Insula Lesbos

Insula Lesbos Mareste imaginea.

Este numită şi insula Mytilini, după numele capitalei, un nume menţionat în călătoriile misionare ale Sf. Apostol Pavel, fiind socotită ca cea mai mare insulă a Greciei, după Creta şi Eubeea (Evia). Aşa cum o ştim din cultura antichităţii, menţionată în toate cărţile de literatură universală, această insulă s-a distins în antichitate prin poeţi ca Alkeos Terpandros, Arion, şi cea mai cunoscută, prin excentricitatea ei feminină, a fost poeta Sapho, care a trăit între sfârşitul secolului al VII-lea şi începutul secolului al Vl-lea î. Hr.

De la practicile ei amoroase nefireşti, Sapho a lăsat până astăzi în uz un termen care defineşte această excentricitate, lesbianismul, o practică ce a luat numele insulei în care a fost prezentă şi practicată, dar iată că e foarte cunoscută, fiind preluată această practică, astăzi, prin secularizarea şi descreştinarea societăţii moderne actuale.

Această alunecare din firesc a făcut posibilă revenirea ei chiar în societăţile fost creştine, mai ales după anul 2000, ani de educaţie morală creştină. Insula este deosebit de frumoasă, având o vegetaţie bogată în măslini, pini şi livezi cu portocale. Capitala acestei insule este un oraş mare şi modern astăzi, în care găsim o episcopie deosebit de activă. Am avut onoarea să-l cunosc pe înaltul episcop într-o sărbătoare minunată, Izvorul Tămăduirii, la Biserica cu hramul Izvorul Tămăduirii din Istanbul, chiar în ziua de hram, când înaltul preot ne-a dăruit tuturor creştinilor din biserică, deci şi pelerinilor veniţi din România, un cadou ce conţinea ouă roşii şi cozonac, împachetate în multă, multă bucurie, întorcându-ne în capitala Mytilene, amintim şi aici de o fortăreaţă bizantină care se află în cel mai înalt punct al colinei spre a apăra oraşul de la poalele ei.
Cea mai cunoscută şi renumită mănăstire, prin facerea de minuni a arhanghelului Mihail, este cea închinată Arhanghelului Rafael, numită Agios Raphail care se află în cartierul Thermi.

O altă mănăstire închinată tot Sfinţilor Arhangheli, cu numele în limba greacă, Taxiarhis, este mănăstirea pe care o găsiţi la Mantamados şi în care se află o icoană a Sfântului Arhanghel Mihail, ce este socotită unică în biserica orthodoxă, fiindcă această icoană este cea care a fost făcută după icoana Făcătoare de minuni de la Mănăstirea Sfântul Mihail din Symi, Rodos. Mănăstirea, cunoscută cu numele Limonos, este considerată, prin puterea rugăciunii şi a modului de viaţă ascetică a monahilor ei, ca o copie în miniatură a Sfântului Munte Athos şi este construită într-un cadru cu multă vegetaţie la Kalloni. Importanţa ei este dată şi de păstrarea unor Sfinte Moaşte rare şi unele documente care au o mare valoare istorică. O altă mănăstire, numită Ypsilos, în limba greacă înseamnă „înălţime", numită şi Sigri, se află pe înalta culme a Munţilor Ordymnos şi este socotită şi ea o adevărată comoară de păstrare a valoroaselor icoane şi obiecte de cult bizantine, un adevărat tezaur religios.

Biserica Panagia Agiasou este o biserică ce are hramul Adormirea Maicii Domnului şi aici vin credincioşii din toate satele şi oraşele insulei spre a participa la vecernie şi la Sfânta Liturghie, la procesiunile matinale care au loc în fiecare an la 15 august, Marea sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului. Menţionăm şi biserica Panagia Glykofiloussa, după numele cunoscut al icoanei Dulcea sărutare, biserică pe care o găsim la Petra, o biserică ce se caracterizează printr-o harismă particulară şi un pitoresc deosebit, datorită faptului că este construită pe o platformă a unei coline de piatră la o înălţime de 40 m. Tot în Mytilene, se află o impresionantă biserică închinată Sfântului Therapont, Agios Therapontas, nume dat la cel puţin doi mucenici pe care îi găsim în Sinaxar. Sf. Terapont, episcop din Cipru, ucis prin decapitare, la 14 mai, cu zi de prăznuire în ziua martiriului său; Sf. Terapont, episcop al Sardelor, cel care a fost ucis în ziua de 27 mai, zi de pomenire în biserica ortodoxă.

Ca şi în cazul Sf. Efrem de la Nea Makri şi aici în insula Lesbos au trăit acum 547 de ani, trei sfinţi martiri: preotul Rafael, diaconul Nicolae şi tânăra Irina, fiica notarului. Toţi trei L-au mărturisit pe lisus Hristos, Domnul, şi au primit moarte mucenicească în anul 1463, la venirea turcilor. Sfinţii mucenici au trăit în insula grecească Lesvos sau Lesbos, în satul Thermi, iar la o distanţă de 1 km de sat se află colina Karyes, în traducere, Călugărul. Aici a fost o mănăstire arsă, distrusă total de turci, dar sătenii veneau aici, mai ales în preajma Sfintelor Paşti, să se roage, deoarece aici primeau, prin rugăciune, întărire în necazurile şi suferinţele lor. Şi minunile nu s-au lăsat aşteptate, deoarece crdincioşii au trăit apoi chiar apariţiile sfinţilor, fie în vis sau în stare de veghe, aşa încât între anii 1959-1962 li s-a descoperit, prin directa povestire a acestor sfinţi, viaţa şi pătimirile lor martirice şi locul unde se află sfintele lor moaşte. Acestea au fost găsite în locul indicat de ei şi au fost aduse în biserica refăcută. Pomenirea sfinţilor amintiţi, Rafael, Nicolae şi Irina, se face în Biserica Ortodoxă în fiecare an la 9 aprilie.

Aurelia Balan-Mihailovici

Grecia crestina. Ghid de pelerinaj, Editura Charisma

Cumpara cartea "Grecia crestina. Ghid de pelerinaj"


 

Pe aceeaşi temă

02 August 2016

Vizualizari: 314

Voteaza:

Insula Lesbos 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Insula Lesbos

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE