
Inaltarea Sfintei Cruci este praznuita pe 14 septembrie. Inaltarea Sfintei Cruci este cinstita prin post, indiferent de ziua saptamanii in care ar cadea. Este o zi in care ne aducem aminte de patimirile si moartea Mantuitorului. Nu intamplator, Evanghelia care se citeste in aceasta zi la Sfanta Liturghie ne prezinta Patimirile, crucificarea si moartea Domnului, care au avut loc in Sfanta si Marea Vineri.
In ziua de 14 septembrie, celebram Aflarea Sfintei Cruci pe care a fost rastignit Mantuitorul si inaltarea ei solemna in vazul poporului de catre episcopul Macarie al Ierusalimului, dar si recuperarea Sfintei Cruci de la persi in anul 629, in vremea imparatului bizantin Heraclius.
Mentionam ca in cultul ortodox avem doua zile pe saptamana consacrate cinstirii speciale si permanente a Sfintei Cruci: miercurea si vinerea.
Sfanta Cruce pe care a fost rastignit Hristos a fost descoperita datorita Sfintei Imparatese Elena.
In icoana inchinata Inaltarii Sfintei Cruci, Episcopul Macarie binecuvinteaza credinciosii cu Sfanta Cruce de pe un loc inalt, iar de-a dreapta si de-a stanga sunt prezenti doi diaconi. In partea dreapta sunt reprezentati Sfintii Imparati Constantin si Elena. In alte icoane, Sfanta Elena apare in partea de jos, alaturi de cele trei cruci: una a Mantuitorului si cele doua ale talharilor rastigniti impreuna cu El. Sunt si icoane in care Sfintii Imparati sunt prezenti in partea dreapta a Sfintei Cruci, in vreme ce in partea stanga este reprezentata invierea unei persoane prin puterea izvorata din Crucea pe care a fost rastignit Domnul.
Iulian Predescu
-
Biserica Inaltarea Sfintei Cruci - Volovat
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Predica la Inaltarea Sfintei Cruci
Publicat in : Predici la sarbatori
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.