Icoanele de teracota din Vinica, lucrari unice ale artei bizantine

Icoanele de teracota din Vinica, lucrari unice ale artei bizantine Mareste imaginea.

Vinica este un mic oras asezat in partea de est a Macedoniei, in campia Vinica-Kocani, la poalele muntilor Plackovika si Golak. Langa oras, pe un deal situat la o altitudine de 40 m fata de nivelul marii, au fost descoperite urmele unei foste colonii din antichitate, cunoscute sub numele de "Fortareata Vinica". Chiar daca are dimensiuni reduse, "Fortareata Vinica" contine o mare varietate de artifacte si obiecte ce pot fi folosite pentru a reconstituii aspecte ale vietii sociale din aceasta colonie.

Fortareata Vinica

Oamenii de stiinta au confirmat ca la originea orasului Vinica a stat o colonie bizantina, renumita mai ales prin graul  cultivat si vinul produs pe aceste meleaguri. Se presupune ca numele de Vinica provine din faptul ca vinul produs in aceasta regiune era de foarte buna calitate. Pana astazi, climatul favorabil permite orasului si imprejurimilor sa ramana o regiune in care sunt cultivate plante agricole, in special tutunul si cunoscutul orez de Kocani si Vinica.

Sfantul Arhanghel Mihail         Sfantul Teodor

Ceea ce face din Vinica un loc important sunt descoperirile arheologice facute intre anii 1985-1986. Pe langa cele doua statui antice ale unor femei, descoperite langa satul Kalimanci, in apropiere de Vinica, in cadrul sitului arheologic Vinicko Kale - Fortareata Vinica, au fost gasite cunoscutele icoane din teracota datand din secolele IV-VI. Se stie ca teracota, acest produs ceramic (obtinut din argila prin ardere in cuptoare la o temperatura joasa si prin smaltuire), a fost folosit inca din antichitate pentru obtinerea   obiectelor ornamentale. Au fost gasite 26 de icoane pastrate in intregime, 20 de fragmente si mai mult de 100  de fragmanete, mai mari sau mai mici, ale unor icoane din teracota, unice in toata lumea crestina. Dupa eforturi indelungate, din fragmente au fost formate alte 14 icoane, in prezent, colectia numarand  40 de icoane.

Icoana de teracota din Vinica

In icoane sunt reprezentati ingeri (Sfantul Arhanghel Mihail), sfinti (Sfantul Teodor, Sfintii Hristofor si Sfantul Gheorghe ) si episoade biblice  (Prorocul Daniel in groapa cu lei, Psalmul 42 al lui David, Psalmul 66, Magii aducand daruri lui Hristos etc.). Icoanele in marea majoritate sunt de forma dreptunghiulara insa sunt intalnite si unele de forma patrata. Aceste icoane din teracota au diferite inscrisuri in limba latina.

Icoana de teracota- Vinica

Pentru a rezolva dilema cu privire la originea acestor extraordinare icoane,  cercetatorii au propus o  investigatie fizico-chimica  Concluzia cercetatorilor a fost ca artistii au folosit lut din regiunea Vinica.  De aceea, nu intamplator,  parti intregi din aceeasi teracota au fost gasite in peretii unei mici biserici medievale din Vinica. Intrucat aceste tipuri de icoane sunt unice, ele au o mare valoare arhelogica, artistica si teologica.

Icoana de teracota           Sfantul Arhanghel Mihail

Icoanele din teracota au fost descrise de specialisti ca exemple unice ale artei sacre bizantine manifestate in Balcani si Europa. Acestea  fac parte in prezent din colectia permanenta a Muzeului Macedoniei din Skopje, insa exista intentia de a construi un muzeu in Vinica pentru a adaposti aceste icoane.

Icoanele de teracota din Vinica


Fortareata Vinica - Tur Virtual

02 Noiembrie 2009

Vizualizari: 2823

Voteaza:

Icoanele de teracota din Vinica, lucrari unice ale artei bizantine 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE