Familia preotului, model de viata crestina

Familia preotului, model de viata crestina Mareste imaginea.

Familia preotului trebuie sa fie o familie deosebita, din punct de vedere al modului in care isi petrece viata de zi cu zi si mai ales al modului in care se comporta cu enoriasii parohiei unde locuieste. In zilele noastre, multi preoti nu locuiesc in parohie, ceea ce este destul de grav, deoarece nu poti sa arati cum trebuie sa arate o familie model, daca tu nu esti in mijlocul “oilor tale”.

Pornind de la urmatoarea idee, “in familie, ca si in societate, exista un principiu ierarhic, iar potrivit acestui principiu, rolul de conducator al familiei revine barbatului”, vedem cum se impart in familie sarcinile si mai ales vedem o ierarhie cu adevarat respectata, daca putem sa o numim asa, si care este respectul pe care trebuie sa il acordam celor din jurul nostru.

Familia preotului este un aluat care dospeste intreaga framantatura, pentru ca exemplul, mai mult decat cuvantul, convinge si transforma.

Pe langa conditia amintita mai sus, preotul trebuie sa mai indeplinesca si alte conditii printre care amintim: “Se cade episcopului sa fie barbat al unei singure femei" (I Timotei 3, 2). In ceea ce priveste acest verset trebuie sa stim ca in vremea cand scrie Sfantul Apostol Pavel catre Timotei (anul 65) nu se facuse inca o distinctie neta in legatura cu termenii care desemneaza cele trei trepte ale ierarhiei, incat se numeau cu termenul de episcope (episcopos = supraveghetor) si preotii si episcopii. Notiunile de episcop si preot erau adesea sinonime.

“...trebuie sa fie un bun chivernisitor in casa lui, avand copii ascultatori, intru desavarsita bunacuviinta. Caci daca cineva casa sa nu stie sa si-o randuiasca, cum va purta de grija de Biserica lui Dumnezeu" (I Timotei 3, 4-5).

De modul in care este perceputa familia preotului in parohie, este raspunzatoar preotul dar in acelasi timp si sotia acestuia (preoteasa), ea fiind sprijin si mangaiere pentru preot, participand la necazurile si la bucuriile activitatii pastorale in parohie. Un alt factor determinant, alaturi de preot si preoteasa, sunt copiii preotului care “au datoria unui comportament demn in fata oamenilor, o purtare frumoasa prin care sa se distinga de cei mai putin initiati in tainele credintei si ale slujirii lui Dumnezeu, participand astfel, in mod direct, alaturi de mama lor la misiunea preoteasca a parintelui lor.”

Asadar, sotia si copiii preotului, adica intr-un cuvant familia preotului, trebuie sa fie modele demne de urmat pentru ceilalti credinciosi. 

Astfel, familia preotului este model de viata crestina, factor de pastrare si de promovare a dreptei credinte in parohie, trebuind sa fie formata de catre preot pentru a-l ajuta in activitatea si misiunea sa, fiind un exemplu in parohie prin casnicii sai.

Bibliografie: Sabin Verzan, Familia in lumina invataturii Noului Testament, articol aparut in revista “Mitropolia Olteniei” VI (1954), nr. 9-10, p. 523

 

Chiru Cristian Stefanita

Despre autor

cristian stefanita chiru cristian stefanita chiru

Colaborator
3 articole postate
Publica din 10 Martie 2011

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 9997

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE