
Primii oameni au trait in feciorie. Pofta trupeasca este o urmare a caderii in pacat. Ridicarea omului mai presus de aceasta pofta, face din el un inger in trup. Sfintii Parinti au spus ca fecioria este imitarea ingerilor, de vreme ce ea este insusirea unei fiinte lipsita de trup. Si tot ei au grait ca pe cat este superior ingerul omului, pe atat mai cinstita este fecioria decat casatoria.
Simpla feciorie nu-l poate mantui pe om. Sa ne aducem aminte ca fecioarelor nebune, din Pilda celor zece fecioare, nu le-a fost de ajuns fecioria. Lipsa faptelor bune, a milosteniei, le-a facut pe acestea sa nu poata fi alaturi de Hristos. Fecioria trebuie sa duca la asumarea unui mod de viata ales din dragoste pentru Hristos si din dorinta de a urma pilda vietii Lui. Fecioria monahala nu are in vedere numai starea neprihanita a trupului, ci si curatia inimii sau permanenta fidelitate in duh fata de Dumnezeu.
Sfantul Grigorie Teologul, vorbind despre feciorie, marturiseste: "Ai ales viata ingereasca? Te afli in randul celor necasatoriti? Nu te cobori spre trup, nu te lasa mistuit de materie, nu te amesteca cu materia, chiar daca in calitate de necasatorit ai sa fii altfel decat altii. Ochiul care desfraneaza nu pazeste fecioria, iar limba care rosteste vorbe desfranate se uneste cu cel viclean. Iar picioarele care pasesc fara randuiala isca boala si primejdie. Sa-ti fie fecioreasca si cugetarea; nu fi fara bagare de seama, nu te amagi cu mintea, nu aduce in minte chipuri ale lucrurilor desfranate; caci si inchipuirea este parte a desfranarii. Sa nu pastram in suflet idolii lucrurilor vrednice de urat".
Ori de cate ori vorbim sau laudam fecioria, nu trebuie sa credem ca nunta sau casatoria nu este bineplacuta Domnului. Ea este buna, insa fecioria este o treapta superioara casatoriei, este o inaintare de la bine spre un bine mai desavarsit. Sfantul Ioan Gura de Aur vorbind despre casatorie si feciorie, spune: N-am nici un drept sa osandesc pe un om care se multumeste cu un bine mai mic pentru ca nu poate atinge un bine mai mare; el singur se lipseste de lauda si de admiratia cuvenita celui care a imbratisat binele cel mare, fecioria!
Fecioria nu exista in zilele noastre pentru ca ar fi rea casatoria. Daca ar fi luat fiinta din acest motiv, atunci fecioria ar fi fost obligatorie pentru orice credincios. Asadar, ea nu apare din ura fata de casatorie sau semeni.
Fecioria are la baza o harisma speciala de la Dumnezeu. Din acest motiv, nu orice persoana trebuie sa renunte la casatorie, ci numai acelea care sunt chemate de Dumnezeu spre acest mod de vietuire. Hristos n-a poruncit fecioria, ci a lasat-o la libera alegere. Sfantul Pavel spune: Cat despre feciorie, n-am porunca de la Domnul.
Legatura trupeasca dintre barbat si femeie este ingaduita acum de Dumnezeu din cauza caderii in pacat. Ca firea omeneasca era capabila sa nasca fara legatura trupeasca de acum, reiese din nasterea lui Hristos. Mantuitorul nu este rodul poftei trupesti si nici nu distruge fecioria Maicii Sale prin nasterea Sa. Nu fecioria trebuie sa ne rusineze, ci desfranarea. Si sa nu uitam ca la invierea de obste vom fi precum ingerii, fiinte care nu mai cunosc atractia trupeasca. Asadar, casatoria este data de Dumnezeu ca leac impotriva mortii si este proprie starii actuale a lumii, in timp ce fecioria este o vietuire cereasca.
Adrian Cocosila
-
Cel mai frumos dar de Nunta
Publicat in : Editoriale -
Inmormantarea amana Nunta ?
Publicat in : Viata liturgica -
Nunta - suprema intalnire
Publicat in : Editoriale
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.