Imaturitate la examenul de maturitate

Imaturitate la examenul de maturitate

Examenul de bacalaureat este asimilat unui examen de maturitate. Rezultatele obtinute in acest an indica dincolo de nivelul de pregatire si atitudinea cu care pasesc tinerii pe drumul devenirii lor. Incotro se vor indrepta? Cu ce ganduri? Cu ce sperante? Cum s-au pregatit pentru acest examen? Ce duc in bagaj?

Prea multe intrebari si cine sa raspunda la ele.

Sa inveti presupune un efort al mintii si un timp ce ti-l acorzi  tie pentru a te imbogati interior, pentru a creste.  Sa inveti inseamna sa cauti, sa vrei sa cunosti, sa vrei sa muncesti. Sa inveti sa-ti placa ceea ce faci este un atuu pentru reusita in viata. Bucuria obtinuta prin propriul efort este mai consistenta, ajuta la cresterea imaginiii de sine si la incredere.

Prea multi tineri confunda scoala cu un loc de socializare si de distractie. Desigur ca scoala este si un loc unde inveti sa socializezi, dar este si un loc unde inveti ca oamenii sunt diferiti si in acelasi timp asemeni tie. Fiecare are nevoie de prieteni, fiecare are pasiuni si tristeti, dar si dorinta de a impartasi. Multi tineri chiulesc de la scoala pentru ca nu este suficient de distractiv . Scoala nu e club.

Atitudinea fata de scoala este in general gresita si tot gresita este tendinta de a cauta vinovati. Cand ceva merge prost sau nu merge este recomandabil sa se caute solutii nu vinovati.

Bacalaureatul este o usa deschisa  la un capat de drum, dar nu este o usa oarecare pe un drum oarecare. Cine se straduieste sa urce pe acest drum  va putea  deschide usa catre multiple posibilitati.  Scoala este  urcus pentru unii  si coboras pentru altii. 

Am urmarit, ca multi altii, stirile legate de rezultatele la bacalaureat.  Am urmarit stirile si  am simtit o mare dezamagire pentru ca din nou vad cum se cauta vinovati. In situatii de esec la examen se arunca mereu cu noroi in profesori. Tot in profesori lovesc reprezentantii ministerului de resort.

Presa scrisa si audio, televiziunile vor scoate bani buni din acest dureros adevar, rezultatele la bacalaureatul 2011. Il vor intoarce pe toate fetele si vor creste frustrarea in randul elevilor, al parintilor si al profesorilor.

Ori de cate  vad cum se arunca cu noroi in unii si altii, ma intreb daca nu cumva  asistam la un nou sport national.

Am ascultat cu tristete o jurnalista care afirma ca "profesorul nefiind motivat financiar sta cu ochii pe ceas pentru ca trebuie sa alerge la un alt job".  Aceasta afirmatie lasand sa se inteleaga ca profesorii nu mai sunt interesati de calitatea muncii lor si de aici proastele rezultate ale elevilor. Analiza este de natura sa aduca mari prejudicii tuturor. Submineaza calitatile si rolul profesorului, defaimeaza invatamantul romanesc, incurajaza abandonul scolar, intareste credinta ca examenele pot fi cumparate.

Indraznesc si eu sa avansez doua intrebari:

Sunt oare elevii motivati sa invete? Ce modele au tinerii de azi?

Poate ca modelele oferite de media, atata stralucire pe sticla ori pe primele pagini ale tabloidelor invita la activitati profesionale ce nu solicita capacitatile cognitive. Mai mult decat atat, am vazut circuland pe internet materiale cu actori de mare succes care abandonasera scoala la 15,16 ani. Desigur ca asemenea materiale pot inflacara mintea oricarui tanar. Reveria i-a facut pe multi sa piarda contactul cu realitatea.

Sa alegem ceea ce este mai usor poate ca este modelul la care cu voie sau fara voie s-a ajuns.

Elevii au gasit pe internet tot ce aveau nevoie, era suficient sa deschida si cu copy paste orice referat era gata in cateva minute, nici macar nu se straduiau sa-l citeasca. Tema se rezolva in cateva minute. Nu aduc critici internetului, ceea ce vreau sa spun este ca usurinta cu care au fost acceptate temele de-a gata, a contribuit la obiceiul tinerilor de a nu invata si chiar de a copia.

Tendintele parintilor de a da "mura in gura" au contribuit si contribuie si ele la atitudinea de delasare, de lipsa de interes pentru studiu si invatare.

Cu siguranta ca la rezultatele triste au contribuit si cerinte de genul: Sa treaca elevii clasa! Sa nu lasati repetenti ! Sa nu-i stresati pe copii!

Denigrarea profesorului va atrage cu sine dispretul elevului fata de profesor , dezinteresul pentru materia predata de cel in cauza si rezultate pe masura dispretului.

Nu poti obtine un rezultat bun la un examen cata vreme dispretuiesti sa inveti si te aperi afirmand ca nu vrei sa fii catalogat de catre prieteni  : "un handicapat de tocilar".

Exista un pret pentru toate si acela nu poate fi mereu platit de parinti, nici de profesori.

Victoria C. Ion, psiholog

Despre autor

Victoria C. Ion Psiholog Victoria C. Ion

Editor
16 articole postate
Publica din 18 Aprilie 2010

27 Iulie 2012

Vizualizari: 2830

Voteaza:

Imaturitate la examenul de maturitate 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact