruciati,  bazata pe  documente din Arhiva Securitatii.

 

Solii catre diaspora

Vasile Leu s-a nascut in anul 1903 in comuna Oancea, judetul Galati. Dupa absolvirea Seminarului si a Facultatii de Teologie a fost diacon la Episcopia Romanului, preot la Biserica Sf. Spiridon din Iasi, confesor la Spitalul Colentina si la Corpul de Jandarmi din Bucuresti. In 1948, situatia Bisericii incepuse sa se inrautateasca. Dupa un sfat de taina, ierarhii anticomunisti, precum Grigorie Leu si Chesarie al Tomisului, au hotarat sa-i trimita in exil pe preotul Florian Galdau si Vasile Leu. Cum lui Vasile Leu ii murise sotia in urma bombardamentelor si era un om de incredere, fiind fiul episcopului Grigorie, a fost calugarit, in eventualitatea hirotonirii lui ca episcop in exil. La 21 august 1948, preotii Vasile Leu si Florian Galdau au parasit Romania si au ajuns in Austria.


Primul episcop al exilului

Cu sprijinul Consiliului Ecumenic, s-a organizat o adunare la Salzburg a tuturor romanilVasile Leuor refugiati in exil. Asa a luat fiinta Episopia Ortodoxa Romana Autonoma din Europa Apuseana, iar candidat pentru postul de episop a fost propus Vasile Leu, deoarece Mitropolitul Visarion Puiu, aflat deja in exil, era bolnav si paralizat intr-un sanatoriu din Elvetia. Atkinson, reprezentantul Consiliului Ecumenic, cat si cele trei puteri aliate au recunoscut imediat alegerea episcopului Leu, acestuia eliberandu-i-se un pasaport de libera trecere. Din acest moment incepe o activitate fructuoasa, episcopul Leu infiintand mai multe parohii ortodoxe romanesti in exil si incercand sa coaguleze exilul. Participa la Conferinta episcopilor ortodocsi refugiati, il viziteaza in Elvetia pe Regele Mihai, iar Regina Ana i se spovedeste. La Londra este intampinat de toti romanii de la BBC, printre care se afla si Ion Ratiu. Este primit oficial la Ministerul de Externe si de catre arhiepiscopul Londrei.


In septembrie 1949, realizeaza prima emisiune religioasa la BBC, in care face comentarii impotriva comunismului, a persecutiei din tara, precum si a tuturor episcopilor noi alesi in tara. La Paris, ii face un parastas lui Niculescu-Buzesti, indemnandu-i pe romani sa lupte pana la victorie impotriva comunismului. In toamna anului 1949, la Munchen, este hirotonit episcop de catre Mitropolitul Serafim, Arhiepiscopul Stefan si Episcopul Filip, cu numele de Victor-Vasile. In 1950, se intalneste cu fostul Rege Carol, cu care rezolva problema cazarii ofiterilor romani la Paris. Tot in 1950, viziteaza Spania, unde este primit de Franco si oficiaza un parastas la mormantul eroului necunoscut spaniol, pentru legionarii Mota si Marin, cazuti in razboiul civil. In Italia, il ajuta pe Visoianu, care infiintase un partid crestin.

 

Episcopul Grigorie moare otravit

In tara, reactia autoritatilor nu se lasa asteptata. In primul rand a avut de suferit tatal lui Vasile Leu, episcopul Grigorie Leu. Pe 25 februarie 1949, la doua zile de la intrarea in vigoare a decretului de desfiintare a Episcopiei sale, episcopul Grigorie este invitat la Bucuresti pentru discutii. La intoarcere i se face rau si dupa trei zile moare, fiind mai mult ca sigur otravit. Episcopul Vasile Leu scrie in toate publicatiile exilului, tine o rubrica saptamanala la postul de radio BBC, vorbeste la posturile americane din Salzburg, Munchen, la cel englez din Graz, la cel francez din Innsbruck si, deseori, la Radio Paris, si primeste titlul onorific de „general de divizie, al grupului de unitati militare ortodoxe din armata Atlanticului“. Infiinteaza zeci de parohii romanesti si elibereaza mii de adeverinte romanilor refugiati, pentru a putea emigra in alte tari.

 

Anchetat de Beria la Liublianka

Considerat dusman de moarte al regimului comunist din Romania, dar si al Moscovei, episcopul Vasile LeVasile Leuu este rapit, pe 16 august 1952, din Viena, dupa ce i s-a facut o injectie. Dupa doua zile, se trezeste in arestul trupelor sovietice, barbierit si cu parul vopsit! Este dus la Moscova si intemnitat la Liublianka. Este anchetat, timp de sapte luni, sub acuzatia ca se afla in slujba serviciilor secrete americane si engleze. La unele dintre anchete participa insusi temutul sef al politiei politice sovietice, Lavrenti Beria. Este transferat la Bucuresti, unde, prin sentinta nr. 2417/20.11.1954, este condamnat la moarte pentru „crima de tradare de patrie“. Refuza sa fie gratiat sau sa delege vreo persoana care sa faca o astfel de cerere in numele sau: „Imi dau seama ca urmariti sa aflati amestecul meu in serviciul englez de informatii. Eu am spus si repet ca nu am facut spionaj pentru nimeni. Sunt un adversar al acestui regim din Romania, care a transformat tara intr-o inchisoare. Am dus aceasta activitate pentru ca regimul comunist este o camasa de forta pe sufletul si fiinta neamului romanesc. Singura sentinta care m-ar onora pe mine si tribunalul ar fi condamnarea mea la moarte“, a declarat Episcopul Victor-Vasile Leu la sedinta publica a Tribunalului Militar Teritorial Bucuresti din 16 noiembrie 1954. Iar in declaratiile date le spunea: „Consider comunismul ca dusman principal al crestinismului“.

 

Condamnat la moarte

Dupa ce trece prin toate puscariile comuniste din Romania, este eliberat, in 1964, cu biletul numarul 5949. Dosarul sau de Securitate, cat si marturiile celor care i-au fost colegi de temnita arata ca episcopul Leu nu a cedat si ca a refuzat sa faca vreun compromis. „Leul a ramas Leu“, dupa cum mentioneaza in memoriile sale Teohar Mihadas. Dupa eliberare, se alatura ortodocsilor traditionalisti, o mica biserica autonoma de cea oficiala - Biserica Romanilor Ortodocsi Traditionalisti. Aceasta biserica ortodoxa il alege intaistatator al ei - chiriarh batran si orb, dar demn. Trece la Domnul in 1978, la Cernica, unde a fost inmormantat ca simplu si resemnat monah. Isi scrie simplu si sobru ultimul anunt:  „Credinciosii, familia Leu, anunta decesul Arhiepiscopului Victor Leu, cel ce a fost Arhipastor al Romanilor de peste hotare si al Romanilor Ortodocsi Traditionalisti din tara, singuraticul stranepot al lui Mihail Leu, Popa de Tabara al lui Stefan cel Mare“.

 

                                                                                                 Florian BICHIR
                                                                                   Lumea credintei, anul II, nr. 8(13)

.

21 Iunie 2005

Vizualizari: 4535

Voteaza:

Episcop rapit de KGB 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE