
Graffiti reprezinta un termen general care se refera la inscriptii caligrafiate sau imagini pictate ori gravate pe ziduri, cladiri sau alte suprafete accesibile, publice sau private, care nu sunt destinate acestui scop.
Un nou proiect de cercetare condus de profesorul Jennifer Westerfeld, din cadrul Univesitatii din Loisville, Kentucky, are in vedere o gama unica de graffiti-uri inscriptionate pe zidurile Templul lui Set I din Abydos. Templul a fost construit in Abydos de catre Set I, un faraon puternic care a extins granitele Imperiului Egiptean pana in Siria de astazi. Templul contine doua curti, doua sali mari (hipostiluri), capele si o structura mai putin obisnuita numita "Osirion” , ce comemeoreaza legenda egipteana a creatiei.
Acest templu ce are o vechime de 3200 ani, a fost locul unei intense activitati epigrafice incepand din antichitatea tarzie, pana in perioada islamica timpurie. In prezent, acest complex este acoperit cu o mare cantitate de graffiti datand din antichitate pana in epoca medievala.
In cadrul intalniri anuale a membrilor Centrului American de Cercetare din Egipt, profesorul american a emis ipoteza potrivit careia o parte semnificativa din graffiti-ul antic aflat in templu a fost realizata in secolul al IV-lea de o comunitate de monahii copte care vizitau periodic acest loc.
Crestinismul copt s-a raspandit pe scara larga in Egipt incepand cu reformele imparatului Constantin cel Mare, in prima jumatate a secolului al IV-lea.
Tinand sema de faptul ca cercetarile sunt inca in fata incipiente, profesorul Westerfeld sustine ca daca ipoteza aceasta, va fi deplin validata, atunci descoperirea este fara precendent.
In masura in care ipoteza profesorului american va fi confirmata de cercetarile ulterioare, ne aflam pe cale de afla numeroase informatii despre o comunitate monahala feminina din secolul al IV-lea, a carei voci nu s-a facut auzita pana in prezent nu numai in istoria Egiptului, ci si a Crestinismului.
Radu Alexandru
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.