Hristos in Zair

Hristos in Zair Mareste imaginea.


        Un preot, parintele Romano, a vizitat o femeie aflata la inchisoare, care i-a spus cum calatorise pe timp de noapte de la Kanaga pana la Lubumbashi cu avionul ei, care s-a prabusit in Fungurume, deoarece ramasese fara combustibil. Avionul ei era un cocean de porumb cuUcenicii zairezi ai Parintelui Cosma doua aripi de gaina de-a stanga si de-a dreapta.

A fost confectionat de un vrajitor, iar combustibilul era sangele unui bebelus, pe care vraciul il inserase cu seringa in miezul coceanului. A inceput sa functioneze imediat, zburand in aer si transportandu-si pasagerul.” Iata o relatare reprezentativa pentru modul in care si azi diavolul face victime pe pamantul african. Totusi, Biserica Ortodoxa cunoaste starea de bucurie adusa de numarul mare de africani care aleg sa devina madulare ale Trupului lui Hristos. Multimea minunilor care au avut loc in Zair arata inca o data ca Dumnezeu lucreaza pentru a-i chema pe oameni la mantuire. Si intrucat catolicii si neoprotestantii au reusit sa converteasca si ei un mare numar de zairezi, minunile lucrate de Dumnezeu ii aduc pe unii dintre acesti convertiti in sanul Bisericii celei adevarate. Dar mai bine sa lasam faptele sa vorbeasca.


Chemarea din vis.
O femeie a venit la un preot si i-a spus: „Parinte, sunt romano-catolica. Zilnic Ii cer lui Dumnezeu sa ma calauzeasca spre mantuire. Intr-o noapte am avut un vis. Am vazut un preot imbracat la fel ca tine, cu sutana si barba, iar fata lui parea plina de lumina. A venit la mine si mi-a vorbit in swahili, ceea ce m-a minunat foarte mult, deoarece il vazusem pentru prima data. Mi-a aratat o biserica si a zis: ”. Mergand impreuna cu parintele, cand a vazut Biserica Sfantului Ioan Teologul, femeia a strigat: „Aceasta e biserica pe care am vazut-o in vis!”. Si a cerut sa fie botezata in credinta ortodoxa.


Catolicismul in dificultate.
Urmatoarea intamplare arata ca in fata puterilor diavolesti nici macar credinta catolica - cea mai apropiata dogmatic de Ortodoxie - nu poate oferi ocrotirea de care oamenii au nevoie: „Un preot venise din Belgia ca misionar in Zair. Avand un zel puternic, a reusit sa aduca pe multi africani la biserica sa. In schimb, pe partea strazii unde se afla biserica sa, un vraci si-a stabilit cartierul sau general. In fiecare seara, in chiar timpul cand preotul romano-catolic isi tinea slujbele, vrajitorul suna din bongo-ul sau, aduna oamenii in jur si-si savarsea ceremoniile magice. El isi punea idolii de Parintele Cosma Athonitul in mijlocul micilor zairezi crestinatilemn sa danseze, oamenii cantau si, in general, facea mult zgomot si tulburare. Preotul catolic i-a sugerat magicianului sa stabileasca o alta ora pentru a-si chema adeptii, dar acesta nici n-a voit sa auda. Astfel, preotul a fost silit sa se duca intr-o zi personal la adunarile demonice. Enervat, el a insfacat idolii de lemn pentru a-i arunca la gunoi. Dar nenorocire! Unul din idolii mai mari s-a lipit de palma sa si nu voia sa se dezlipeasca cu nici un chip. Preotul a tras de el cu disperare, dar degeaba. Atunci magicianul i-a zis: „Daca ma lasi sa-mi fac treaba, atunci nici unul dintre obiectele mele nu-ti va mai face rau”. Preotul catolic a promis ca nu se va mai baga niciodata in treaba magicianului, iar idolii s-au indepartat de mainile sale. De rusine si de suparare, preotul a plecat pentru totdeauna in tara lui de bastina.”


Prozelitism esuat.
Pe cat de neputincios s-a aratat preotul catolic in fata slujitorului diavolilor, pe atat de neputincios s-a aratat in fata rugaciunilor ortodocsilor si un pastor penticostal care incercase sa racoleze zairezi. Acesta venise in orasul Kolwezi sustinand ca va vindeca bolnavii, ciungii si orbii, cum facuse si prin alte parti. Dar un arhimandrit i-a indemnat pe ortodocsi sa stea impotriva inselarii, facand rugaciuni fierbinti. Inainte de a pleca de acolo, faimosul pastor a fost nevoit sa recunoasca: „Am fost in numeroase tari si orase, si peste tot predica mea s-a incununat cu succes, dar cele prin care am trecut aici mi s-au intamplat pentru prima data. Am fost aici atat de multe zile si totusi n-am putut face nici macar o minune. Cred ca aici, in orasul vostru, exista o alta forta, iubitilor, care, destul de ciudat, nu m-a lasat  sa va vindec. Plec cu o mare amaraciune in suflet si nu ma voi mai putea intoarce la voi”. Aceasta s-a datorat credintei puternice a zairezilor ortodocsi. 

 

                                                                                                 Danion VASILE
                                                                                 Lumea credintei, anul III, nr. 1(18)

Nota: Am preferat ca in locul unor comentarii sa ofer cititorilor marturiile vii ale oamenilor. Ele sunt extrase din Cuviosul Cosma Athonitul - Apostol in Zair (1942-1989), Editura Egumenita, Galati, 2004

.

08 Octombrie 2007

Vizualizari: 3426

Voteaza:

Hristos in Zair 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE