Eugen Turcanu, calaul de la Pitesti

Eugen Turcanu, calaul de la Pitesti Mareste imaginea.

Eugen Turcanu este unul dintre personajele cele mai crude si inumane pe care le-a putut naste comunismul din Romania, numele sau fiind aproape sinonim cu "reeducarea de la Pitesti". Nascut in ziua de 8 iulie 1925, in localitatea suceveana Paltinis, si omorat in ziua de 17 decembrie 1954, in inchisoarea din Jilava, studentul Eugen Turcanu a fost unul dintre cei mai infioratori tortionari din inchisorile comuniste, prin tortura el schimonosind si omorand nenumarati detinuti politici.

Eugen Turcanu se va casatori cu fiica unui comandant legionar, impotriva vointei tatalui ei, drept pentru care nunta a si fost savarsita in taina. Ca un fidel ascultator al ordinelor comuniste, fiind potrivnic legionarilor inca dintru inceput, Turcanu nu a fost acceptat niciodata in familia sotiei sale. Spre sfarsitul vietii insa, in procesul care i se va intocmi, in baza crimelor savarsite la inchisorile din Pitesti si Gherla, Turcanu va fi jertfit drept "tap ispasitor", fiind condamnat de comunisti pentru activitate legionara si incercare de rasturnare a ordinii comuniste.

Eugen Turcanu, calaul de la Pitesti

Eugen Turcanu s-a nascut in ziua de 8 iulie 1925, in localitatea Paltinis, judetul Suceava, in pofida faptului ca el marturisea ca este din localitatea Campulung Moldovenesc. Familia sa era una destul de numeroasa, parintii sai avand sase copii. Precum spuneam si mai sus, Turcanu s-a casatorit cu fiica unui avocat din regiune (comandant legionar). Cei doi vor da nastere la un singur copil, o fata.

Dupa data de 23 august 1944, se crede ca Turcanu s-a inscris in Partidul Muncitoresc Roman, un partid favorabil noilor idei comuniste. Vreme de trei ani, el va studia la Facultatea de Drept din Iasi, ocupand chiar si o functie in conducerea comunista locala.

In data de 25 iunie 1948, el va fi insa arestat, pentru partinire legionara, desi acest lucru nu poate fi verificat nici acum. Aceasta "partinire" implica nedeclararea faptului ca sotia sa era fiica unui legionar de seama. Dupa indelungate anchete, in ziua de 5 februarie 1949, comisia Tribunalului Militar din Iasi il va condamna la sapte ani de inchisoare, pentru "activitate legionara".

In inchisoarea din Suceava, studentul Turcanu se va imprieteni cu Alexandru Bogdanovici. Acesta din urma, impreuna cu alti cativa detinuti politici, care a cautat inca dintru inceput sa capete simpatia acuzatorilor, a inaintat conducerii comuniste o cerere speciala prin care cerea eliberarea, in urma fagaduintei de a renunta la orice implicare politica potrivnica statului si de a infiinta "Organizatia Detinutilor cu Convingeri Comuniste".

In mai putin de cateva luni, in data de 22 aprilie 1949, studentul Eugen Turcanu va fi transferat la inchisoarea din Pitesti. Inca din prima zi, Turcanu a cautat sa discute cu directorul inchisorii, angajandu-se astfel imediat ca informator asupra tuturor detinutilor din Pitesti. Urmarile aveau sa fie oarecum firesti: conducerea inchisorii ii acorda lui Turcanu beneficii suplimentare (hrana, miscare, libera trecere prin celule), iar el avea grija ca toti detinutii sa devina partizani ai ideilor comuniste, indiferent de mijloacele folosite.

Toti cei care l-au cunoscut pe Turcanu au marturisit intr-un glas, zicand asemenea lui Dumitru Bordeianu: "Turcanu era un barbat frumos, cu parul castaniu, spre blond, care, cand se incrunta, te inspaimanta. Corpul, bine proportionat, parea corpul unui atlet de performanta. Cand iti dadea un pumn sau o palma, te dobora la pamant. Cand se enerva, era atat de crud, incat distrugea totul in calea lui, ca un ucigas feroce. Mai era apoi si de o inteligenta iesita din comun si cu o memorie formidabila. Era insa atat de satanizat, incat nu mai stiai ce sa crezi despre el."

Procesul numit "de reeducare" a fost unul infiorator. Pentru inceput, Turcanu i-a identificat pe toti aceia care puteau constitui modele de urmat, varfuri de rezistenta si izvoare de incurajare pentru ceilalti. Mai apoi, toti acestia vor fi izolati, in regim special, intr-o margine a inchisorii. Continuarea a fost satanica, grupul condus de Turcanu avand un singur tel, anume sa-i faca pe detinuti sa renege tot ce au marturisit pana atunci, familia, credinta si neamul, si sa imbratiseze cu toata puterea convingerile comuniste. Calaii vor avea asupra detinutilor o libertate si o putere absoluta.

In ziua de 18 august 1951, tortionarul comunist Eugen Turcanu a fost mutat in inchisoarea din Gherla, spre a continua procesul de "reeducare" initiat la Pitesti. Datorita unor detinuti ajunsi aici, dupa ce au trecut prin penitenciarul Pitesti, mai toti cei inchisi in Gherla au cunoscut dinainte viclenia lui Turcanu si metodele lui de urmarire. Pentru aceasta, in cele patru luni de zile, cat a stat in Gherla, Turcanu nu a reusit sa implementeze aceleasi orori ca la Pitesti.

In data de 19 decembrie 1951, tortionarul Turcanu a fost mutat la inchisoarea Jilava. Nu dupa mult timp, atrocitatile savarsite de tortionarii condusi de Turcanu au fost mediatizate, drept pentru care acesta a fost condamnat de comunisti. Procesul tortionarilor, printre care s-a numarat si Eugen Turcanu, a inceput in luna septembrie si s-a terminat in luna noiembrie a anului 1954.

Concluzia ipocrita a procesului a fost urmatoarea: faptele lui Turcanu au fost o initiativa a lui Horia Sima (lider legionar) de a compromite regimul si guvernul roman, prin instiintarea tarilor imperialiste asupra atrocitatile savarsite de comunisti asupra detinutilor din puscarii. Astfel, in data de 10 noiembrie 1954, calaul-tap-ispasitor Turcanu a fost condamnat la moarte prin impuscare, hotararea fiind aplicata in ziua de 17 decembrie.

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

27 Iulie 2012

Vizualizari: 19989

Voteaza:

Eugen Turcanu, calaul de la Pitesti 0 / 5 din 0 voturi. 10 review utilizatori.

Comentarii (10)

 • sonia andronic Postat la 2011-10-13 14:32

  Nu inteleg: de ce atatia de "Dumnezeu sa-l ierte"? Mai fireasca mi s-ar parea intrebarea: "oare o sa-l mai ierte Dumnezeu vreodata?...". E usor sa spui "Dumnezeu sa-l ierte", cand nu stii ce e aceea tortura, nici macar spiritual vorbind... Credeti oare ca Dumnezeu ii va ierta vreodata pe calaii martirilor?... Eu nu cred.

 • adrian popescuPostat la 2011-10-09 13:34

  DUMNEZEU SA IL IERTE SI PE EL SI PE CEI CA EL.

 • adrian popescuPostat la 2011-10-09 13:32

  Dumnezeu sa il ierte pe el si pe cei ca el.Am citit undeva ca inainte de a muri s-a cait si a strigat cat a putut de tare sa fie iertat.

 • ghita doruPostat la 2011-10-07 11:03

  petre tutea spunea fascismul naste raceala , comunismulcancer, cu acesti oameni demascatii sau nedemascatii s-a construit socialismul in romania.

 • Mihaela CristinaPostat la 2011-10-06 22:23

  Domnul Dumnezeu sa vindece in sufletele celor care au avut de suferit cruzimea acestui demonizat vinovatia (pe care probabil ca au simtit-o cand au murit) cauzata de faptul ca de frica torturilor si-au tradat fratii crestini...

 • Cluj DanPostat la 2011-10-05 21:55

  Dumnezeu sa-l ierte

 • t d Postat la 2011-10-05 14:43

  Din pacate, in acest articol s-a strecurat o eroare destul de mare pe care am mai intalnit-o si in cartea Martiri si marturisitori romani din secolul XX. Si ma mir ca tocmai domnul Teodor Danalache a facut aceasta confuzie, dar stim cu totii ca numai cine nu munceste nu greseste. Greseala pe care vreau sa o evidentiez este faptul ca Alexandru Bogdanovici a fost catalogat drept "un mare tortionar comunist". Eticheta de "tortionar" este gresit atrbuita lui Alexandru Bogdanovici intrucat el nu a fost un adept al reeducarii prin tortura ci a unei reeducari de forma sau cel mult prin convingere. E adevarat ca Bogdanovici a fost initiatorul reeducarii de la Suceava, dar el nu a folosit tortura sau amenintarile ci doar propaganda fatisa si turnatoria. Iar asta pana la Pitesti. Dealtfel nu exista nicio marturie din literatura de detentie ca Bogdanovici ar fi torturat pe cineva sau ca ar fi dat macar o palma. Ba din contra, marturiile abunda de informatii cum ca Bogdanovici a fost dat deoparte imediat ce s-a ajuns la Pitesti, inainte de inceperea reeducarii prin tortura. Apoi Bogdanovici a avut parte nu numai de acelasi tratament ca si ceilalti studenti destinati reeducarii ci de un tratament "special" pentru ca el era una din victimele "privilegiate" a lui Turcanu. Bogdanovici a avut parte de cele mai bestiale tratamente iar cand a murit nu mai avea niciun dinte in gura:"În nebunia colectivă care s-a instalat, multe metode de schingiuire au fost inventate ori adaptate ad-hoc, iar unii agresori manifestau preferinţe pentru un procedeu sau altul. Ion Stoian, de pildă, unul dintre cei mai tineri participanţi, arestat ca elev, avea o fixaţie morbidă pentru obligarea victimelor să ingereze fecale de pe un băţ, pe care îl mânjea în acest scop în tinetă. Ţurcanu obişnuia să scoată măselele şi dinţii din gură prin lovirea cu vârful bocancului, în manieră rugbistică, prin fixarea capului celui ales. Fostul său rival, Alexandru Bogdanovici, a fost cel care a îndurat cel mai mult această tortură, el murind în urma torturilor pe 15 aprilie 1950, fără niciun dinte în gură." http://www.fenomenulpitesti.ro/istoric-4 Eu personal rog sa se corecteze eticheta de "tortionar" atribuita lui Bogdanovici pentru ca este un deserviciu care se aduce unei victime a reeducarii care si-a platit cu varf si indesat credulitatea de la inceput.

 • Sandu-Gabriel VasilePostat la 2011-10-05 10:35

  Prea multe spații acordate unei satane...era în regulă dacă se amintea aici câteva episoade de tortură făcute de demonul ăsta împotriva unor "sfinți" ai închisorilor, care nu s-au lepădat de credința ortodoxa. P.s.- lipsa diacriticelor, face inclusiv titlul să fie ciudat (la citire, cel puțin). Țurcanu călăul...dă mai bine decât Turcanu calaul.

 • costel popescu Postat la 2011-10-05 09:26

  Marturia Parintelui Calciu despre Turcanu "Cand Turcanu a venit la Pitesti, eu nu il cunoscusem. Nu l-am cunoscut decat in 1950, in ultima serie a „demascarii”. Cred ca structura lui Turcanu a fost de la inceput rea. El nu a fost un convertit de la bine la rau. El era manat de niste nemasurate ambitii, caci numai asa a putut sa devina dintr-odata demonul suprem al actiunii de la Pitesti. Pentru ca, intr-adevar, Turcanu era dotat cu o forta de dominatie nemaipomenita. Cand intra in celula, starnea o groaza totala. Si nu se poate explica cum, rand pe rand, si-a daramat toti adversarii, toata lumea din inchisoare tremura de frica lui. Avea o forta demonica in el. El smulgea pe cei mai buni dintre noi, ii ducea la camera 4 Spital, ii batea, ii transforma, ii tortura, ma rog, ii intorcea pe dos. Chiar daca nu se schimba ceva in sufletul lor, groaza era asa de mare incat pe urma oamenii acestia deveneau ei insisi informatori. Si nu numai atat, dar chiar demonstrau ca ei insisi si-au schimbat mentalitatea. In felul acesta s-a introdus neincrederea, spaima, disperarea in multi dintre noi. Unii au rezistat, altii s-au sinucis, cei mai multi au cedat. Nu vreau sa reduc gloria nimanui, dar foarte putini au fost cei care au rezistat. Unii si-au revenit mai devreme sau mai tarziu, pentru ca refacerea spiritului uman nu este ca refacerea organismului, are niste legi tainice, se realizeaza mai greu sau niciodata..."

 • ninel ninelPostat la 2011-10-04 17:02

  in sfarsit am vazut si eu chipul acestui NEMERNIC

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE