
Alexandru Rusu: Bună seara, Părinte Constantin Necula!
Pr. Constantin Necula: Doamne, ajută şi bine ne auzim!
Alexandru Rusu: Iată citatul pe care vi-l propun astăzi la editorialul dumneavoastră spiritual. Este din Timotei al Cretei: „Nu este biruinţă atunci când îi urăşti şi îi zdrobeşti pe vrăjmaşii tăi. Nu este biruinţă bucuria care-ifacepe ceilalţi să se întristeze. Nu câştigi biruinţă nici chiar atunci când ai putea porunci întregii lumi. Ci numai o singură biruinţă adevărată există: atunci când ceilalţi te răstignesc, iar tu îi ierţi şi îi iubeşti ”.
Vă rog, Părinte!
Pr. Constantin Necula: Păi n-ai ce să discuţi la Timotei al Cretei. Pe de altă parte, Evanghelia de astăzi ne îndeamnă să înţelegem că cei care strigă Osana! imediat se schimbă şi te pot alunga cu Răstigneşte-L! Răstigneşte-L! E un joc al demonului acestuia al demagogiei, ca ceea ce pare Dumnezeu într-o duminică, pe parcursul unei săptămâni întregi să pară că nu este Dumnezeu şi să poată fi umilit până la capăt, pentru ca vineri, sâmbătă şi duminică, Dumnezeu să Se vădească Dumnezeu viu şi adevărat, Mântuitor cu adevărat şi Izbăvitor. Toţi Părinţii Bisericii ne spun că ţinta acestei săptămâni pe care o începem astăzi, care nu este altceva decât un Paşte al Crucii, ţine în miez Crucea Mântuitorului Hristos. Şi trebuie să înţelegem toţi că aceasta este biruinţa şi că în afara Crucii Mântuitorului Hristos nu există sens biruinţei noastre.
Poate de aceea, în tot ceea ce am încercat să facem spiritual în Farmacia de cuvinte, n-o fi ieşit întotdeauna cum au sperat unii sau alţii, nici cum am nădăjduit noi, dar punem totul la picioarele Crucii Mântuitorului Hristos şi nădăjduim ca măcar un suflet să se fi bucurat, să-şi fi luat din Farmacie medicamentul de care are nevoie să treacă de pe o zi pe alta şi, cel mai mult, să treacă prin Săptămâna Patimilor cu fruntea sus, aşteptând biruinţa Mântuitorului Hristos.
Alexandru Rusu: Vorbiţi, Părinte, de parcă rubrica aceasta s-ar închide. Şi emisiunea. Va mai fi.
Pr. Constantin Necula: Nădăjduim.
Alexandru Rusu: Cât va mai fi, veţi mai fi aici la noi.
Pr. Constantin Necula: Eu nădăjduiesc că vom învăţa că ceea ce înseamnă Râstigneşte-L!, la un moment dat, este Adevărat a înviat!, adică există şi cealaltă rază de lumină a Crucii Mântuitorului Hristos, care ne ţine pe toţi cu nădejde.
Alexandru Rusu: Părinte, săptămâna viitoare, de Paşti, n-avem emisiune. Ne auzim după Paşti. Vreau cu ocazia aceasta - şi o să fie, de fapt, şi evenimentul pe care o să vă rog să îl comentaţi într-o anumită notă - să spunem că formatul „Farmaciei de cuvinte” se va schimba. Voi propune din cartea dumneavoastră, „Cântare de biruinţă, cântând - Predici la duminicile de peste an”1 câte un citat în fiecare zi, pe care o să vă rog să îl comentaţi. Va fi o premieră: un preot îşi comentează propriile predici. Nădăjduiesc să iasă bine.
Pr. Constantin Necula: Eu nădăjduiesc să nu socotească nimeni o îngâmfare asta. Din contră, e un exerciţiu de re- gândire. Adevărul e că Evanghelia ne propune de fiecare data mesajul pe care-l transmitem.
Alexandru Rusu: Şi vom încerca să punem de fiecare dată în actualitate ceea ce transmite Evanghelia. Iată care este evenimentul pe care vâ propun să îl vedem prin ochii televiziunilor de ştiri de astăzi. Cum ar arăta acest eveniment al intrării Dornnului în Ierusalim? Odată cu Domnul intră în Ierusalim şi Apostolii. Odată cu Domnul intră în Ierusalim şi femeile mironosiţe. Vă rog, Părinte!
Pr. Constantin Necula: Probabil că la un canal de ştiri, la Hotnews, probabil, ar fi anunţat că undeva în Betania a înviat Lazăr, pentru că este motivul pentru care mulţimile ies în întâmpinarea Mântuitorului Hristos. S-ar lua cadre foarte largi cu şoseaua şi cu mulţimea oamenilor. S-ar mira toţi că vine călare pe un asin şi nu pe ultimul răcnet de măgar din Ierusalim din vremea respectivă, dar în mod cert n-ar vedea hainele puse pe sub picioarele Mântuitorului, i-ar deranja foarte mult copiii urcaţi în pom ca să-L vadă pe Hristos, pentru că ei n-au ce căuta la co-celebrarea aceasta şi s-ar socoti unii dintre ei victime ale acestui farsor, care vine să învie morţii, când ei mai au de aşteptat foarte mult. Să ştiţi că Evangheliile nu sunt altceva decât ştiri ale momentului respectiv, făcute cu mult mai mult profesionalism decât la multe televiziuni.
Problema este în Vinerea Mare, oare cum ar reuşi televiziunile să surprindă că, pe de-o parte îl avem pe Hristos Cel răstignit, scuipat, umilit, Care pare că este deşertat de toată dumnezeirea Sa, dar pe de altă parte, în cele mai de jos calcă deja ca un Biruitor? De acolo nu pot transmite hotnews-uri, pentru că nimeni n-are curaj să meargă în afară de Hristos şi Tainele Bisericii până în fundul iadului ca să ridice oameni! Asta n-au înţeles-o niciodată cei care fac ştiri din Hristos şi nu înţeleg că există mereu o parte văzută şi una nevăzută, în care întotdeauna Hristos biruieşte înainte de a fi imaginat şi preluat de retina vreunui ochi sau a vreunei imagini. Şi mai mult, în sâmbăta mare, aceeaşi problemă o avem. Biserica n-are vreo icoană a învierii Mântuitorului Hristos ca atare, pentru că nimeni nu surprinde această imagine, dar roată construcţia liturgică şi de bucurie a Bisericii arată modul în care s-a entuziasmat la o astfel de ştire o lume întreagă şi nu doar sectoare partinice ale lumii acesteia.
Alexandru Rusu: Mulţumesc, Părinte! Ne vom auzi peste două săptămâni, când vom spune „Hristos a înviat!”.
Pr. Constantin Necula: Sărbătoare bucuroasă! Un Adevărat a înviat! înainte de a spune Hristos a înviat!, pentru că deja s-a pornit Săptămâna Patimilor şi noi ştim că Hristos a înviat. Iar Săptămâna aceasta a Patimilor e parte integrantă a culturii ştiinţei învierii Mântuitorului Hristos.
Alexandru Rusu: Mulţumesc, Părinte! Toate cele bune!
Pr. Constantin Necula: Cu bucurie!
Alexandru Rusu: Doamne, ajută!
Părintele Constantin Necula / Alexandru Rusu
Nota:1 Cântare de biruinţă, cântând. Predici la Duminici de peste an, Ed. Oastea Domnului, Sibiu, 2012, 456 pg.
Farmacia de cuvinte, Editura Agnos
Cumpara cartea "Farmacia de cuvinte"
-
Biserica Sfanta Cruce - Pelendri
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Sfanta Cruce Agiasmati
Publicat in : Biserica in lume -
Sfanta Cruce si cinstirea sfintei cruci
Publicat in : Duminica Sfintei Cruci -
Chilia Sfanta Cruce - Athos
Publicat in : Pelerinaje
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.