Hristos, Pastor si Miel

Hristos, Pastor si Miel

Hristos - Bunul Pastor

Unul dintre putinele simboluri crestine ce dateaza din primele secole este acela al Bunului Pastor care poarta pe umeri un miel sau o oaie. In scena, de obicei mai sunt prezente doua sau mai multe oi, de o parte si de alta a Pastorului.

Cercetatorii au catalogat optzeci si opt de fresce ale acestui subiect in catacombele din Roma, toate realizate intre sec. I-IV. Faptul ca aceasta reprezentare apare pentru prima data si se dezvolta in context funerar nu este intamplator. Mielul aflat pe umarul Bunului Pastor este un simbol al sufletului celui decedat in timp ce Pastorul il reprezinta pe Hristos. De asemenea, oile care il insotesc pe Pastor, reprezinta sfintii care deja participa la bucuria vesnica.

Hristos, Pastor si Miel

Aceasta interpretare are ca temei Evaghelia dupoa Ioan Ioan 10,11: "Eu sunt pastorul cel bun. Pastorul cel bun isi pune sufletul pentru oile sale”. O cantare liturgica veche din slujba pentru cei adormiti trimite catre acelasi sens: ”Ceata sfintilor a aflat izvorul vietii si usa Raiului; sa aflu si eu calea prin pocainta: eu sunt oaia cea pierduta; cheama-ma, Mantuitorul meu, si ma mantuieste.”

Un alt ciclu de fresce aflate in catacombe (nu foarte multe) reprezinta un miel sau o oaie, cu un vas pentru lapte pe spatele.

O fresca unica de acest tip infatiseaza un pastor mulgand o oaie, in timp ce o alta arata vasul cu lapte pe un altar, intre doua oi. Frescele de acest tip au fost privite ca simboluri ale Sfintei Euharistii, insa s-a sustinut si opinia potrivit careia toate frescele in care se face aluzie la lapte, trimit de fapt catre bucuria Imparatiei Cerurilor.

Atat interpretarile timpurii cat si cele mai tarzii depind de un binecunoscut text din Faptele Sfintilor Perpetua si Felicitas. In timp ce se afla in inchisoare asteptand martiriul, Sfanta Perpetua ne spune ca a avut o viziune, in care i s-a aratat o mari gradini, in centrul careia se afla un batran imbract precum un pastor, care mulgea o oaie. Intorcandu-si capul, acesta s-a uitat catre ea si a spus: "Bine ai venit, fiica mea!”. Si a chemat-o la el dandu-i sa bea din lapte, toti cei ce erau de fata au rostit "Amin”! ”Laptele" era asadar un simbol al bucuriei sufletului celor adormiti de care au parte in Rai.

Hristos - Mielul lui Dumnezeu

In noua perioada deschisa in viata Bisericii de catre Sfantul Constantin cel Mare, mielul apare in arta basilicilor cu o alta semnificatie.

Hristos, Pastor si Miel

Mielul lui Dumnezeu era de obicei reprezentat in mozaicurile din altar, stand pe un munte din care curg cele patru rauri din Rai, simbolizandu-i pe Sfintii Evaghelisti. In unele reprezentari apar douasprezece oi, de o parte si sase de cealalta ale Mielului Dumnezeiesc. Cel mai cunoscut exemplu al acestei scene este mozaicul din sec. al VI-lea aflat in Biserica Sfintii Cosma si Damian din Roma.

Hristos, Pastor si Miel

Potrivit lucrarii "Liber Pontificalis", Sfantul Constantin cel Mare a adus in baptisteriul Lateran, pe care l-a ctitorit, o statuie de aur a unui miel, plasata intre alete doua statui din argint, cea a lui Hristos si cea a Sfantului Ioan Botezatorul Sfantul Ioan reprezentat ca tinand un sul de hartie pe care scrie: "Ecce Agnus Dei, ecce qui tollit peccata mundi." - "Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatele lumii.”

Din secolul al V-lea capul Mielului incepe sa fie inconjurat de un nimb. Unele monumente arata Mielul reprezentat cu capul inconjurat de forme variate ale Sfintei Cruci. Pe un monument descoperit in Siria Mielul apare ca avand avand Crucea pe spatele Sau.

Hristos, Pastor si Miel

Reprezentarea cunoaste in Apus o noua etapa, Mielul fiind infatisat stand pe tron, la piciorul Sfintei Cruci. Un astfel de exemplu este mozaicul din secolul al saselea din Basilica Vaticanului. Un alt monument din sec al VI-lea, ce forma o parte a baldachinului Catedralei Sfatul Marcu din Venetia, prezinta scena crucificarii, cu Hristos reprezentat ca Miel, avand alaturi pe cei doi talhari.

Mielul, simbol al muceniciei

In arta crestina timpurie, mielul apare insa ca simbol, nu numai al lui Hristos, ci si al lui Moise, al Sfantului Ioan Botezatorul, si al celor trei tineri din cuptorul cu foc. Mai mult, fresca aflata in Cimitirul Praetextatus, infatisand-o pe Suzana ca miel intre doi lupi, este un alt exemplu al mielului ca simbol al unui muceniciei.

O cantare din slujba inmormantarii subliniaza acest aspect: "Cei ce pe Mielul lui Dumnezeu ati marturisit si ati fost junghiati ca niste miei, fiind mutati la viata cea neimbatranitoare si pururea vesnica, sfintilor, Aceluia cu dinadinsul, mucenicilor, va rugati sa ne daruiasca noua dezlegare datoriilor.”

Sinodul V-VI ecumenic sau Trulan, prin Canonul 82 a interzis reprezentarea lui Hristos ca miel: "In unele chipuri ale cinstitelor icoane, mielul se zugraveste aratat cu degetul de inaintemergatorul (Sfantul Ioan Botezatorul), care (miel) s-a inteles ca chip al harului, infatisandu-ne noua mai inainte prin lege (prin Legea Vechiului Testament) pe adevaratul Miel, pe Hristos Dumnezeul nostru. Cinstind, asadar, chipurile si umbrele vechi ca semne (simboluri) si inchipuiri (prefigurari) ale adevarului, predanisite Bisericii, noi cinstim in primul rand harul si adevarul, primindu-l pe el (pe ele) ca plinire a Legii.

Drept aceea, pentru ca aceea ce este desavarsit sa se infatiseze ochilor tuturor si prin mestesugul culorilor, oranduim (hotaram) ca de acum inainte Hristos Dumnezeul nostru, Mielul care a ridicat pacatul lumii, sa fie infatisat (reprezentat) si in icoane dupa chipul Sau cel omenesc in locul vechiului miel, pentru ca intelegand prin aceasta maretia lui Dumnezeu Cuvantul, sa fim indrumati si spre aducerea-aminte de petrecerea Lui in trup, de patima Sa si moartea Sa mantuitoare, si de rascumpararea (izbavirea) lumii, care s-a facut prin aceasta."

Dubla reprezentare a lui Hristos, atat in calitate de Pastor, cat si in cea de Miel, trimite la raportul dintre cele doua firi ale Sale, dumnezeiasca si omeneasca. Aceasta ni-L descopera pe Hristos ca adevarat Mantuitor, in acelasi timp jertfitor, jertfa si primitor al jertfei, dupa cum marturiseste preotul intr-o rugaciune din cadrul Sfintei Liturghii: "Ca Tu esti Cel ce aduci si Cel ce Te aduci (esti adus), Cel ce primesti si Cel ce Te imparti (esti impartit), Hristoase Dumnezeul nostru ...”

Iisus Hristos in Euharistie si pe Cruce ca om se aduce lui Dumnezeu iar ca Dumnezeu primeste aceasta jertfa in unire cu Tatal si cu Duhul Sfant.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 4777

Voteaza:

Hristos, Pastor si Miel 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact