Gradina Edenului

Gradina Edenului Mareste imaginea.

Dumnezeu il face pe om din tarana, ii pune numele Adam si il aseaza intr-o gradina, in regiunea numita Eden. Dumnezeu insusi a facut aceasta gradina, care este plina de pomi roditori, in mijlocul ei aflandu-se "pomul cunasterii binelui si raului". Dumnezeu le interzice oamenilor sa manance din rodul acestui pom, spunandu-le ca, daca vor incalca porunca vor muri. Dupa un timp Dumnezeu o creaza pe Eva dintr-o coasta a lui Adam. La un moment dat Eva, fiind singura, este ispitita de un sarpe care ii vorbeste si ii spune ca Dumnezeu a mintit-o, ca o priveaza de ceva bun, ce i-ar oferi posibilitatea sa fie ca Dumnezeu. Ea cedeaza ispitei si mananca fructul interzis, la fel si Adam la indemnul ei. Ca urmare Dumnezeu ii izgoneste pe Eva, Adam si pe sarpe din gradina paradiziaca.

Relatarea din Geneza prezinta gradina Edenului, drept un loc real, doua dintre cele patru fluvii mentionate in Geneza-Eufrat si Tigru, sau Hidechel - exista si astazi, iar cateva dintre izvoarele lor se afla la mica distanta unele de altele. Relatarea biblica ne dezvaluie chiar numele tarilor prin care curgeau fluviile. Aceste detalii erau relevante pentru cei din Israelul antic, care au citit primii consemnarile biblice. Nici o forma de viata nu a aparut la intamplare, ci a fost proectata de o inteligenta net superioara oamenilor. Relatarea din Geneza arata ca, dintre toate formele de viata de pe pamant, doar omul a fost facut dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu (Geneza 1, 26). Geneticienii moderni recunosc astazi ca toti oamenii provin, dupa cat se pare, dintr-un singur cuplu uman.

Pomul cunoasterii binelui si raului reprezenta un drept special a lui Dumnezeu, dreptul de a hotara ce este bine si ce este rau. (Ieremia 10, 23). Iata de ce, luand un fruct de acolo, oamenii au comis o fapta condamnabila. Pe de alta parte, pomul vietii simboliza un dar pe care numai Dumnezeu il poate oferi: viata vesnica (Romani 6, 23). Se pune intrebarea cine a amagit-o pe Eva facand-o sa creada ca sarpele vorbea? A fost Satan spiritul care s-a folosit de sarpe? Iisus a spus ca Satan este "mincinos, este tatal minciunii" (Ioan 8, 44). Asadar autorul primei minciuni este Satan al carui spirit a vorbit prin sarpe. De altfel Iisus ii spune Apostolului Ioan despre Satan ca fiind "sarpele cel vechi".

Daca ascultau de Dumnezeu Adam si Eva ar fi trait vesnic.In ziua in care s-au razvratit au inceput sa moara (Geneza 2, 16, 17; 3, 19). Intrucat au pierdut perfectiunea, ei au transmis urmasilor lor pacatul si imperfectiunea. Biblia explica: "Printr-un singur om a intrat pacatul in lume si prin pacat moartea ce s-a extins la toti oamenii, fiind ca toti au pacatuit" (Romani 5, 12). Fiind drept si intelept Dumnezeu stia ca modalitatea cea mai buna de a raspunde la atitudinea de neascultare a celor doi este sa-i lase sa se conduca singuri dupa bunul plac. Conducerea umana independenta de Dumnezeu a avut drept consecinta promovarea rautatii cauzata de Satan. Aceasta rautate s-a dovedit de-a lungul timpului un adevar incontestabil. Omul nu este in stare sa se conduca fara ajutorul lui Dumnezeu (Ieremia 10, 23).

Dumnezeu este bogat in bunatate (Psalmul 31, 19). Vorbind despre bunatatea lui Dumnezeu Iisus a spus: Cine este acela dintre voi care, daca fiul sau ii cere o piine, ii da o piatra? Tatal vostru care este in ceruri va da lucruri bune celor ce i le cer! (Matei 7, 9). Plin de iubire, El i-a inzestrat pe oameni cu liberul arbitru. ' La Dumnezeu toate sunt posibile" a spus Iisus (Matei19, 26). Ce idee incurajatoare! Atat iubirea lui pentru oameni ca si dreptatea intelepciunea, puterea reprezinta o garantie ca El poate inlatura toate efectele pacatului si ale mortii si ca va trece la actiune la timpul potrivit.

Vizireanu Fulvia (Felicis)

Despre autor

felicis Felicis felicis Felicis

Colaborator
30 articole postate
Publica din 29 Iulie 2010

Pe aceeaşi temă

31 Iulie 2012

Vizualizari: 4329

Voteaza:

Gradina Edenului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE